Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 910 people
86447 users - nu online: 910 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
I Believe I am Gay


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 11 april 2015

This article is also available in English


Momenteel is in het Bijbels Museum de bijzondere fototentoonstelling ‘I BELIEVE I AM GAY’ te zien over het thema religie en homoseksualiteit. In deze expositie tonen fotografen Hadas Itzkovitch en Anya van Lit 37 fotoportretten van lesbische en homoseksuele christenen, joden, moslims, hindoes en boeddhisten.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een gelijknamig fotoboek met artikelen over het thema religie en homoseksualiteit en gedurende de tentoonstelling vinden er verspreid over het land tal van activiteiten plaats rond dit thema.

Itzkovitch en Van Lit begonnen hun project in 2013 met één enkele vraag: is het mogelijk om religieus en homoseksueel te zijn in Nederland? Een zoektocht door heel Nederland volgde. Tijdens het langdurige proces van research en fotograferen bleek dat veel homoseksuelen, ondanks de moeilijke positie waarin zij soms verkeren, toch inspiratie en kracht uit hun geloof halen en dit geloof blijven aanhangen.

De fotografen kozen voor geënsceneerde beelden in een klassieke stijl. Attributen en houdingen refereren op subtiele wijze aan het specifieke geloof. De geportretteerden zijn van vrijzinnig tot orthodox, van jong tot oud en allen woonachtig in Nederland. Onder de geportretteerden bevinden zich ook enkele voorgangers, zoals een rabbijn, een dominee en een predikant.

Activiteiten

Gedurende de tentoonstellingsperiode vinden op verschillende locaties in het land activiteiten plaats rond het thema religie en homoseksualiteit. Zo wordt een interreligieuze dienst georganiseerd in Museum Ons’ Lieve Heer Op Solder (Oudezijds Voorburgwal 40 te Amsterdam), zijn er lezingen en paneldiscussies op verschillende locaties in het land en vinden er in het Bijbels Museum speciale rondleidingen plaats. Hou de website in de gaten voor meer informatie.

Publicatie

Bij de tentoonstelling verschijnt een gelijknamig fotoboek. Naast de portretten bevat de publicatie een essay van Dr David Bos, godsdiensthistoricus en socioloog (UvA/VU). Ook zijn er korte monologen opgenomen, opgetekend door journalist Iris Ludeker. In de monologen vertellen vijf geportretteerden waar ze zich thuis voelen in hun religie en waar niet.

Fotografen

Hadas Itzkovitch (1977) is in Israël geboren en woont en werkt sinds 1997 in Amsterdam. Zij studeerde fotografie aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Anya van Lit (1968) studeerde fotografie aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda. Itzkovitch en Van Lit behandelen in hun werk vaak sociaal-maatschappelijke onderwerpen, met een nadruk op de verhouding tussen individu en samenleving. I BELIEVE I AM GAY is het eerste gezamenlijke project van de kunstenaars.


 Info 
De tentoonstelling is te zien  t/m 14 juni 205
Locatie: Bijbels Museum, Herengracht 366-368
te Amsterdam
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

I Believe I am Gay

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 11 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 284


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media