Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 948 people
86440 users - nu online: 949 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Duits mannenblad Vangardist gedrukt met hiv-bloed


door Redaktie in Algemeen , 09 juli 2015


Wie het Duitse mannenblad Vangardist gekocht heeft, had bloed aan zijn handen of beter gezegd: heeft een blad dat gedrukt is met bloed in handen. Hiv-besmet bloed dus . Het tijdschrift bedacht de stunt om aandacht te vragen voor het stigma waarmee met hiv-besmette mensen te maken hebben.

Ruim twee decennia nadat de ziekte Aids, veroorzaakt door het hiv-virus, bij het grote publiek bekend werd, is er nog steeds een gebrek aan kennis over de ziekte. Hoewel het niet mogelijk is de ziekte te krijgen door iemand aan te raken die hiv heeft, wordt dat nog altijd vaak gedacht door mensen, aldus Julian Wiehl, hoofdredacteur van Vangardist.

Het tijdschrift bedacht daarom een speciale editie, de HIVHeroes Edition, waarbij de drukinkt vermengd is met bloed van hiv-besmette mensen. Er waren drieduizend exemplaren gedrukt. De 50 euro voor elk exemplaar gaat naar een goed doel. Het bloed werd overigens wel gesteriliseerd om het virus te deactiveren. De campagne gaat vergezeld van de begeleidende tekst “now the issue is in your hands”.

Het bloed voor Vangardist is gedoneerd door drie mensen met hiv, die het tijdschrift omschrijft als ‘een moeder, een homoseksueel en een heteroseksueel’. De 26-jarige Amerikaan Wyndham Mead, woonachtig in Berlijn, was een van de drie donoren. Tegen de BBC vertelt Mead dat hij het eerst een ‘crazy idea’ vond. Maar na een nachtje slapen was hij om.

De Amerikaan raakte in 2012 besmet met de ziekte. Sindsdien moet hij regelmatig zijn bloed laten controleren. Maar deze bloeddonatie was anders zegt hij:

“Mijn bloed ging gebruikt worden voor een blad dat naar duizenden mensen wordt gedistribueerd. Dat is iets groots.”

Mead en Wiehl hopen dat de HIVHeroes Edition de discussie aanwakkert over vooroordelen jegens mensen met hiv. Vorige week deed het College voor de Rechten van de Mens nog een uitspraak dat uitsluiting van homoseksuele en biseksuele mannen van bloeddonatie tot discriminatie kan leiden. De Tweede Kamer nam twee jaar geleden een motie aan om bloeddonatie door deze mannen toe te staan, maar het beleid van bloedbanken bleef ongewijzigd. Minister Schippers van Volksgezondheid is nu in overleg met betrokken partijen om dit te veranderen.

Het tijdschrift Vangardist zit overigens nog wel verpakt in een plastic hoesje. Dat moet je dus eerst nog bewust openscheuren om met het gedrukte bloed in aanraking te komen.
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Duits mannenblad Vangardist gedrukt met hiv-bloed

Redaktie, in Algemeen op 09 juli 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media