Back to Top
Donderdag 04 juni
86442 users - nu online: 806 people
86442 users - nu online: 806 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Gay Pride 2015


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 14 juni 2015

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Gay Pride is ontstaan ter herdenking van de Stonewall-rellen. Deze ontstonden op 28 juni 1969 in de wijk Greenwich Village in New York City bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police. Na jaren van treiterijen en geweldplegingen door de politie besloot het bezoekende publiek van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en travestieten terug te vechten.

In tegenstelling tot wat er in de overlevering wordt beweerd, waren het vooral de travestieten (en niet de homo-mannen) die terug vochten. Deze opstand vormt een scheidslijn in de geschiedenis van de holebi-beweging daar nooit eerder homo’s en travestieten in zulke grote aantallen hardhandig weerstand boden tegen de op hun gemeenschap gerichte vernederingen door de politie.

Op 28 juni 1970, exact één jaar na de Stonewall-rellen vond in New York, tussen Greenwich Village en Central Park, de eerste Gay Pride Parade ooit plaats. Deze telde tussen de 5.000 à 10.000 deelnemers. Gelijkaardige initiatieven kwamen wereldwijd van de grond, zoals in Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, België, Nederland, Australië en Nieuw-Zeeland.


Nederland

In Nederland werd deze demonstratie in 1977 voor het eerst gehouden en wordt sinds 1979 Roze Zaterdag genoemd. Deze vindt sindsdien jaarlijks plaats op (meestal) de laatste zaterdag van juni, maar in telkens wisselende steden. Als Nederlands equivalent van de Gay Pride Parade heeft Roze Zaterdag naast een feestelijk ook een emancipatoir, demonstratief en politiek karakter. Dit aanvankelijk in tegenstelling tot de Amsterdam Gay Pride, die sinds 1996 plaatsvindt en oorspronkelijk puur een feest rondom de Canal Parade was.

Sinds 2006 hebben echter beide evenementen zowel een politieke als een feestelijke kant en wordt de Amsterdamse botenoptocht vanwege zijn grotere bekendheid in het buitenland gezien als het equivalent van de Gay Pride Parades elders in de wereld. In België werden vanaf 1979 ook Roze Zaterdagen georganiseerd, aanvankelijk eveneens in verschillende steden, maar sinds 1996 elk jaar op de tweede zaterdag in mei in Brussel. In 2010 werd deze manifestatie omgedoopt tot The Belgian Pride.

Daarnaast vindt sinds 2008 in Antwerpen elk jaar de Antwerp Pride plaats. In verschillende landen van het voormalige Oostblok werden pas vanaf 2001 de eerste Gay Pride Parades gehouden, maar deze worden daar nog vaak op gewelddadige wijze aangevallen door conservatieve of rechts-extreme tegenstanders van homoseksualiteit. In Rusland worden Gay Pride Parades door de stadsbesturen van Moskou en Sint-Petersburg doorgaans verboden.


Verschijningsvorm en doelstellingen

Gay Pride Parades bestaan van oorsprong uit een demonstratieve optocht, waarin spandoeken en symbolen van de homoseksuele gemeenschap worden meegedragen, zoals roze driehoeken en regenboogvlaggen. Geleidelijk aan werden de parades steeds groter en kwamen er wagens en opleggers waarop verklede mensen staan, al of niet met een bepaald thema, een optreden of namens een homogerelateerde organisatie of onderneming. De Amsterdam Gay Pride bestaat als enige ter wereld uit een optocht van versierde boten.

De grootste Gay Pride Parades ter wereld vinden plaats in de Braziliaanse steden São Paulo (3,2 miljoen bezoekers in 2010) en Rio de Janeiro (2 miljoen bezoekers). De grootste Gay Pride Parade in Europa was tot nu toe de Christopher Street Day in 2002 (toen tevens Europride) in Keulen, die circa 1,2 miljoen bezoekers trok. Hoewel bijna alle Gay Pride Parades op hoofdlijnen dezelfde verschijningsvorm kennen, hadden en hebben ze in verschillende periodes en landen verschillende bedoelingen. Zo zijn er parades die demonstreren tegen vervolging, onderdrukking en discriminatie, parades waarin gelijke rechten voor homoseksuelen worden opgeëist, parades die diversiteit en vrijheid vieren en parades die een bepaalde stad als homovriendelijke bestemming presenteren. Naarmate het proces van homo-emancipatie in een bepaald land voorschrijdt, verandert ook vaak de doelstelling van de Gay Pride Parade: te beginnen als protest tegen vervolging en eindigend als uiting van een homovriendelijk geworden klimaat.

Hiebij de data van de meest bekende Gay Parades in Europa, bent U in de buurt of op vakantie neem dan eens een kijkje. Enige voorzichtigheid is geboden in de Oost Europese landen waar deze nogal eens met geweld tegen de deelnemers te maken hebben. Ook bescherming van de politie wil niet zeggen dat het ook veilig is, dus voorzichtigheid is hier geboden.
Juni

Aarhus, Denmark June 6    Aarhus Pride
Athens, Greece June 13 Athens Pride
Barcelona, Spain June 26-28 Barcelona Pride
Berlin, Germany  June 27 Berlin: CSD
Blackpool, UK June 13-14 Blackpool Gay Pride
Bologna, Italy June 28 Bologna Pride
Budapest, Hungary June/July Budapest Pride
Edinburgh, Scotland June 6-15 Edinburgh: Pride Scotia
London, UK June 27 London Pride
Milan, Italy June 22-28 Milano Pride
Paris, France June 25 Paris Gay Pride March
Riga, Latvia June 20 Euro Pride 2015
Rome, Italy June Roma Pride
Sitges, Spain June 18-22 Sitges Gay Pride

Juli

Amsterdam, July 25-Aug 2 Amsterdam Pride
Cologne, Germany  June 20- July 4, Cologne Gay Pride
Frankfurt, Germany July 17-19 CSD Frankfurt
Hamburg, Germany July 24-Aug. 2 Hamburg Gay Pride
Madrid, Spain July 1-5    Gay Pride Madrid / Orgullo
Munich, Germany July 11-12 Munich: CSD Festival
Tilburg, Netherlands July 20 Roze Mandaag


Augustus

Antwerp, Belgium Aug. 8-9 Antwerp Pride 
Prague, Czech Rep. Aug. 10-16 Prague Pride
Liverpool, UK   Aug. 1    Liverpool Pride
Manchester, UK Aug. 28-31 Manchester Gay Pride
Reykjavik, Iceland Aug. 4-9 Reykjavik Pride
Stockholm, Sweden July 27-Aug. 1 Stockholm Gay Pride


Londen


Muchen


Parijs


Riga
 


Athene


Barcelona


Bologna


Budapest


Milaan


Folsom, Berlijn


Rome

 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Gay Pride 2015

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 14 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media