Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 988 people
86447 users - nu online: 988 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Gedenkteken en Penning ter nagedachtenis van Jillis Bruggeman


door Redaktie in Historie & Politiek , 18 april 2015

This article is also available in English


In Schiedam werd Jillis Bruggeman op 9 maart 1803 als laatste in ons land ter dood veroordeeld vanwege homoseksuele handelingen. Ter nagedachtenis van zijn executie én als teken van protest tegen LHBT-vervolging wereldwijd is in Schiedam een gedenktegel onthuld en is de eerste Jillis Bruggeman Penning uitgereikt aan Amnesty International.

In Nederland anno 2015 kunnen we ons bijna niet meer voorstellen dat mensen in ons land vervolgd, laat staan ter dood veroordeeld worden vanwege hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit, maar in delen van de wereld is dit onvoorstelbare leed helaas nog bittere realiteit.

Nog steeds zijn er rechtbanken die mensen veroordelen omdat ze lesbisch, homoseksueel, biseksueel of transgender (LHBT) zijn. In meer dan 80 landen zijn homoseksuele handelingen nog altijd strafbaar – in zeven landen staat daar zelfs de doodstraf als maximumstraf op.

In Nederland kennen we geen strafrechtelijke vervolging meer wegens seksuele gerichtheid of genderidentiteit. Van LHBT-discriminatie zien we helaas nog wel steeds erg lelijke voorbeelden. Daarbij vallen ook slachtoffers van lichamelijk geweld. Dat is onaanvaardbaar.

De homoambassadeurs in Schiedam vragen middels de geschiedenis van Jillis Bruggeman aandacht voor iedereen die gediscrimineerd en vervolgd wordt of zelfs in levensgevaar verkeert wegens zijn of haar seksuele of genderidentiteit.
Samen met de gemeente Schiedam hebben ze daartoe het initiatief genomen voor een gedenkteken voor Jillis Bruggeman en een Jillis Bruggeman Penning.

Het gedenkteken bestaat uit een tegel met inscriptie en komt op de plek op de Grote Markt in Schiedam waar de galg van Jillis Bruggeman stond. De naar hem genoemde penning zal Schiedam elk jaar uitreiken aan een organisatie of een persoon die zich sterk heeft gemaakt voor emancipatie en gelijke rechten van LHBT’s.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Gedenkteken en Penning ter nagedachtenis van Jillis Bruggeman

Redaktie, in Historie & Politiek op 18 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HISTORIE & POLITIEKIN NUMMER 284


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media