Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 986 people
86442 users - nu online: 986 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Amsterdam zoals het toen was: deel 2


door Ron Meijer in Historie & Politiek , 11 maart 2015


Meestal is opruimen een klus die je steeds weer uitsteld. Oude vergeten spullen in een volle kast of zolder moeten plaats maken en kunnen meestal weg. Zo ook hier maar dit maal leverde deze opruiming een mooie verrassing op. Namelijk honderden oude zw/wit negatieven uit het Amsterdam jaren tachtig en negentig.

De “Gayscene” zoals het toen was en waarover men het heeft als men spreekt van “die goeie oude tijd”. Nou of hij zo goed was valt te bezien, maar dat daar gelaten. In een aantal afleveringen geven we eens een kijkje in hoe het er toen uitzag.

Gaiety

Sally Bowles was jarenlang de bekendste travestiet van Amsterdam, Rotterdam en heel Nederland. Hij had een eigen talkshow in de Gaiety waar bijna alle Bekende Nederlanders hun opwachting maakten. Fameus werden de talk-shows van Sally Bowles, de zogenaamde Bonte Dinsdag-avonden. Zij slaagde erin zowat elke VIP in haar praatshow te krijgen. De Gaiety werd mede daardoor ook een bezoekplaats voor bekende Nederlanders, van André van Duin tot de Zangeres zonder Naam, en alles wat daar tussen zit.

Traffic

De Traffic was in de jaren '80 een trendy homocafé met een eigen plaats in de Reguliersdwarsstraat. Op nummer 11 van de Reguliersdwarsstraat was de Traffic de opvolger van café MacDonald, die sinds 1963 de oudste homobar van de straat was. De MacDonald werd gerund door Walther Spielauer, die de zaak in 1981 voor veel geld aan Lou Charité verkocht. De zaal liep niet en verkocht Lou Charité de MacDonald toen maar aan Manfred Langer. Manfred kwam niet geloofwaardig over in deze straat, hoewel alles tot in de puntjes was verzorgd. Men vond dat hij maar in zijn eigen "meezingkroeg" moest blijven en uiteindelijk vond hij dat zelf ook beter.

Manfred verpachtte de Traffic toen in mei 1983 aan zijn vriend Dirk Dol, met wie hij tot kort daarvoor een relatie had gehad, maar met wie hij nog wel heel goed bevriend bleef.

Er kwam in de Traffic allerlei publiek, jong en oud, gay en straight. Veel trendy publiek van de April, maar voornamelijk had de zaak een heel eigen publiek. Zo kwamen er veel gesettelde moderne oudere gays, maar ook de jonge moderne mensen vonden de weg naar de Traffic, waaronder veel bekende Nederlanders. Natuurlijk kwamen er ook de nodige touristen. De zaak was bijna elke avond/nacht stampvol.


Viking

De Viking was een redelijk grote zaak met twee verdiepingen in een dubbel pand. Binnen waren er veel hoekjes en trappetjes, wat de zaak ook al "spannend" maakte.

Op de begane grond zag je direct bij binnenkomst een grote rechthoekige bar met een smal gangpad ernaast. Daarachter was een dansvloer met een podium ervoor, met rechtsdaarvan een open haard. Op de foto Tom en Rob de nieuwe eigenaren van de Viking die zij omdoopte tot Oscar, in gesprek met Alex Kroner, met achter de bar Gert-Jan van The Lord bar in de Kerkstraat. 


Alex Kroner tesamen met Frans Meulenberg eigenaar van de Amstel Taverne, Meulenberg redde het café van een faillissement en was sindsdien uitbater van het legendarische café op de hoek Amstel en Halvemaansteeg


Tom en Rob eigenaren van ex Viking later Oscar in Club Lord Kerkstraat

Bezoekers in bar Montmartre in de Halve maansteeg

Bezoekers in bar Montmartre in de Halve maansteeg

Cor van Steijn, eigenaar Club Lord kerkstraat met zijn barkeeper Gert-Jan

Prijswinaars song festival

Een nog jonge Paul de Leeuw

Sally Bowles aan het “presenteren van het songfestival”

Sally Bowles in 'gesprek' 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Amsterdam zoals het toen was: deel 2

Ron Meijer, in Historie & Politiek op 11 maart 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HISTORIE & POLITIEKIN NUMMER 282


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media