Back to Top
Zondag 07 juni
86442 users - nu online: 1000 people
86442 users - nu online: 1000 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Europese anti-discriminatiewetgeving beschermt alle transgenders


door Redaktie in Historie & Politiek , 29 augustus 2015

This article is also available in English


De Europese Commissie heeft verklaard dat bestaande EU-anti-discriminatiewetgeving alle transgenders beschermt tegen ongelijke behandeling. In een verklaring maakt de Europese Commissie duidelijk dat het discriminatieverbod op grond van geslacht niet enkel geldt voor transgenders die een geslachtsverandering ondergaan, maar op grond van genderidentiteit voor alle transgenders dient te gelden – ook als zij geen willen geslachtsverandering ondergaan.

Transgenders worden in EU-richtlijnen niet expliciet genoemd, maar het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde al in 1996 dat het discriminatieverbod op grond van geslacht ook moet worden toegepast voor transseksuelen. De Europese Commissie maakt nu in een nieuw verschenen rapport duidelijk dat dit principe zo geïnterpreteerd moet worden dat dit ook opgaat voor genderidentiteit als non-discriminatiegrond.

De Europese Commissie neemt daarmee impliciet een aanbeveling over van het EU-Agentschap voor Fundamentele Rechten (FRA). Het FRA waarschuwde vorig jaar namelijk dat bescherming tegen discriminatie beperkt tot geslachtsverandering ongeveer de helft van de transgenders in de kou laat staan – namelijk die transgenders die geen geslachtsverandering nastreven. Vanwege de grote discriminatie van transgenders adviseerde het FRA om de bestaande Europese anti-discriminatierichtlijnen uit te breiden met genderidentiteit als non-discriminatiegrond.

TGEU Transgender EuropeTransgender Europe (TGEU) verwelkomt deze stap, maar wijst er wel op dat de interpretatie van de Europese Commissie van de bestaande EU-richtlijnen niet bindend is voor de lidstaten van de Europese Unie. “TGEU blijft er daarom voor pleiten dat genderidentiteit expliciet wordt genoemd als non-discriminatiegrond in EU- en nationale gendergelijkheidswetgeving, net zoals dat al het geval is als het gaat om zwangerschap en moederschap”, zegt TGEU-woordvoerder Arja Voipo.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Europese anti-discriminatiewetgeving beschermt alle transgenders

Redaktie, in Historie & Politiek op 29 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media