Back to Top
Dinsdag 10 Dec
86388 users - nu online: 1367 people
86388 users - nu online: 1367 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Zaak Antwerpse vermoorde lesbi moslima, lichte straffen


door Redaktie in Historie & Politiek , 22 april 2015
lengte: 4 minuten


Na bijna zes jaar is er eindelijk een uitspraak gedaan in de zaak rond de Antwerpse lesbische moslima. In 2009 werd Layla Achichi, toen 18 jaar oud, dood aangetroffen. Al snel bleek dat haar ouders er iets mee te maken hadden, ook een gebedsgenezer was betrokken.

De islamitische gebedsgenezer Othmane G, 32, kreeg tien jaar cel. De ouders van Layla, Hamid A, 74, en zijn vrouw Aicha E.A, 50, kregen vijf. De drie werden schuldig bevonden aan foltering, wat een zwaardere kwalificatie is dan de tenlastelegging waar ze voor vervolgd werden, namelijk het opzettelijk toebrengen van slagen en verwondingen die ongewild haar dood tot gevolg hadden. Het homofoob karakter van de moord werd niet bewezen geacht.

De ouders van Layla dachten destijds dat er duivels in hun dochter zaten en schakelden een duiveluitdrijver in. Othame begon op 7 oktober 2009 en het duurde maar liefst drie dagen dat hij met de duiveluitdrijving bezig was. De moeder van Aicha had de gebedsgenezer gebeld, ze geloofde erg in het bestaan van boze geesten, die zouden ook het eten uit de buik van haar dochter stelen, waardoor ze zo mager was geworden. Layla voelde zich weliswaar niet goed, maar dat kwam ook omdat ze lesbische gevoelens had die taboe zijn in de moslim gemeenschap.

In de avond moest Layla in een stoel zitten met haar handen op haar knieën, waarna Othame verzen uit de Koran voorlas. Volgens Othame was Layla bezeten door acht geesten en die moesten verbrand worden. Hij smeerde een soort teer op haar voeten, onder de neus en op het voorhoofd van het meisje. Tot diep in de nacht bleef hij rituelen uitvoeren. Layla mocht ondertussen geen woord zeggen.

Op dag twee kreeg Layla een spuitbus met heilig water mee naar school om haar eten te besprenkelen. Een vriendin zag hoe ze dat deed. Tijdens de lessen kreeg Layla enorm veel buikpijn en viel ze op de grond. Vader Hamid liet de gebedsgenezer opnieuw komen voor een tweede sessie. Layla klaagde over buikpijn en wilde niet langer het water drinken. Othame klopte met zijn onderarmen op haar borst en smeerde een musk op haar neus. Hij zou het duel met de geesten aangaan en er werd zelfs even gesproken over het open snijden van de buik van het meisje zodat de geesten langst daar konden ontsnappen.

De volgende dag moest Layla terug naar school. Haar moeder vertelt dat haar dochter die dag met de stem van geesten sprak. Andere familieleden merkten niets abnormaals op, maar de moeder belde opnieuw naar de gebedsgenezer. Die ging met Layla naar een kamer op de tweede verdieping van de woning. Na een half uur kwamen ze terug en sproeide hij met een spuitbus in het rond. Beneden ging Othame terug in duel met de geesten. Een zestal keer sloeg hij met zijn hand op de borst en rug en schreeuwde dat de geesten uit het meisje moesten komen. Daarna besloot hij dat de geesten moesten worden verbrand met warm water. Hij vroeg aan de moeder om een waterkoker en de moeder liet haar dochter alleen met Othame. Layla lag in het bad in lauw water enkel haar benen en de borststreek kwamen boven het water uit waar kokend water op werd gegooid. Daarna legde Othame Layla op haar bed en ging nog 2,5 uur met de sessie door, daarna vertrok hij naar huis. Maar kort daarna begon Layla veel te braken en kon ze niet meer praten. Moeder belde weer naar Othame waarna Layla opnieuw in het bad werd gestopt. Opnieuw kreeg ze kokend water over zich heen.

Later uit het onderzoek bleek dat Layla veel brandwonden op haar lichaam had. Maar er werd bij de sessies ook een gevaarlijk brandend product gebruikt: natriumhydroxide. De vader hoorde zijn dochter krijsen en toen hij ging kijken zag hij Othame op de borst en rug van Layla sloeg, haar ogen stonden wijd open. Daarna werd het meisje opnieuw op haar bed gelegd. Othame vertrok rond vier uur in de nacht nadat hij nog een soort teer met kruiden op Layla haar voeten had gesmeerd waarna ze extreme diarree kreeg. De moeder waste haar dochter in de ochtend en zag toen naar eigen zeggen pas de brandwonden. De vader vond dat zijn dochter nogal blauw zag waarna moeder opnieuw naar Othame belde en hem zei dat haar buik op houtskool leek. Toen hij bij Layla kwam wilde hij haar niet aankijken, hij had naar eigen zeggen de indruk dat ze gestorven was. "Ik hoorde nog een vreemd geluid uit haar keel komen", verklaarde hij later.

Rond 13.30 uur kwam er nog familie op bezoek. Een lid van de familie voelde géén hartslag meer en toen werden de hulpdiensten gebeld. Er werd afgesproken dat de tussenkomst van de gebedsgenezer niet aan de politie gemeld mocht worden. Moeder Aicha ruimde alles nog zorgvuldig op. Het bed werd verschoond. De eerste uitleg: "Layla wilde een douche nemen. Ze heeft iets met de waterkoker gedaan." Het moest eerst op een ongeval lijken, maar Layla had 9 procent lichaamsverbranding met tweede- én derde graadbrandwonden. Er werd een onderzoek in gesteld en al snel werd alles duidelijk. Op het proces vroegen zowel de gebedsgenezer als de ouders om vrijspraak. De ouders beweerden dat ze het beste voor hadden met Layla. Ze hadden hun kind toevertrouwd aan de gebedsgenezer. "Zoals een kind wordt toevertrouwd aan een chirurg om het beter te maken", zei de advocaat Johan Platteau op het proces.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Zaak Antwerpse vermoorde lesbi moslima, lichte straffen

Redaktie, in Historie & Politiek op 24 april 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HISTORIE & POLITIEKIN NUMMER 284

In het nieuwste nummer, Gay News 340, december 2019

bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media