Back to Top
Dinsdag 02 juni
86440 users - nu online: 1043 people
86440 users - nu online: 1043 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: Bijpraten op Antwerp Pride


door De Ket in Columns & Opinie , 26 augustus 2015

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Lieve Noorderburen, Onder het motto “Het is nooit te laat voor de eerste keer” trok ondergetekende naar de Antwerp Pride in het weekeinde van 8 augustus. Enkel op vrijdag en zaterdag, want op zondagmiddag moest deze tekst richting drukker.

Als trouwe bezoeker van de Belgian Pride in Brussel vroeg ik me steeds af waarom in ons piepklein landje er meer dan één gay pride moest zijn. Konden we, alle Belgen, echt niet één keer allemaal samen deze hoogdag vieren? Vlaanderen, Brussel en Wallonië samen? Omdat enige realiteitszin me niet vreemd is, besefte ik doorheen de jaren dat de Belgian Pride vooral de Pride van Brusselaars en Walen is, waar de Vlamingen meer en meer afhaken. En vooral diegenen die al jarenlang naar de Antwerp Pride gingen vonden het “de moeite niet voor een namiddag in mei naar Brussel af te zakken.” Ook de kans op slecht weer in mei is groter dan op een dag in augustus. En na twee dagen Antwerp Pride begrijp ik dat ze het inderdaad wellicht niet steeds de moeite vinden.

Daar waar op de Belgian Pride bijna alles op één dag plaatsvindt, zijn de activiteiten van de Antwerp Pride én over enkele dagen gespreid, én over locaties in de hele binnenstad. Werkelijk voor elk wat wils.

Ondergetekende trok op vrijdagavond, in het gezelschap en op aanraden van die Antwerpse vrienden, richting Roof of Love Party, op het Festivalplein. Ik kreeg er meteen te horen dat het in de open lucht was en de geluidsboxen om stipt 22.00 uur moesten worden uitgeschakeld. Maar niet getreurd, de ambiance was er, en die enkele uren volstonden om in een heel leuke en ongedwongen sfeer vrienden tegen het lijf te lopen en wat bij te praten.

Dat laatste is ook soms nodig, want opnieuw kon ik vaststellen dat die vrienden, vooral uit de Antwerpse en Limburgse provincie, niet meer naar Brussel komen om een glas te drinken of om op restaurant te gaan. Een enkeling raakt nog in La Démence, een minderheid komt nog twee tot vier keer per jaar naar Brussel om iets van de gayscene hier in onze Belgische hoofdstad mee te pikken. Voor de meeste Antwerpenaren en Limburgers hoeft het blijkbaar niet meer: te weinig parkeerplaatsen in de Brusselse binnenstad, te vuile binnenstad, onveilig gevoel ’s nachts, te Franssprekend en te weinig terrassen bij homobars. Niks nieuws. Alleen is het confronterend dit steeds opnieuw te moeten aanhoren.

Ik moet ook toegeven dat ik te weinig naar Antwerpen kom. Alleen kan ik de redenen die mijn Antwerpse en Limburgse vrienden aanhalen niet gebruiken om een excuus uit mijn mouw te schudden waarom ik zo weinig naar de Scheldestad kom. En die excuses zijn er niet echt. Antwerpen telt enkele leuke gaycafés die ik pas het afgelopen weekeinde leerde kennen, met bijhorende terrasjes. De meer sleazy en kinky bars heb ik niet bezocht, althans niet deze keer. Voor elk doelpubliek is er wel een geschikte café, bar of club.

Op vrijdagavond richting Daddi-fuif in de homodiscotheek bij uitstek in Antwerpen, de Red & Blue. Een eeuwigheid dat ik er nog eens geweest was, al heeft dat meer te maken met het feit dat ik geen echt partybeest ben. Ik was echter jammer genoeg vergeten dat het een prachtig ingerichte club is, met een vlotte bediening, met drank en bier dat voldoende fris en gekoeld wordt geserveerd. Dat laatste is op drukke momenten niet steeds evident. Kortom, zelfs voor iemand die geen doorwinterde party-animal is toch een aangename sfeer en omgeving.

De parade op zaterdagmiddag was met een vijftigtal wagens blijkbaar de langste ooit in Antwerpen, al was die voorbij voor ik het wist. Wellicht had het eerder te maken met het gezelschap dan met de opzichtige gays die, inderdaad vaak met een pluim in het gat, de aandacht van het publiek op de Scheldekaaien wilden trekken.

Overal in de stad waren er in de namiddag en ’s avonds activiteiten. Ons gezelschap trok richting jachthaven, aan het MAS-museum. Een poepsjieke en eerder nieuwe buurt met enkel dure appartementen, waar echter enkele horeca-uitbaters samen een klein pleintje hadden gemaakt, met enkele dranktenten en een podium waarop Vlaamse (pseudo)zangers en zangeressen hun repertoire brachten. Dikke ambiance, net buiten het centrum en zelfs voor wie niet van muziek houdt, een heel gezellige boel in een prachtige buurt.

Tot slot op de Antwerp Pride heel weinig Brusselse vrienden tegen het lijf gelopen. Hopelijk waren de organisatoren van de Belgian Pride ook in Antwerpen om inspiratie op te doen hoe ze een Belgian Pride echt moeten organiseren. Maar naar ik mag geloven is de organisatie zo druk intern aan het ruziën dat ze wellicht geen tijd meer hebben om de boel beter aan te pakken. En hopelijk verdwijnen volgend jaar aan de Kolenmarkt in Brussel ook de dranghekken. Anders zien ze mij daar niet meer in Brussel op de Pride. Ik blijf wel zeker naar Antwerp Pride komen.

Je toegenegen,

De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: Bijpraten op Antwerp Pride

De Ket, in Columns & Opinie op 26 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 289


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media