Back to Top
Maandag 25 mei
86437 users - nu online: 1207 people
86437 users - nu online: 1207 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Happy Gay Pride


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 30 juli 2015


Iedereen die Amerika wel eens heeft bezocht in de tijd dat de Gay Prides in volle gang zijn kent de uitdrukking. Iedereen - bekend of onbekend - wenst je een “Happy Gay Pride.” Van harte of zomaar een kreet?

Ik begon een beetje te twijfelen aan het eerste toen ik hoorde dat het publiek met evenveel enthousiasme het grootwinkelbedrijf Macy’s bedankte voor het vuurwerk dat door het grootwinkelbedrijf werd afgestoken op de Fourth of July. “Thank You Macy’s!” riep iemand naast me uit volle borst! Mijn vriend en ik keken elkaar verbaasd aan. Of, om het naar Nederland te verplaatsen, de Bijenkorf bedanken voor het meevaren met de Canal Pride: “Bedankt Bijenkorf”!

Dat is hier onvoorstelbaar, waarbij ik niet eens weet of die wel meevaren, maar het is een voorbeeld. Wat wel elk jaar weer ter discussie staat in Nederland: “is het nuttig,” “moet het nu zo bloot” en “dit werkt tegen ons.” Meestal commentaren van heren die zich met samengeknepen billen wel staan op te geilen aan al dat bloot op de boten.

Dit soort opmerkingen dateren al vanaf de eerste homobetogingen in Amsterdam, toen nog te voet door het centrum van Amsterdam. Bij het passeren van de kruising Kerkstraat-Leidsestraat - indertijd nog met vele homokroegen en -hotels - riepen de eigenaren en hun personeel ons verbeten toe dat we “normaal” moesten doen. Tja, het was nog de tijd van gesloten deuren, aanbellen en eerst door een luikje bekeken worden voor je naar binnen mocht (of niet). De kroegeigenaren hadden blijkbaar toen al door dat meer openheid en tolerantie ten koste zou gaan van de kassa, maar het heeft niet mogen baten, de Kerkstraat is niet meer wat het was.

Ik moest hieraan denken toen ik weer las over de problemen die de Gay Parades hebben in Oost-Europa, Rusland en onlangs ook in de Turkse stad Istanboel. Met de inzet van waterkanonnen, traangas en rubberkogels heeft de politie in Istanboel verhinderd dat de deelnemers aan de jaarlijkse Gay Pride aan hun optocht konden beginnen. Met hun hardhandige ingrijpen wisten de politieagenten te voorkomen dat de deelnemers zich konden verzamelen op het centrale Taksimplein. Op filmbeelden is te zien hoe agenten in burger een aantal mensen in de buurt van het plein arresteerden. In eerdere jaren lieten de autoriteiten de Gay Pride met rust maar nu kan het blijkbaar opeens niet meer, een reden temeer om alert te blijven.

Europarlementariërs Sophie in ’t Veld en Kathalijne Buitenweg zien het middel van Gay Parades als een goed middel, bijvoorbeeld in het Oostblok. Volgens Buitenweg van GroenLinks is de homo-emancipatie in Oost-Europa op de goede weg. “Die rare acties van de Poolse regering zijn verleden tijd, en we moeten nu ook niet doen alsof Oost-Europa één groot, ellendig, homofoob blok is. De Gay Pride Parade in Warschau was eerst verboden, nu vieren ze die daar samen uitbundig. De komende tijd verwacht ik nog wel meer van die Tinky-Winky-problematiek, maar ik geloof in de Europese emancipatiestrijd.”

In ’t Veld van D66 wijst erop dat Oost-Europa niet bepaald het monopolie op homohaat heeft. “Je had die e-mailtjes moeten lezen die ik uit Nederland kreeg als reactie op de rellen tijdens de Gay Parade in Moskou, echt vreselijk. Op korte termijn gaat het een moeizaam en pijnlijk proces worden om de rechten van homoseksuelen in Oost-Europa te verdedigen en uit te breiden. Maar op de lange termijn zal de tendens toch progressief zijn. In Slovenië en Tsjechië kunnen homoseksuelen zich als partners laten registreren. De kleine vooruitgang die er geboekt is, valt niet meer terug te draaien. Nederland heeft twintig jaar lang gediscussieerd over het toestaan van het homo-huwelijk. We kunnen nu niet verwachten dat daar in één dag de mentaliteit verandert.”  

Nou, zo heftig als in Istanboel is het er hier nooit aan toe gegaan, maar feit is wel dat we er niet op achteruit zijn gegaan tussen de eerste Gay Pride in Nederland en nu, ondanks alle sombere voorspellingen en geroep van “Doe normaal dan komen we veel verder...” Wat “normaal” ook moge inhouden. Ik ben in ieder geval blij dat ik dan niet “normaal” ben en toen al mee liep...

Happy Gay Pride!
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJERsep 2017       


aug 2016       
Happy Gay Pride

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 30 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media