Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 808 people
86442 users - nu online: 808 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:







Printervriendelijke Pagina  
‘Dijkhoff biedt Iraanse homo-asielzoeker te weinig bescherming’


door Redaktie in Historie & Politiek , 30 augustus 2015

This article is also available in English


Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) biedt LHBT-asielzoekers uit Iran te weinig bescherming. Dat stelt COC Nederland in reactie op een brief over de kwestie van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. Het COC pleit voor een beleidswijziging. Staatssecretaris Dijkhoff schrijft aan de Kamer dat hij het asielbeleid voor homo’s uit Iran niet wil wijzigen. Dat betekent dat hij elk individueel asielrelaas van Iraanse homo’s afzonderlijk blijft toetsen en homo’s eventueel naar het land kan terugsturen.

Volgens het COC is de situatie voor homo’s in Iran zo gevaarlijk dat geen enkele homo-asielzoeker nog zou moeten worden teruggestuurd, wat hun individuele asielrelaas ook is.

Executiedreiging

Human Rights Watch schrijft in een rapport over Iran dat er voor LHBT’s een reële executiedreiging bestaat. Er zouden volgens de mensenrechtenorganisatie de laatste jaren zeker drie Iraniërs zijn geëxecuteerd wegens homoseksuele handelingen. Drie andere mannen werden ter dood veroordeeld.

Uit een recent landenrapport over Iran van de Nederlandse regering blijkt dat de situatie voor homo’s de laatste jaren is verslechterd. Zo zijn de Iraanse autoriteiten tegenwoordig ook actief in chatrooms en op datingsites om homo’s te vervolgen.

Staatssecretaris Dijkhoff wil homo-asielzoekers uit Iran géén optimale bescherming bieden omdat er volgens hem geen sprake zou zijn van ‘systematische vervolging.’ Amnesty International, Human Rights Watch en andere mensenrechtenorganisaties schreven echter al twee jaar geleden in een brief aan de Iraanse regering dat LHBT’s in dat land wel degelijk systematisch worden vervolgd. Staatssecretaris Dijkhoff heeft deze brief van de mensenrechtenorganisaties niet bij zijn besluit betrokken.

Opmerkelijk is dat de staatssecretaris in zijn brief aankondigt dat hij christelijke asielzoekers uit Iran wél optimale bescherming gaat bieden, omdat die groep volgens hem wel systematisch vervolgd zou worden.

Het COC pleit al lang voor optimale bescherming voor homo-asielzoekers uit Iran. Dat leidde in 2006 tot het regeringsbesluit om alle homo’s uit Iran asiel te verlenen. Dat besluit werd in 2013 teruggedraaid. Niet omdat de situatie van homo’s in Iran was verbeterd, maar doordat de juridisch-technische categorie waarin deze groep was ondergebracht, uit de wet geschrapt werd.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik













GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

‘Dijkhoff biedt Iraanse homo-asielzoeker te weinig bescherming’

Redaktie, in Historie & Politiek op 30 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp




















bottom image




Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren






© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media