Back to Top
Dinsdag 31 maart
86425 users - nu online: 967 people
86425 users - nu online: 967 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Amerikaanse aids-organisaties pleiten voor meer hiv-positieve karakters op tv


door Redaktie in Health & Body , 24 april 2015

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Op wat de drieëntachtigste verjaardag van Hollywood-icoon Elizabeth Taylor zou zijn geweest, kondigde de Gay & Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) een nieuwe samenwerking aan met AIDS United en de Elizabeth Taylor AIDS Foundation (ETAF). Deze samenwerking is opgezet om hernieuwde aandacht te genereren voor de strijd om hiv en aids definitief tot het verleden te laten behoren, in zowel de entertainmentindustrie, de nieuwsmedia als bij het Amerikaanse volk.

Als onderdeel van de samenwerking publiceerde GLAAD een nieuwe stijlgids voor journalisten met de beste procedures voor het verslaan van hiv en aids in dit tijdperk van preventie en behandeling.

“Het is tijd om onze rode lintjes weer op te doen,” meent Sarah Kate Ellis, de CEO en voorzitter van GLAAD. “Net zoals we streden voor nauwkeurige berichtgeving over hiv en aids in the jaren tachtig, is het vandaag de dag net zo belangrijk om ervoor te zorgen dat de verhalen in de media eerlijk, nauwkeurig en juist zijn om het begrip op te bouwen dat nodig is voor betere preventie. Deze nieuwe stijlgids geeft journalisten de meest recente informatie en middelen in handen om het verhaal vertellen van hiv en aids, de mensen die er mee moeten leven en het gevecht om het definitief de wereld uit te helpen.”

“We komen van ver,” aldus de voorzitter en CEO van AIDS United Michael Kaplan. “Toen ik in 1992 positief testte, was AZT de enige behandelingsmogelijkheid. Vandaag de dag hebben we meer dan dertig behandelopties en weten we dat de behandeling niet alleen uitzicht biedt op een vol leven, maar ook dat door de onderdrukking van het virus, die mogelijk is met behandeling, de kans op verdere besmetting bijna nihil is geworden. We hebben eindelijk de hulpmiddelen, de wetenschap en de kennis in handen om ons naar de eindstreep te brengen. Nu moeten we ervoor zorgen dat we onze boodschap helder en duidelijk communiceren en dat we de gemeenschap en de politiek zover krijgen om dit mogelijk te maken.”

De drie organisaties deden ook een beroep op de entertainmentindustrie om zich in te zetten voor meer personages en verhaallijnen die de werkelijkheid laten zien van het leven met hiv in de huidige tijd. “Nu het aantal hiv-infecties in de Verenigde Staten weer toeneemt onder jongeren is het moeilijk te geloven dat ik vandaag de dag het enige, steeds terugkerende personage dat hiv-positief is speel in scenariotelevisie. Deze drie organisaties die samenwerken om de media cruciale hulpmiddelen te bieden zullen hopelijk ander makers van tv-programma’s ervan overtuigen meer hiv-positieve personages op te nemen, naast nieuwsitems over de huidige stand van hiv en aids in Amerika,” aldus Daniel Franzese, ETAF-ambassadeur en acteur in de HBO-serie Looking.

Naast de stijlgids kondigden de Elizabeth Taylor AIDS Foundation en GLAAD een nieuwe reeks tv-boodschappen aan die zullen voortbouwen op Elizabeth Taylor’s strijd, met daarin beroemdheden, artsen en gewone Amerikanen. Deze boodschappen van algemeen nut zullen ingezet worden om aandacht te vragen voor de rol die iedereen kan spelen om hiv en aids definitief naar het verleden te verbannen. De eerste tv-boodschap is geproduceerd door Tony-Award-winnaar Martian Entertainment en werd voor het eerst in maart 2015 uitgezonden.

GLAAD werd in 1985 opgericht als antwoord op de schromelijk lasterlijke verslaggeving van de hiv- en aidsepidemie door de New York Post. Drie decennia later hebben de inspanningen van de GLAAD om voor de HLBT-community het onrecht in de media aan te vechten onze cultuur hervormd en voor historische acceptatieniveaus gezorgd.

Elizabeth Taylor (1932-2011) richtte de Elizabeth Taylor AIDS Foundation in 1991 op om geld in te zamelen en bewustzijn te creëren voor het gevecht tegen de verspreiding van hiv/aids en om degenen die moeten leven met hiv hulp te bieden. “Elizabeth Taylor heeft zevenentwintig jaar van haar leven gewijd aan het gevecht tegen hiv/aids. Ze maakte van elke gelegenheid gebruik om zich uit te spreken en het onderwerp hiv/aids levend te houden bij het grote publiek.

De Elizabeth Taylor AIDS Foundation is trots op de samenwerking met GLAAD en AIDS United om zo het gesprek in deze cruciale tijden weer aan te zwengelen. Het aantal nieuwe besmettingen is in de Verenigde Staten al meer dan een decennium niet meer gedaald, en dat ondanks de bestaande hulpmiddelen om de kans op besmetting met zesennegentig procent terug te dringen,” aldus Joel Goldman, directeur van de Elizabeth Taylor AIDS Foundation.

De Elizabeth Taylor AIDS Foundation concentreert zich op directe zorg en preventie, en sponsort aids-organisaties overal ter wereld met ondersteunende diensten voor bevolkingsgroepen die dit het meest nodig hebben. De Elizabeth Taylor AIDS Foundation ondersteunt organisaties die directe zorg en diensten bieden aan mensen die met hiv/aids leven en ondersteunt ook organisaties die publieksvoorlichting geven over het aidsvirus en de preventie van aids. De ETAF ondersteunt bestaande organisaties die aantoonbaar integer zijn in het beheer van hun activiteiten en over de kennis en kunde beschikken om doelmatig diensten aan te bieden of andere vastgestelde doelen te bereiken.

Elizabeth Taylor maakte afspraken om ervoor te zorgen dat haar stichting tot in de eeuwigheid zou kunnen doorgaan. De Elizabeth Taylor AIDS Foundation heeft inmiddels Joel Goldman aangesteld als eerste directeur van de organisatie, om zo diegenen die het dichtst betrokken zijn bij de hiv/aids-community overal ter wereld te kunnen helpen. De klein- en achterkleinkinderen van Elizabeth Taylor werken als ambassadeurs met de ETAF samen om de herinnering aan hun oma levend te houden.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Amerikaanse aids-organisaties pleiten voor meer hiv-positieve karakters op tv

Redaktie, in Health & Body op 24 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media