Back to Top
Vrijdag 05 juni
86442 users - nu online: 986 people
86442 users - nu online: 986 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Yes! We Can...


door Ron Meijer in Columns & Opinie , 30 december 2014


“Yes! We Can...” Dat werd de lijfspreuk van de huidige president van de Verenigde Staten, Barack Obama. Nu, zes jaar en een herverkiezing later, is de glans er vanaf en zijn de mogelijkheden nog meer te veranderen welhaast tot nul gedaald. Volgens peilingen is zijn populariteit ongekend laag, maar dat is op zich niet zo vreemd voor een president in de nadagen van zijn tweede ambtstermijn.

Voor de voorstanders van een meer liberale huwelijkswetgeving kunnen er echter wel eens zware tijden aanbreken na de recente overwinningen van de Republikeinen in de Senaat. Zelfs in Obama’s eigen staat Illinois verloren de Democraten. Daar moet de Democratische gouverneur Pat Quinn plaatsmaken voor de Republikeinse zakenman Bruce Rauner. Ook in Maryland en Massachusetts, twee traditionele bolwerken van de Democraten, komen Republikeinse gouverneurs aan de macht. Wat gaat dit betekenen voor de homo’s en lesbo’s in de USA? ’k Ben bang, niet veel goeds.

De Republikeinen zijn van oudsher zeer antihomo en vooral ook zeer tegen het homo-huwelijk. De amper op één hand te tellen Republikeinse politici die milder zijn wanneer het gaat om gelijke rechten voor homo’s worden vaak teruggefloten. Waar Amerikaanse homo’s nu voor moeten vrezen is dat Obama niets of zeer weinig meer zal kunnen verwezenlijken op het vlak van meer gelijke rechten voor homo’s én transgenders. Als eerste zullen de Republikeinen er alles aan doen om de Employment Non-Discrimination Act (ENDA) tegen te houden, iets wat ze eigenlijk al maanden proberen te doen, maar nu hebben ze nog meer macht en zullen ze ervoor zorgen dat die wet een stille dood zal sterven. De ENDA zou werkgevers verbieden om mensen te ontslaan op basis van seksuele oriëntatie of genderidentiteit, iets wat momenteel nog volledig legaal is en dagelijks aan de orde van de dag, al hebben sommige werkgevers wel een eigen beleid dat discriminatie van homo’s en transgenders verbiedt.

Vervolgens zullen de Republikeinen er alles aan doen om ervoor te zorgen dat er nooit meer een openlijke homo wordt benoemd in het Hooggerechtshof, alleen al omdat er onder Obama, naar de zin van de Republikeinen, wel veel openlijke “homo” wetgevers werden aangesteld waardoor er meer gelijke rechten voor homo’s konden komen en enkele staten gelijkgeslachtelijke huwelijken kregen. Ook zullen de Republikeinen verder in geweer komen tegen het homo-huwelijk. In theorie kunnen ze de klok niet terugdraaien in de eenendertig staten met een homo-huwelijk, maar ze kunnen en zullen het gehuwde homokoppels wel moeilijk maken, met bijvoorbeeld nieuwe, aanvullende voorwaarden of wetten, en zeggen dat het heterohuwelijk het enige “normale” is. Ook zullen de Republikeinen er zeer zeker voor gaan zorgen dat religieuze vrijheid hen de kans geeft te discrimineren tegen homo’s op basis van hun “religieuze vrijheid.” Onder Republikeinen bevinden zich enorm veel religieuzen, zowel politici als kiezers, en, niet minder belangrijk, die zijn bereid enorme sommen geld in campagnes en rechtszaken te stoppen om ergens de erkenning van het homo-huwelijk tegen te houden.

Vanaf nu zal Obama weinig of niets meer kunnen doen waar het gaat om het toekennen van meer gelijke rechten aan homo’s. Maar voorlopig kunnen de Republikeinen zelf ook weinig doen, want Obama kan zijn vetorecht gebruiken. Obama kreeg weinig, te weinig, tijd om de jarenlange rommel van Bush en co op te ruimen en kreeg daarbij bovendien van diezelfde Republikeinen steeds enorm veel tegenstand, waardoor er meer dingen niet konden worden gerealiseerd dan wel. En dat zal er nu niet beter op worden. Wanneer er over twee jaar presidentsverkiezingen zijn en er opnieuw een Republikeinse president komt, dan ziet het er nog veel slechter uit voor Amerikaanse homo’s dan nu al het geval is, maar ook voor veel andere Amerikanen, zoals Latino’s en Afro-Amerikanen, want de Republikeinen zijn tegen bijna alles, vooral tegen het feit dat Obama ervoor wil zorgen dat alle mensen recht hebben op gezondheidszorg (Obamacare). Republikeinen zijn vooral rijke, welgestelde Amerikanen die niet willen delen en zover mogelijk van “anders denkende” mensen vandaan willen blijven. Ze zijn tegen alles wat ze niet kennen en willen graag alles houden zoals het vroeger was: wit, blank en rijk, want vroeger was alles beter.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

Yes! We Can...

Ron Meijer, in Columns & Opinie op 05 januari 2021
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media