Back to Top
Zaterdag 18 Jan
86402 users - nu online: 1211 people
86402 users - nu online: 1211 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Polen schrijft geschiedenis met eerste openlijke homo politicus


door Redaktie in Historie & Politiek , 03 februari 2015

This article is also available in English


Tot over enkele jaren geleden stond Polen bekend als homofobisch land. Maar na de dood van extreem homofobisch president Lech Kaczynski in 2010 is het tij gaan keren. En inmiddels zijn ze in Polen zover dat er voor het eerst in de geschiedenis van het land een openlijke homo politicus is verkozen.

Polen schrijft geschiedenis met de eerste openlijke homo politicus. Robert Biedron, 38, werd onlangs benoemd tot burgemeester van de stad Slupsk. Hij haalde in de tweede stemronde maar liefst 57,1% van de stemmen. Ondanks het feit dat men in Polen nog zeer katholiek is stemden ook veel gelovigen op Biedron. De politicus is lid van de ultra liberale Your Movement partij en tevens lid van de raad van bestuur van Kampania Przeciw Homofobii, een organisatie die strijdt tegen homofobie.  Hij heeft ook al enkele jaren een vaste vriend.

Toen president Lech Kaczynski nog aan de macht was regeerde die samen met zijn tweelingbroer Jaroslaw (voormalig premier) met ijzeren homofobe hand. Elk jaar onder de broers hun bewind werden Gay Prides verboden, homo's opgepakt en bijna gelijkaardig behandeld zoals men nu in Rusland omgaat met homo's. De dood van Lech in 2010 zorgde er voor dat er een nieuwe president kwam en dat het tij begon te keren en er meer politici opkwamen voor homo's en transgenders.

In 2011 schreef men in Polen geschiedenis met de eerste openlijke transgender politica Anna Grodzka die nog steeds werkzaam is in het Poolse parlement. Toch is nog niet alles oké in Polen wat betreft homo's en transgenders maar ze zijn op de goede weg. De homofobie die er nu nog is komt voornamelijk uit de neonazi hoek.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Polen schrijft geschiedenis met eerste openlijke homo politicus

Redaktie, in Historie & Politiek op 04 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media