Back to Top
Donderdag 21 Feb
86260 users - nu online: 1507 people
86260 users - nu online: 1507 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Liefde en vriendschap in tijden van aids


door Redaktie in Media & entertainment , 12 maart 2015

This article is also available in English


Toneelgroep Oostpool speelt Angels in America Van 10 maart tot en met 6 juni 2015 speelt Toneelgroep Oostpool in Nederlandse theaters het wereldberoemde Angels in America van Tony Kushner. Een voorstelling over liefde en vriendschap voorbij de grenzen van ras, religie en ideologie. Over het moeilijke proces van aanpassing en het belang van compassie, gebracht als een machtig pleidooi om menselijk te zijn.

Angels in America speelt zich af in het roerige Amerika van de jaren tachtig. Het tijdperk van Ronald Reagan, waarin angst hoogtij viert. Angst voor de politiek, de maatschappij, voor elkaar, maar ook voor het nieuwe, nog onbekende aids-virus. Alle personages krijgen te maken met ziekte en tegenslag, maar ze staan lijnrecht tegenover elkaar in hoe ze ermee omgaan. Wie het stuk kent weet dat er geen grotere tegenpolen zijn dan de personages Roy Cohn en Prior Walter.

Opmerkelijk genoeg komen ze elkaar op het toneel nergens tegen. Daarom brachten we acteurs Jacob Derwig (Roy Cohn) en Roy Baltus (Prior Walter) aan het begin van de repetitieperiode bij elkaar voor een gesprek over Angels in America.

Roy, jij hebt de rol van Prior al een keer gespeeld toen je nog op de Toneelschool in Arnhem zat. Waarom heb je opnieuw “ja” tegen deze rol gezegd?

Roy: “Ik geloof dat Prior een van de mooiste rollen is, die ik ken. Hij maakt zoveel mee in dit toneelstuk. Je maakt als acteur een enorme boog. Van het beginpunt van zijn ziekte tot het vechten voor zijn leven. Toen ik de rol een paar jaar geleden speelde voelde het als een rollercoaster van emoties en gebeurtenissen. Alles overkomt hem. Ik krijg nu de kans om het personage nog gelaagder te maken. Bijvoorbeeld door nog meer te focussen op de humor die hij bezit. En natuurlijk ben ik ontzettend trots dat ik deze zoektocht mag aangaan met zo’n groep sterke acteurs.”


En Jacob, jij speelt Roy Cohn, die in het stuk wordt omschreven als de slechtste mens ooit. Speel jij graag the bad guy? Hoe houd je een slecht mens menselijk?

Jacob: “Als het me lukt om Cohn een soort demonische aanwezigheid te geven terwijl je toch iets voor hem gaat voelen, ben ik al heel trots. De rol moet zich nog voor me ontsluiten natuurlijk, maar ik kan me voorstellen dat je hem juist niet als een bad guy moet spelen, hij moet niet eenduidig worden. Marcus en ik moeten de belangrijkste karaktereigenschappen op een rijtje zetten en de rol van daaruit opbouwen. Kushner heeft zijn werk goed gedaan, dus we zouden een eind moeten kunnen komen.”

Het stuk speelt in de winter van 1985/’86 in New York. Jacob, wat deed jij toen? Was aids iets dat speelde in jouw omgeving?

Jacob: “Ik was zestien, ik zat op de middelbare school, in een saaie stad, en ik zoende met mijn eerste vriendinnetje. Ik draaide muziek van Japan en David Sylvian, The Cure en de Simple Minds. Ik was een beetje een ‘alto,’ zwarte kleren, lange jas. Op schoolfeesten danste iedereen zo helemaal ‘in zichzelf,’ weet je wel. Aids bestond nog niet. Homo’s woonden er niet in die stad. Althans, ik kende ze niet. Homoseksualiteit was toen nog echt een taboe.”

Voor Prior Walter is zijn homoseksualiteit heel normaal en vanzelfsprekend. Kunnen jullie je voorstellen wat het betekent om nog “in de kast” te zitten?

Roy: “Nee, ik voelde me zo eenzaam en onaantrekkelijk! Toen ik de eerste keer naar een homobar ging en aandacht kreeg, deed dat mij ontzettend veel. Ik werd voor het eerst gezien. Maar goed, ik ben alsnog letterlijk de kast uitgetrokken! Hoewel ik in een optimale omgeving zat - Toneelschool - om uit de kast te komen, vond ik het toch extreem moeilijk. Je blijft jezelf wijsmaken dat mensen je anders gaan behandelen als je het zou vertellen. Maar uiteindelijk is het zo’n opluchting. Dat je de eenzaamheid die je gevoeld hebt niet meer hoeft te voelen. Ik durf trouwens nog steeds niet hand in hand te lopen met mijn vriend. Dus zo normaal en vanzelfsprekend als Prior zijn homoseksualiteit ervaart, voel ik het nog niet. In het openbaar zit ik misschien nog wel een beetje in de kast.”

Tony Kushner was zelf heel verbaasd dat zijn “Amerikaanse” stuk overal ter wereld zo’n succes werd. Waar zou die universele aantrekkingskracht in kunnen schuilen?

Jacob: “Universeel is natuurlijk het thema van de mens die probeert met zichzelf te leven, met zijn seksualiteit, en met zijn sterfelijkheid. Het zijn allemaal prachtige personages, en wat ze allemaal hebben, viel me op, is moed. Ze zijn dapper. Ieder personage gaat met een soort lef en met een eigen gevoel voor humor de confrontatie met het leven aan.”Angels in America door Toneelgroep Oostpool is van 10 maart tot en met 6 juni 2015 te zien in de Nederlandse theaters. Naast Roy Baltus en Jacob Derwig bestaat de cast uit Maria Kraakman, Teun Luijkx, Kirsten Mulder, Rick Paul van Mulligen, Bianca van der Schoot en Vincent van der Valk.

Zie www.toneelgroepoostpool.nl voor meer informatie en kaartverkoop. 


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIE

Liefde en vriendschap in tijden van aids

Redaktie, in Media & entertainment op 14 maart 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp


Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 331, maart 2019


Disneyland Pride
31 mei, 3-daags arr.Meer uit Media & entertainment
Meer uit nummer 283
Meer van Redaktie

t Bolke


Gay heart of the east

meer info |visit


t Bolke


One of the largest gay saunas

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media