Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 822 people
86442 users - nu online: 822 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Reijers World: Een ‘shower’ of een ‘grower’?


door Reijer Breed in Columns & Opinie , 13 juli 2015

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Ik werkte op de afdeling openbare ruimte van het stadhuis van Amsterdam. Regelmatig ging ik met werkschema’s naar een kamer waar een groep mannen zat, die straatwerkzaamheden moesten verrichten in de binnenstad. Ze maakten altijd geintjes over mij. “Kind, je bent vergeten je hakken aan te trekken.” “Sprak jij altijd zo nichterig?” “Hoe is het om een holbewoner te zijn?” En zo ging het maar door.

Nou, ik lustte ze rauw. “Nee, mijn hakken liggen thuis.” Met een lage stem zei ik: “Nee hoor, ik kan ook als een echte man praten.” “Holbewoners leefden toch in het stenen tijdperk?” De mannen hadden hun bureaus tegen elkaar gezet, maar in een hoek van de kamer zat een man alleen. Hij heette Jan. “Waarom zit Jan niet bij jullie?,” vroeg ik. “Jan is een kamper,” zei de chef. “Oh, wat leuk,” ketste ik terug. “Mijn zus is ook een kamper. Zij staat met haar wagen naast Artis.” Ik had meteen het vertrouwen van Jan gewonnen. Zozeer zelfs dat hij enkele dagen later in mijn kantoortje kwam zitten. Hij vertelde me: “Mijn broer heeft een zoontje dat steeds in meisjeskleren wil lopen. Ze hebben met hem de afspraak gemaakt dat hij ieder jaar op de camping zijn oorbelletjes mag indoen en jurkjes mag dragen. Dat doet hij dan zes weken lang. Wordt hij later een homo?”

En dan hoor ik ineens dat mijn vroegere droomvriend Errol Brown is overleden in zijn huis op de Bahama’s. Errol is eenenzeventig jaar geworden en stierf aan leverkanker. John Lennon hoorde een reggae-versie van zijn lied Give Peace a Change van de Band Hot Chocolate. Het beviel hem zo dat hij ervoor zorgde dat deze band een platencontract kreeg. De naam van de band werd gewijzigd in simpelweg Hot Chocolate. Miljoenen platen werden er verkocht en Errol Brown werd een wereldster. De geboren Jamaicaan werd in 2003 onderscheiden door koningin Elisabeth. Lieve Errol, ik wil je in deze column bedanken voor alles wat jij, jaren geleden, voor me hebt betekend in mijn onzekere jaren.

Ik dacht aan het neefje van mijn collega Jan terwijl ik de documentaire Transgender Kids bekeek van die geweldige journalist Louis Theroux. Louis bezocht een aantal kinderen die in het verkeerde lichaam zitten. In het Benioff Children Hospital in San Francisco sprak hij met diverse kinderen, hun ouders en artsen. Ook bezocht hij enkele kinderen thuis. Sebastian heet Camille nu, en is vijf jaar. Je ziet haar in haar meisjeskamertje. Ze vertelt Louis met een eigenwijs stemmetje: “Sebastiaan was heel ongelukkig. Toen werd hij een meisje. Camille. Nu is hij gelukkig.” De ouders van Camille steunen hun kind volledig. Louis sprak ook met een knap kereltje. Shea is twaalf jaar en krijgt op aanraden van dr. Steve Rosenthal puberteitsremmers. “Waarom?,” vraagt Louis aan de jongen. Shea antwoordt: “Omdat ik geen meisje wil zijn. Met die remmers blijft mijn stem laag en krijg ik voorlopig geen borstjes.” Zijn moeder vulde aan: “Het begon al heel vroeg. Dan zei ik: ‘You are such a good girl.’ En Shea zei dan altijd meteen: ‘Nee mamma, ik ben een jongen.’”

Lieve Errol. Ik wil je bedanken voor de tijd dat je zo’n grote steun voor me bent geweest. Ik de tijd dat ik nog niet uit de kast was droomde ik over jou. Ik zag je vaak in het tv-programma Top Pop. Je was niet echt een swingende neger. Je bewoog zelfs een beetje houterig. Je was een beetje verwijfd. Maar dat alles vond ik zo sexy aan je. De blik waarmee je naar me keek. Ik stond voor mijn spiegel om te kijken of ik net zo’n bult in mijn broek had als jij. En dat was zo. Wij hadden allebei “showers,” geen “growers.”
Oh Errol, dat heet in mijn taal zo lelijk “vleeslul” en “bloedlul.” ’s Avonds in mijn bed lag je in gedachten naast me. Ik voelde je handen over mijn lichaam. Ik proefde je mooie mond. Wat waren we gelukkig samen. Jij was van mij. Ik was van jou. Jij was mijn droomprins. Vooral als je het lied I’ll Put You Together Again zong.

Errol, achteraf gezien is het wel een kwijllied. Maar het was toen zo troostend voor mij. Jij was mijn houvast. Door jou zou alles goed komen.

When you can’t take anymore / When you feel life is over / Put down your tablets and pick up your pen // And I’ll put you together again // If there’s no light anywhere / And you’ve got no one to turn to / I’ll lead you out of the darkness and then / I’ll put you togehter again

In de documentaire van Louis Theroux is de moeder van Camille aan het woord. Ze hield een foto van een knap jochie met stekeltjeshaar omhoog. Ze begon te huilen en zei: “Wij zullen Camille steunen tot het einde. Het gaat om haar geluk. Maar dit is de laatste foto die ik van haar heb als Sebastian. En er zijn momenten dat ik mijn zoon zo mis.”

En tenslotte, Errol, nog een paar dingen tegen jou. Bedankt dat ik over je mocht dromen. Wat fijn dat er in mijn tijd geen internet was. Dan had ik via Google meteen gevonden dat je getrouwd was met je mooie Ginette. En dat je vader was van twee prachtige dochters, Colette en Leonie. Ik hoop dat zij in je laatste uren bij je waren. Zoals mijn twee zussen en ik bij mijn moeder waren. Ik hoop, Errol, dat je niet te veel pijn hebt gehad en dat ook jij, net als mijn moeder, door de artsen geholpen bent.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REIJER BREEDMEEST GELEZEN VAN REIJER BREED

Reijers World: Een ‘shower’ of een ‘grower’?

Reijer Breed, in Columns & Opinie op 13 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN COLUMNS & OPINIEIN NUMMER 286


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media