Back to Top
Maandag 25 juni
86148 users - nu online: 1012 people
86148 users - nu online: 1012 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Twee weken Pride-activiteiten in Keulen


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 12 juni 2015

This article is also available in English


Hoewel er incidenteel eerder protesten waren geweest tegen de treiterende invallen die de Amerikaanse politie regelmatig in homokroegen deed, hebben de rellen die op 28 juni 1969 uitbraken bij de Stonewall Inn in Christopher Street te New York geschiedenis geschreven. Dit niet alleen omdat de nichten hun stem verhieven, hun vuisten toonden en de homofobe agenten voor schut zetten, maar vooral omdat de ondertussen zeer strijdbare homobeweging een jaar later deze opstand herdacht met betogingen, niet alleen in New York, maar ook in Los Angeles, San Francisco, Chicago en andere steden.

In de jaren daarna namen steeds meer steden elders in de wereld deze traditie over en hedentendage vinden overal ter wereld rond het laatste weekend van juni homomanifestaties plaats, zoals in Nederland Roze Zaterdag, die dit jaar op 20 juni in Maastricht wordt georganiseerd, en in vele Duitse steden de Christopher Street Day Parades.

In Amsterdam besloot men in het midden van de jaren negentig dat het uit toeristische concurrentie-overwegingen beter was de Gay Pride naar het begin van augustus te verplaatsen. Dit maakt het bovendien voor Nederlanders mogelijk elders in Europa het Pride-gevoel op te snuiven, in Keulen bijvoorbeeld. Deze stad is met de trein of de auto snel bereikbaar en daardoor sowieso een geliefde uitgaansstad voor Nederlandse homo’s die eens wat afwisseling willen. Bovendien duren de Pride-activiteiten in Keulen twee weken, waardoor er voor elk wat wils is. Dit jaar vindt de Keulse Gay Pride van 20 juni tot en met 5 juli plaats.

Het thema van de - in goed Duits - Cologne Pride is dit jaar “Vielfalt: lehren, lernen, leben” (Verscheidenheid: onderwijzen, leren, leven) en wil de aandacht vestigen op homo- en transfobie in scholen en bij de opleiding in het bedrijfsleven. Hoewel Berlijn net dertien jaar een homoseksuele burgemeester heeft gehad, die zijn voorkeur nooit onder stoelen of banken heeft gestoken en al bij zijn aantreden verklaarde dat hij homo is “en dat is goed zo,” is op Duitse scholen, net als op Nederlandse, seksuele diversiteit nog steeds een heikel onderwerp.

Uit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de tieners zich op veertien-jarige leeftijd van zijn of haar seksuele identiteit bewust is en dat zeventig procent van de homo- en lesbo-scholieren uit de kast komen als ze tussen de vijftien en eenentwintig jaar oud zijn. Uit een Berlijnse studie komt echter naar voren dat tweeënzestig procent van de scholieren “schwul” (homo) en “Schwuchtel” (flikker) en veertig procent “lesbisch” als scheldwoorden gebruiken. Om weerstand tegen deze, vaak uit onwetendheid en angst (voor eigen verlangens?) voortkomende, afkeer te bieden heeft de organisatie van de Keulse Pride dit jaar de foto- en videowedstrijd Vielfalt leben georganiseerd. Hiervoor worden jongeren opgeroepen te laten zien hoe bont en verscheiden hun leven is op school, tijdens de opleiding en in hun vrije tijd. De sluitingsdatum voor de wedstrijd is 28 juni en het ingezonden materiaal wordt online gepresenteerd, maar vooral ook van 3 tot en met 5 juli op het CSD-hoofdpodium.

Al sinds jaren wordt de Keulse Pride geopend met Fantasypride in het vrijetijdspark Phantasialand in de buurgemeente Brühl, die dit jaar op 20 juni plaatsvindt. Eén van de hoogtepunten van deze uitbundige dag is ongetwijfeld de Wet T-Shirt Contest, een soort wedstrijd waarbij doorgaans voluptueuze dames in het strijdperk treden. Tijdens Fantasypride worden echter uitsluitend manlijke vrijwilligers uit het publiek opgeroepen op het openluchtpodium hun wasbord- en bierbuiken onder applaus, vinnig commentaar en rijkelijk water aan het publiek te tonen.

Later op de dag vindt op hetzelfde podium een Vrijgezellenveiling plaats, waarvan de opbrengsten ten goede komen aan de Aids Hilfe Köln, terwijl de deelnemers ter plaatse nog een afspraakje hebben met degene die het meest op hen heeft geboden. De Fantasypride wordt vanaf 22.00 uur afgesloten met een groot feest, waarbij dit jaar de dj’s LittleMan, Scampi, Hendrixx en Felix Jackson in Area 1, Marktplatz Wuze Town, voor een perfecte mix uit hitparadepop en schlagers zorgen, terwijl in Area 2, Rotunde Wuze Town, de dj’s rowDee en Addicted opzwepende house en electro op de draaitafels leggen. Meer informatie over Fantasypride is te vinden op www.fantasypride.de.

In het kader van Cologne Pride wordt op 3 juli het vierentwintigste Kölner Aidsgala georganiseerd. In tegenstelling tot voorgaande jaren zal hierbij het zwaartepunt minder bij eten en drinken liggen, dan bij theatraal vertier. Onder het motto “Don’t be a drag, just be a queen” presenteren kunstenaars op het podium hun spel met geslachtsrollen en identiteiten.

Het Aidsgala is het begin van het driedaagse Christopher Street Day Straatfestival, met een hoofdpodium op de Heumarkt, waar een afwisselend programma levensvreugde en verscheidenheid voor het voetlicht brengt. Het straatfestival wordt afgesloten met de Christopher Street Day Parade op 5 juli, waarvoor de deelnemers zich vanaf 12.00 uur verzamelen op de Mindener Straße.

Wie meer zin heeft in feesten dan in paraderen door de straten van Keulen kan de nacht daarvoor echter zijn hart ophalen tijdens de alleen voor mannen toegankelijke Cock-Pit Party in de Wartesaal am Dom nabij het Centraal Station.

Het complete programma van de Keulse Pride is op www.colognepride.de te vinden. En voordat je geheel van de Keulse uitspattingen bent bijgekomen is het dan alweer tijd je in Amsterdam Pride onder te dompelen. 

Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 323, juli 2018


Meer uit Evenementen & Agenda
Meer uit nummer 286
Meer van Redaktie

Eriks gay Bed and Breakfast


Quiet clean bedroom and Dutch breakfast for one guest

meer info |visit


Het Mandje


Fun and respect since 1927

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media