Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 897 people
86447 users - nu online: 897 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Definitief einde ontslagmogelijkheid LHB-docent


door Redaktie in Historie & Politiek , 21 augustus 2015


Sinds 1 juli 2015, kwam er officieel een einde aan de mogelijkheid voor religieuze scholen om lesbische, homoseksuele en biseksuele (LHB) leerlingen en docenten te ontslaan of weg te sturen. Dat is het gevolg van de wet tot afschaffing van de enkele-feitconstructie die in werking treedt.

Tot 1 juli konden scholen op religieuze grondslag LHB-leerlingen en docenten weigeren of wegsturen; niet uitsluitend op grond van het ‘enkele feit’ van hun seksuele gerichtheid, maar wel op grond van zogenaamde ‘bijkomende omstandigheden’. Zo ontsloeg een gereformeerde in Oegstgeest in 2011 docent Duran Renkema omdat hij een relatie kreeg met een man.

De afschaffing is het gevolg van een initiatiefwetsvoorstel van voormalig COC-voorzitter Vera Bergkamp (D66) en Tamara van Ark (VVD), Keklik Yücel (PvdA), Jasper van Dijk (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks). Dat werd op 27 mei 2014 aangenomen door de Tweede Kamer en op 10 maart 2015 door de Eerste Kamer.

COC Nederland streed sinds de introductie in 1994 tegen de enkele-feitconstructie. In 2009 tekenden meer dan 30 duizend mensen een COC-petitie tegen het gewraakte wetsartikel. COC-voorzitter Tanja Ineke sprak op de dag dat de Eerste Kamer stemde voor afschaffing van de enkele-feitconstructie van ‘een grote overwinning voor lesbiënnes, homo’s en bi’s in het religieus onderwijs; zij mogen nooit meer gediscrimineerd worden om hun seksuele gerichtheid’.

Met afschaffing van de enkele-feitconstructie is COC’s Roze Stembusakkoord definitief voltooid. Dankzij dat akkoord kwam er ook verplichte voorlichting op school, een wet lesbisch ouderschap en een wet waardoor transgenders eenvoudig hun geslachtsregistratie kunnen laten wijzigen. Gemeenten mogen geen weigerambtenaren meer aannemen. COC Nederland werd op 29 juni 2015 onderscheiden met een Rainbow LGBT Achievement Award voor het Roze Stembusakkoord.

Inmiddels werkt het COC aan een nieuw Roze Akkoord, met daarin onder meer een verbod op LHBT-discriminatie in de Grondwet, een verbod op transgenderdiscriminatie, een regeling voor meerouderschap en afschaffing van geslachtsregistratie.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Definitief einde ontslagmogelijkheid LHB-docent

Redaktie, in Historie & Politiek op 21 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media