Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 994 people
86442 users - nu online: 994 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Mozambique schrapt strafbepaling voor sex met hetzelfde geslacht


door Redaktie in Historie & Politiek , 19 augustus 2015

This article is also available in English


Sinds 29 juni 2015 is seks met iemand van hetzelfde geslacht niet langer strafbaar in Mozambique. Dat is het resultaat van het werk van Lambda, de partnerorganisatie van het COC in Mozambique.

Het parlement van Mozambique nam de wet in december aan en de wet trad nu eindelijk in werking. Mozambique is hiermee een van de weinige landen op het Afrikaanse continent waar seks tussen partners van gelijk geslacht niet strafbaar is.

Hoewel er in Mozambique de laatste jaren gelukkig nog maar zelden mensen werden opgepakt of veroordeeld wegens homoseksuele handelingen, is de wetswijziging vooral ook een belangrijke ontwikkeling omdat die de discussies over de strafbaarheid van homoseksualiteit in buurlanden zoals Tanzania en Malawi aanwakkert.

Mozambique heeft overigens nog een lange weg te gaan waar het gaat om sociale acceptatie en gelijke rechten van LHBT’s. Uit een recent onderzoek dat tot stand kwam met steun van COC Nederland blijkt bijvoorbeeld dat de gezondheidszorg in Mozambique slecht toegankelijk is voor LHBT’s. Veel LHBT’s hebben in hun dagelijks leven te maken met discriminatie en stigmatisering. COC’s partnerorganisatie Lambda strijdt al 7 jaar voor de registratie van hun organisatie. Men bereidt momenteel een nieuwe publiekscampagne voor om de eis tot registratie kracht bij te zetten.

Dit jaar wordt de mensenrechtensituatie in Mozambique geëvalueerd bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties in Genève. COC Nederland traint activisten van Lambda om de mensenrechtensituatie van LHBT’s in hun land tijdens deze evaluatie aan de orde te stellen.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Mozambique schrapt strafbepaling voor sex met hetzelfde geslacht

Redaktie, in Historie & Politiek op 19 augustus 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media