Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 911 people
86447 users - nu online: 911 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Menswear Parijs 2015


door Bernardo van Eekhout in Mode & Lifestyle , 04 mei 2015

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Het herstel in de modebranche staat met name onder druk door de constante uitverkoop. Die uitverkoopperiodes worden steeds langer en de kortingspercentages steeds hoger. Zo zijn mid-season en pre-sale al volkomen ingeburgerde begrippen geworden. Consumenten verwachten dus eigenlijk gedurende het gehele jaar constant lage prijzen. Dit betekent een opgelegde prijsdruk voor winkeliers die daar noodgedwongen aan mee moeten doen.

Hoewel het einde van de crisis steeds duidelijker zichtbaar wordt, heeft ze met haar tentakels toch nog flinke klappen uitgedeeld in de mode-industrie. Zo zijn in Nederland de modeketens MEXX, de Rode Winkel en Thom Broekman failliet gegaan en sluit modeketen WE al haar twintig vestigingen in China.

In 2013 zijn er in Nederland bijna 2100 mode-retailers gestopt of failliet gegaan en was de omzetontwikkeling van Nederlandse herenmode min 2,9 procent. Het derde kwartaal van 2014 wordt eveneens afgesloten met een omzetdaling, van 4,3 procent. De kledingbranche verwacht pas dit jaar lichtjes uit de rode cijfers te komen.

Al sinds het begin van de crisis in 2008 kampt de (internationale) modebranche met dalende verkopen. Ook grote namen binnen de mode-industrie worden niet gespaard. Zo heeft na achtendertig jaar Jean Paul Gaultier besloten te stoppen met het ontwerpen van zijn lijnen dames- en herenconfectie. Hierdoor zullen twee winkels in Parijs worden gesloten en tweeënveertig van de honderdvier banen worden geschrapt. “De wereld van de prêt-à-porter is enorm veranderd. Het lijkt me nu de juiste tijd om te stoppen,” aldus Gaultier.

“Het hectische tempo van de collecties laat geen vrijheid of tijd om frisse ideeën te vinden en te vernieuwen. Ik had geen tijd meer om na te denken. Misschien is er ook wel teveel kleding en zijn er niet genoeg mensen om al die kleding te dragen. Ik wil ook ruimte maken voor de jongere generatie. Dit is een nieuw begin waarin ik mijn creativiteit weer helemaal kan uiten zonder beperkingen.” Gaultier gaat zich toeleggen op zijn haute couture, parfums en sieraden. In samenwerking met Swarovski heeft Gaultier inmiddels al een nieuw soort kristal ontworpen.

Onlangs hebben ook Viktor & Rolf besloten om, na vijftien jaar, te stoppen met hun confectielijn en zich enkel te gaan concentreren op hun haute couture, geuren en licenties. “Wij hebben mode altijd gezien als communicatiemiddel, maar door de snelheid, deadlines en stevige concurrentie voelde die prêt-à-porter als een creatieve belemmering. Door het los te laten hebben we meer tijd en vrijheid voor creativiteit.” De modebranche is duidelijk drastisch aan het veranderen, waarbij het middensegment het momenteel het zwaarst heeft te verduren door het ontbreken van merkkracht die het hogere luxesegment juist wel heeft. Het herstel in de modebranche staat ook mede onder druk door de constante uitverkoop waardoor consumenten eigenlijk constant lage prijzen verwachten, wat een opgelegde druk geeft aan de winkeliers om hier noodgedwongen aan mee te doen. Daarnaast houdt de wispelturige consument nog steeds een slag om de arm; dit ondanks de dalende werkeloosheid, versneld economisch herstel en stijgend consumentenvertrouwen.


Printed Items

Ook de Parijse modescene verkeert momenteel in zwaar weer door de massale afwezigheid van de rijke Russen bij de diverse modeshows. De Russische modemarkt is goed voor zo’n drieënvijftig miljard dollar. Na de Chinezen zijn het de Russen die massaal hun taxfree aankopen doen in Europa. Qua verkoopcijfers zijn Chanel, Louis Vuitton en Dolce & Gabbana dé drie favoriete merken voor de Russische consument. Maar door de politieke sancties en de devaluatie van de Russische roebel met zo’n veertig procent laten de Russen het momenteel afweten. Toch willen nog vele luxemerken eigen winkels in Moskou gaan openen. Iets wat Dior al jaren geleden heeft gedaan.

In de grafische collectie van Dior Homme opent creative director Kris van Assche de show met marineblauwe krijtstreepkostuums (soms met een houtje-touwtje sluiting) die jong ogen door ze te combineren met laag uitgesneden haltertops in brede mariniersstrepen. Soms zijn de kostuums bespat met dunne witte strepen. “Het kleermakersschap is altijd wel de hoofdbasis geweest bij Dior Homme. En ik houd ervan om het op verschillende manieren te verwerken; verschillende vormen, volumes en stijlen te ontdekken. Want sommige van onze cliënten zijn extreem klassiek en anderen meer vooruitstrevend,” aldus Van Assche.

In de Dior-archieven vond Van Assche een handgeschreven brief van Monsieur Dior zelf: “Traditions have to be maintained. In troubled times like ours, we must maintain these traditions which are our luxury and the flower of civilization.” Van Assche gebruikt deze tekst als print voor shirts, bomberjacks, stropdassen, blazers en zelfs gebleekte denimjeans worden hiermee volledig bedrukt. Niet altijd echter even geslaagd. “Ik houd van het idee om Christian Dior’s handschrift bedrukt te zien over de collectie; alsof hij er zelf bij is.” Kleurrijker zijn de grijze sweaters, witte shirts en sneakers met kleurrijke strepen van wascokrijt. Die zal Van Assche eigenhandig wel hebben getekend.

De prints op de ermee doorspekte collectie van het Franse powerhouse Givenchy ogen als verfspatten á la Jackson Pollock, maar van dichtbij blijken het onschuldige bloemenprints van gipskruid te zijn. Na prints van blaffende Rottweilers, Madonna’s en Bambi’s is dit de nieuwste troef van creative director Riccardo Tisci, die het eens zo chique Givenchy heeft ondergedompeld in een mannelijk “urban hip-hop-ghetto” modelabel. Strenge zwarte schooluniforms (blazers, shorts, bermuda’s) worden afgewisseld door outfits met all-over zwart-wit print.

Haltertops, strakke jeans, bomberjacks, sweaters en parkajassen ogen gevaarlijk agressief. De Dr.Martens-schoenen hebben dezelfde print als de kleding en worden soms verlengd tot knielaarzen met witte vetersluitingen. Aan het einde van de show worden de bloempatronen geborduurd op transparante zwarte T-shirts en singlets. Als referentie naar de (verloren) couturestatus waar Givenchy ooit eens voor stond...?


Paris de Luxe

Het Franse prestigemerk Louis Vuitton is bekroond tot het sterkste luxemerk van 2104. Hermès eindigde op de tweede plaats en Dior op nummer drie. In China eindigde Louis Vuitton op de tweede plaats in de lijst van beste merken om cadeau te geven aan mannen. Nog altijd zijn de Chinese consumenten goed voor ongeveer éénderde van de wereldwijde verkoop van luxegoederen. Maar groeide dat bestedingspatroon nog met zo’n dertig procent in 2011, over 2014 is dat fors gedaald naar twee procent. Toch geeft de Chinese consument zo’n twaalf tot twintig procent van zijn netto-inkomen uit aan de aanschaf van luxegoederen. Die aankopen vinden voor tweederde plaats buiten China, aangezien de prijzen daar een stuk lager liggen.

Om die reden opende Louis Vuitton een winkel van tienduizend vierkante meter in Oxford Street, Londen, de geboorteplaats van de Britse creative director Kim Jones, die de geweldige herencollecties van Louis Vuitton ontwerpt. Ditmaal kwam zijn inspiratie uit de keizerlijke elegantie van de Indiase Rajasthan gecombineerd met Air Force snelheid. Alles even chic, simpel, begeerlijk en subliem gesneden. “Ik was geïnspireerd door de relatie tussen de maharadja’s en Louis Vuitton gedurende de jaren twintig. L.V. maakte destijds veel koffers voor hen, wat nogal een interessant gegeven is. Daarnaast waren de maharadja’s de eersten die destijds vlogen.”

Cognackleurige suède trenchcoats en baseballjacks worden door Jones gedragen op kiezeltint kleurige pantalons, shirts met korte mouwen hebben zigzag patronen en pilotenoveralls komen in felroze Indiaas kleurpoeder. De musthave items van dit seizoen zijn de korte bomberjacks die felglimmend oranje gekleurd zijn of onopvallend lichtgrijs. Alles gedragen op witte of zwarte sportschoenen. Ditmaal geen opvallende flashy herentassen, want de opvallende logo-tas is duidelijk op zijn retour. Het luxeconglomeraat L.V.M.H. (waaronder ook Louis Vuitton valt) heeft in 2014 een recordomzet gehaald van 30,6 miljard euro. De nettowinst steeg met vierenzestig procent naar 5,65 miljard euro. De omzet van Louis Vuitton zelf steeg in de eerste negen maanden van 2014 met vier procent tot zesentwintig miljard dollar.

Eén van de meeste hotte herenmodelabels op dit moment is toch wel Kenzo. De sweaters met kleurrijke tijgerkop-print waren absoluut dé bestsellers van het afgelopen seizoen. En met name razend populair onder jongeren. Sinds een paar seizoenen zijn de Amerikaanse designers Humberto Leon en Carol Lim verantwoordelijk voor dit van origine Japanse modemerk. Zij hebben het vrolijke en kleurrijke karakter waar Kenzo bekend om stond weer duidelijk in de collecties naar boven gehaald. Ditmaal is vooral de uitvergrote polkadot in rood en blauw de favoriete print voor jacks, bermuda’s en blazers, met als logo daarin de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld van New York.

Daarnaast zijn er mintkleurige trenchcoats, marinejacks met grote capuchons en boothalstruien met aquatische kleurencombinaties of in pastelkleurige sorbettinten die soms semitransparant zijn met daaronder gestreepte haltertops. Alles even speels, jeugdig en fris. Duidelijk gericht op een jong publiek. “Ik was geïnspireerd door de Fransman,” aldus Leon. “Door alles waar ik van hou in Parijs. Ik houd van alles wat Frans is, dus ik wilde alles daarvan in deze collectie verwerken. Aangezien ik veel met Fransmannen werk, weet ik wat ze echt nodig hebben. Dit is mijn hommage aan de man die uit Parijs komt en ook aan de toeristen die naar Parijs komen.”


Men’s Edition

Steeds meer (vrouwen) modelabels gaan zich nu ook op mannenkleding richten. Kennelijk ziet men nog veel potentieel in de mannenmarkt. Zo gaat het Amerikaanse label Coach een mannenlijn beginnen en wil de Amerikaanse designer Michael Kors wereldwijd zo’n vijfhonderd men’s only boutiques openen. Kors gaat ervan uit dat de mannen-business goed zal zijn voor zo’n één miljard dollar in 2017. Overigens verwacht men dat over vijf jaar de groei van luxe mannenmode die van de vrouwen zal gaan overtreffen; naar een bedrag van honderdtien miljard dollar in 2019. Een stijging van zesendertig procent vergeleken met de behaalde omzet van eenentachtig miljard dollar over 2014. In Nederland zijn er in 2013 bijna 2100 mode-retailers gestopt of failliet gegaan.

Het winkellandschap is een verdringingsmarkt geworden waarbij winkels zich nu continu moeten aanpassen en vernieuwen om de consument te blijven verleiden. Veel winkels blijven te lang hetzelfde waardoor de consument niet geprikkeld wordt om terug te komen. De omzet van herenmode daalde in 2013 met 2,9 procent. De totale kledingverkoop in Nederland over 2013 daalde met vier procent. De Nederlandse mode-retailers sluiten het derde kwartaal van 2014 af met een omzetdaling van 4,3 procent ten opzichte van 2013. Nederlandse consumenten kochten echter in 2013 voor zo’n 850 miljoen euro aan kleding en schoenen via internet. Een stijging van zestien procent vergeleken met 2012.

Om mannenmode echter nog meer op de kaart te zetten komt in juli dit jaar de New York Fashion Week met een speciale manneneditie. Sinds enkele seizoenen bestaat er al een speciale London Collections Men naast de reguliere mannenshows die ieder half jaar in Milaan en Parijs worden gehouden. Nu nog een speciale editie voor de Nederlandse man...
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN BERNARDO VAN EEKHOUTMEEST GELEZEN VAN BERNARDO VAN EEKHOUT

Menswear Parijs 2015

Bernardo van Eekhout, in Mode & Lifestyle op 04 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MODE & LIFESTYLEIN NUMMER 284


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media