Back to Top
Zondag 20 Jan
86241 users - nu online: 1541 people
86241 users - nu online: 1541 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Masculine Masters, het experiment en de erotiek


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 18 juli 2015

This article is also available in English


Dit jaar organiseert Galerie MooiMan een vierdelige reeks tentoonstellingen waarin thematisch visies op de man in de internationale kunst getoond worden. Met deze exposities laat de galerie zien hoe veelzijdig het thema “man” in de kunst kan zijn. Dit voorjaar was het eerste deel The New Figurative Men te zien en later dit jaar staat The New Classic Men centraal.

De galerie laat echter ook zien hoe ze een dekking van het gehele Nederlandstalige gebied van Groningen tot Antwerpen heeft weten te creëren, want de Vlaamse dependance neemt actief in deze reeks deel met het derde deel over The Erotic Men.
 
Experimentele Mannen

Op Masculine Masters’ tweede deel The Experimental Men is het experiment in de kunst te zien door experimentele video en film, zeefdrukken en boekontwerp, tekenwerk en fotografie, cross-stitch en hedendaags borduurwerk, figuren en beelden in keramiek, brons, hout en epoxyhars. Tijdens de expositie is de negentig minuten durende film One Zero One van de Duitse filmmaker-journalist Tim Lienhard te zien, waarin drag-performers BayBJane (Mourad) en Cybersissy (Antoine Timmermans) hun grenzeloze creativiteit op de podia van het internationale party-circuit op weergaloze wijze uiten.

Met deze groepsexpositie laat de galerie bekende, voornamelijk Nederlandse kunstenaars zien, namelijk Hans Abbing, pasteltekeningen, fotografie en video; Ton of Holland, tekeningen en hedendaags borduurwerk op doek; Dennis Koot, boekontwerpen en zeefdrukken; Hinrich Kröger (Duitsland), beelden, faience keramiek; Antoine Timmermans, cross-stitch fotografie, One Zero One movie/performance; Marcel Warmenhoven, beelden in hout, brons en epoxyhars.
 
Hans Abbing’s werk bestaat uit schilderijen en grafiek waarbij hij zich meer en meer bezig ging houden met experimentele koppen en naakten, zowel in tekeningen als in fotografie. In deze werken speelt vervorming een belangrijke rol. Behalve zijn tekeningen en fotografie zal ook de video The long way home vertoond worden. Ton of Holland is een zeer multidisciplinaire kunstenaar en bovendien als docent verbonden aan de TU Delft en de Koninklijke Academie te Den Haag. Als geen ander combineert hij tal van technieken. Een gedurfde nieuwe serie “medical body jewels” getuigt hiervan. Hierin is hedendaags borduurwerk te zien als een combinatie van fotografie en borduurwerk op doek met als resultaat tal van verfijnde abstracte composities.

Dennis Koot, bevlogen, hip en veelzijdig grafisch ontwerper, toont een serie experimentele pin-up zeefdrukken naast zijn boekontwerp van Es Geht Auch Ohne, waarvoor hij samenwerkte met Ton of Holland. Dit werd in 2013 niet voor niets onderscheiden met de European Design Award (zilver). Hinrich Kröger is een Berlijnse kunstenaar die het keramische experiment in zijn vakgebied opzoekt door ongewone combinaties te maken die zich op het grensgebied bevinden van wat als kitsch benoemd zou kunnen worden. Hierdoor slaagt hij er echter juist in een waanzinnige, grensverleggende eigen wereld te creëren.

Antoine Timmermans toont niet alleen zijn op doek geprinte cross-stitch fotocollages, waarin hij zijn jarenlange verzameling borduurwerken op onconventionele manier heeft verwerkt, maar ook zijn experimenten in kleding, die zijn drag-performance als een levend kunstwerk compleet maken. Marcel Warmenhoven geeft onder andere zijn visie op de Zeeuwen weer in een voor hem kenmerkende vormtaal van robuuste mannen waarbij hij het experiment laat zien in de ongewone gelaagdheid van gebruikte materialen.

Erotische Mannen

Sinds een half jaar werkt Galerie MooiMan samen met boekhandel ’t Verschil te Antwerpen en verzorgt daar elke twee maanden een nieuwe expositie in de gewelfde kelders van dit oude pand in het hartje van de Vlaamse havenstad. De tentoonstelling Masculine masters III: The Erotic Men laat een spannende combinatie zien van Vlaamse en Duitse erotiek, waarin in meerdere opzichten de kunstenaars - de Belg Wim Beulens, tekeningen, en de Duitser Ivo Blanck, bronzen beelden - elkaar raken en overtreffen.

Wim Beulens is geboren en getogen in Vilvoorde, een voormalige industriestad vlakbij Brussel. Vanaf zijn zestiende volgde hij de kunsthumaniora in het Sint Lukasinstituut te Brussel waarna hij zijn kunstopleiding in Antwerpen vervolgde. Daar ontstond zijn liefde voor de tekenkunst tijdens een verplicht en zeker niet gemakkelijk hoofdvak: tekenen naar levend naaktmodel. Zoals bij elke kunstenaar met aspiraties in de “homo-kunst” zijn Tom of Finland en Harry Bush de twee reuzen die niet weg te denken zijn als voorbeeld. Tijdens deze eerste expositie van de kunstenaar zijn z’n krachtige en (nog) zéér betaalbare tekeningen te zien. Later dit jaar verschijnt Beulens’ eerste boek.
 
Beeldhouwer Ivo Blanck, geboren in 1958 in Göttingen, is een autodidact kunstenaar die sinds 1980 in Hamburg woont. In de beeldhouwkunst houdt hij zich onder andere bezig met onderwerpen als naakt, portret, karikatuur en maskers, maar ook met abstracte vormen. Sinds 2011 wordt meer en meer van zijn oeuvre in brons gegoten. De bronzen mannen en jongensfiguren van Ivo Blanck, die te zien zijn op deze expositie lijken in een toestand te verkeren tussen diepe ontspanning en pure erotische extase: verzonken in een diepe droom, liggend op het strand of zittend op een boomstronk, maar ook innig in elkaar verweven.
 
Masculine Masters II: The Experimental Men
Tot en met 1 augustus, galerie MooiMan,
Noorderstationsstraat 40, 9717 KP Groningen,
www.mooi-man.nl

Masculine Masters III: The Erotic Men
Tot en met 31 juli, Queerkunstkelder:
Boekhandel ’t Verschil + Galerie MooiMan,
Minderbroedersrui 33, Antwerpen, België
www.verschil.be
  Masculine Masters, het experiment en de erotiek

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 20 juli 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp


Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 330, februari 2019


Mister B& B
Ontdek de wereld, Ervaar je prideMeer uit Theater, Kunst & Expo
Meer uit nummer 287
Meer van Redaktie

Club YOLO


Amsterdam newest Gay Club

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media