Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 903 people
86447 users - nu online: 903 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Wijzigen geslachtsregistratie makkelijker in Ierland


door Redaktie in Historie & Politiek , 28 juli 2015

This article is also available in English


Nieuwe wetgeving zal het wijzigen van de geslachtsregistratie in Ierland sterk vereenvoudigen. Dat heeft de Ierse vicepremier Joan Burton bekend gemaakt.

Burton maakte bekend dat het Ierse kabinet akkoord is gegaan met de Gender Recognition Bill en deze nu voor behandeling gaat voorleggen aan het Ierse parlement.

Het wetsvoorstel regelt dat voor het wijzigen van de geslachtsregistratie op het geboortebewijs en in officiële documenten, zoals een paspoort, voor iedereen boven de 18 jaar enkel een verklaring van de betrokkene zelf volstaat. Een medische verklaring – laat staan een volledige chirurgische transitie naar het andere geslacht – is niet meer nodig.

Voor 16- en 17-jarigen die de geslachtsregistratie willen wijzingen, zullen de regels iets strenger blijven. Zij moeten daarvoor naar de rechter en een medische verklaring voorleggen.

“Ik heb bij het opstellen van dit wetsvoorstel zorgvuldig geluisterd naar individuele burgers, vertegenwoordigers van belangengroepen en anderen”, laat vicepremier Burton weten. “Het is essentieel dat deze belangrijke wetgeving overeenkomt met wat internationaal als beste praktijk geldt. Daarom hebben we er voor gekozen om voor iedereen boven de 18 jaar zelfbeschikking als uitgangspunt te nemen.”

Voorzitter Sara Philips van Transgender Equality Network Ireland (TENI) noemt de bekendmaking van het wetsvoorstel een ‘gedenkwaardig moment’. “Dat zelfbeschikking het uitgangspunt van dit wetsvoorstel is, getuigd van respect en echte gelijkheid”, zegt Philips. “Daarmee worden transgenders werkelijk als gelijkwaardige burgers gezien. Vandaag ben ik trots op mijn land!”
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Wijzigen geslachtsregistratie makkelijker in Ierland

Redaktie, in Historie & Politiek op 28 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media