Back to Top
Dinsdag 20 Aug
86351 users - nu online: 1223 people
86351 users - nu online: 1223 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Printervriendelijke Pagina  
Traangas, waterkanonnen en rubberkogels tegen Istanbul Pride


door Redaktie in Mode & Lifestyle , 25 augustus 2015

This article is also available in English


De Turkse politie heeft traangas, waterkanonnen en rubberkogels ingezet tegen de deelnemers aan de Istanbul Pride. Gouverneur Vasip Sahin van Istanbul had de Pride-demonstatie op het laatste moment verboden vanwege de vastenmaand Ramadan. Vorig jaar viel de Istanbul Pride echter ook samen met de Ramadan, maar toen was dat geen reden voor een verbod.

Met het hardhandige ingrijpen wisten de politieagenten te voorkomen dat de Pride-deelnemers zich konden verzamelen op het centrale Taksimplein. Kleinere optochten werden nu spontaan (en noodgedwongen) gehouden in de zijstraten nabij het Taksimplein. “Om ons hachje te redden zijn we kleine straatjes in gevlucht”, zegt PvdA-raadslid Emre Ünver, namens de gemeente Amsterdam deelnemer aan de Istanbul Pride. “Wat ik vooral voel is onbegrip, het had gewoon een mooie dag moeten worden.”

In een statement op hun Facebookpagina laten de organisatoren van de Istanbul Pride weten: ‘WE ARE HERE, GET USED TO IT, WE ARE NOT LEAVING! LOVE WINS!’ Ze hebben gouverneur Sahin (tevergeefs) opgeroepen een einde aan het politieoptreden te maken, omdat dit in strijd is met de Turkse Grondwet – daarin wordt het recht op demonstratie gewaarborgd.

Onder de deelnemers aan de Pride-demonstratie waren ook parlementsleden van de oppositie – waaronder Sezgin Tanrikulu (CHP) en burgemeester Murat Haznedar van Besiktas – en de consuls-generaal van het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten. Journalisten die verslag deden van de ongeregeldheden zouden ook door de politie zijn aangevallen.

Het harde politieoptreden werd ‘s avonds voortgezet tegen deelnemers aan de Pride-feesten die op tal van plaatsen in Istanbul gehouden werden. Europarlementslid Terry Reintke meldt dat er traangas werd gebruikt, maar dat ‘ondanks tranende ogen, mensen toch doorgingen met dansen’.

Het politiegeweld is veroordeeld door de Intergroup on LGBT Rights van het Europees Parlement. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft in de gemeenteraad zijn afschuw uitgesproken over de ongeregeldheden en zegde toe dat Amsterdam volgend jaar aanwezig zal zijn in Istanbul met een zware delegatie.

De Istanbul Pride wordt sinds 2003 gehouden – de eerste keer met maar enkele tientallen deelnemers, maar inmiddels is het uitgegroeid tot een evenement met zo’n vijftigduizend deelnemers. Istanbul Pride is daarmee de grootste Pride-demonstratie in een overwegend islamitisch land. Dit is de eerste keer dat daar door de Turkse overheid met geweld op gereageerd wordt.
  


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIE

Traangas, waterkanonnen en rubberkogels tegen Istanbul Pride

Redaktie, in Mode & Lifestyle op 27 augustus 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp


Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 336, augustus 2019


Sauna 't Bolke
Relax & EnjoyMeer uit Mode & Lifestyle
Meer uit nummer 288
Meer van Redaktie

Amistad


Unique and popular gay friendly Hotel & B&B

meer info |visit


Mister B Antwerp


Mister B's second Franchise store

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media