Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1022 people
86447 users - nu online: 1022 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Gijsen, flikker op! - De bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 02 mei 2015

This article is also available in English


Ter opening van de expositie “Gijsen, flikker op!” preekte Dominee Gemraat, een van de alter ego’s van Paul Haenen, in Maastricht De bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag. Deze tentoonstelling is georganiseerd door het Centre Céramique in het kader van Maastricht Colours You en belicht het ontstaan van Roze Zaterdag.

In 1979 joeg bisschop Joannes Gijsen heel progressief Nederland de stuipen op het lijf – en veel katholieken de kerk uit – met zijn oerconservatieve en bijna dogmatische uitspraken over het “echte” katholieke geloof.

Bisschop Gijsen was tegen de pil, tegen abortus, tegen echtscheiding, vóór het gezin en vooral heel erg tegen homoseksualiteit. Behoudende katholieken waren het vaak met hem eens.

Een grote groep homoseksuelen besloot in de bisschopsstad Roermond tijdens het paasweekend te gaan demonstreren. Na Witte Donderdag en Goede Vrijdag ontstond daar op 14 april 1979 de eerste Roze Zaterdag.

Meer dan vierduizend mensen liepen mee, onder wie ook geestelijken en priesters. De spandoeken met uitspraken als “Gijsen Flikker op” en “Gijsen heeft de pik op ons” waren niet van de lucht. De solidariteit met de verguisde homoseksuelen was groot en veel katholieken schaarden zich achter het protest. Er kwamen vele honderden steunbetuigingen uit het land: van de partijbesturen van de PVDA, de PSP en de CPN, van katholieke VVD-leden en het CDA Limburg, maar ook van privé-personen als Albert Mol, Liesbeth List en de Zangeres zonder Naam.Op 20 juni 2015 komt Roze Zaterdag voor de vierde keer naar Limburg. Deze keer onder de noemer Maastricht Colours You. Voorafgaand aan dit grote feest presenteert het Centre Céramique deze tentoonstelling over het ontstaan van Roze Zaterdag en de homo-emancipatie in (katholiek) Limburg.

De tentoonstelling vertelt verhalen over de homobeweging en emancipatie toen en nu. Er zijn filmverslagen te zien, een speciaal door L1 gemaakte documentaire, heel veel foto’s uit privé-archieven, interviews, verhalen van persoonlijk betrokkenen en originele steunbetuigingen van bekende Nederlanders en politici.

Opmerkelijk is een foto van een homo-demonstrant die cynisch in de camera kijkt en een bord omhooghoudt met de tekst: “Gijsen moet blijven!” Zonder de conservatieve bisschop was er dat jaar geen eerste Roze Zaterdag in Limburg geweest, die uiteindelijk mede aan de basis heeft gestaan aan verdere zichtbaarheid van homo’s in Nederland.Voor de expositie maakte fotograaf Michel Vanderhoven in opdracht van Centre Céramique een aantal portretten van de initiators van Roze Zaterdag.
 
 INFO

“Gijsen, flikker op!” De bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag is een samenwerkingsproject van Centre Céramique en Maastricht Colours You / Roze Zaterdag 2015 Maastricht. In het kader hiervan worden tal van activiteiten georganiseerd. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 21 juni 2015.

Centre Céramique
Avenue Céramique 50
6221 KV Maastricht
www.centreceramique.nlfoto’s © Hans van der Weijden
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Gijsen, flikker op! - De bisschop en het ontstaan van Roze Zaterdag

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 02 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 284


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media