Back to Top
Maandag 19 Aug
86349 users - nu online: 1277 people
86349 users - nu online: 1277 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Printervriendelijke Pagina  
Herdenking 4 mei op het Homomonument


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 01 mei 2015

This article is also available in English


Sinds de ingebruikneming van het door Karin Daan ontworpen Homomonument in september 1987 komen op 4 mei vele vertegenwoordigers uit het HLBTQ-achterland bijeen op en rond de drie grote roze driehoeken. De eerste 4 mei-herdenking op het Homomonument vond plaats in 1988.

Wat toen begon met een handjevol mensen is inmiddels een indrukwekkend alternatief voor de nationale herdenking op de Dam geworden. Ondertussen hebben ook omwonenden deze plek gevonden om stil te staan bij: verleden, heden en toekomst. Dit jaar is als gastspreker autocoureur Mike Verschuur (27) uitgenodigd.

Het kabinet laat zich vertegenwoordigen door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Jet Bussemaker. Zij zal kort spreken en bloemen leggen. COC Amsterdam en Nederland wisselen elkaar af op het podium. Dit jaar reageert voorzitter Tanja Ineke op het nationale thema: “Wie de ogen sluit voor het verleden, is blind voor de toekomst.” Dit in relatie met jezelf kunnen zijn als homo, lesbienne, bi of transgender.

De wethouder Onderwijs, Jeugd en Diversiteit Simone Kukenheim legt namens B&W van Amsterdam bloemen op de waterdriehoek. Kransen worden jaarlijks gelegd door het COC en vertegenwoordigende organisaties van onder andere Politie (Roze in Blauw), Brandweer, Ambulancepersoneel, Defensie, Belastingdienst, Workplace Pride Proud, Poz and Proud en politieke partijen. Ook “homogroepen” met een humanistische, joodse, rooms-katholieke en protestantse achtergrond zijn aanwezig met een bloemengroet. Dit jaar zullen bovendien holebi- en trans-jongeren met Turkse en Marokkaanse (islamitische) wortels bloemen komen leggen.

Muzikaal komt een koperensemble van de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers spelen. Het kamerkoor Sine Nomine, onder leiding van Paul Valk, draagt vocaal bij aan de plechtigheid. Naast het Wilhelmus brengen ze een fragment uit een werk van de Russische componist Sergej Rachmaninov en Der Winter ist vergangen, een deel uit Annelies, een stuk over het leven van Anne Frank, dat na de herdenking rond 21.15 uur in de Westerkerk wordt uitgevoerd.
De stille tocht naar het Homomonument begint om 19.30 op de Prinsengracht bij de Westerkerk, de aankomst op het monument is omstreeks 19.45. Het programma op de Westermarkt duurt van 19.45 tot 20.45, aansluitend koffie en een kort concert in de Westerkerk.

De organisatie van 4 mei op het Homomonument is in handen van vertegenwoordigers van Stichting Homomonument, COC Amsterdam, Politie/Roze in Blauw, Stichting Homoseksualiteit en Krijgsmacht (SHK) en MVS Gay Station, facilitair bijgestaan door de Westerkerk en PinkPoint.
 


Foto (c) Menne Vellinga 


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIE

Herdenking 4 mei op het Homomonument

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 03 mei 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp


Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 336, augustus 2019


CittieBike
De meest elegante E-BikeMeer uit Evenementen & Agenda
Meer uit nummer 285
Meer van Redaktie

Bronx


Well known gay shop

meer info |visit


Man to Man


Cinema ticket valid all day
With darkroom!

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media