Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1129 people
86447 users - nu online: 1129 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Amsterdam zoals het toen was: de Kerkstraat


door Ron Meijer in Historie & Politiek , 11 februari 2015

This article is also available in English


Meestal is opruimen een klus die je steeds weer uitsteld. Oude vergeten spullen in een volle kast of zolder moeten plaats maken en kunnen meestal weg. Zo ook hier maar dit maal leverde deze opruiming een mooie verrassing op. Namelijk honderden oude zw/wit negatieven uit het Amsterdam jaren tachtig en negentig.

De “Gayscene” zoals het toen was en waarover men het heeft als men spreekt van “die goeie oude tijd”. Nou of hij zo goed was valt te bezien, maar dat daar gelaten.

In een aantal afleveringen geven we eens een kijkje in hoe het er toen uitzag, te beginnen met de toendertijd beroemde Kerkstraat. Nu bijna vergeten toen een van de bekendste Gay-straat van Amsterdam.

Het begin van de Kerkstraat, aan weerszijden van de Leidsestraat, gold vanaf de jaren zestig tot de jaren tachtig als de bekendste homo-uitgaansstraat van Amsterdam, een positie die nadien werd overgenomen door de Reguliersdwarsstraat.

Als eerste vestigde zich in 1951 homohotel Unique in de Kerkstraat, vanaf midden jaren zestig gevolgd door onder andere bars zoals Spijker, Cosmo, Lord en De Pul, discotheek Homolulu en nachtsauna Thermos. Beroemd was ook de sexshop en videotheek 'The Bronx'.

Op de foto's van route66 is de eigenaar Sjoerd te zien. De broers Len en Bob dreven jarenlang broodjeszaak Het Balkje, op de hoek van de Kerkstraat en de Leidsestraat. De naam van de 'beruchte' disco is ons onbekend, de zaak wisselde veel van eigenaar en is ook verschillende malen gesloten geweest.


 
Bronx Bronx De Pul
Spijkerbar 't Balkje Videotheek 63
Route 66 Beruchte disco Route 66
 
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN RON MEIJERMEEST GELEZEN VAN RON MEIJER

Amsterdam zoals het toen was: de Kerkstraat

Ron Meijer, in Historie & Politiek op 12 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media