Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1016 people
86447 users - nu online: 1016 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Harde kritiek Nederlandse ambassadeur op Macedonië


door Redaktie in Historie & Politiek , 20 december 2014


De Nederlandse ambassadeur in Macedonië, Marriët Schuurman, heeft in een interview hard uitgehaald naar de regering in Skopje. Aanleiding voor de scherpe en weinig diplomatieke woorden waren vernielingen die ongeveer 20 hooligans hebben aangericht in het door Nederland gefinancierde Centrum voor homo's in de hoofdstad Skopje.

Het falen van de autoriteiten om adequaat te reageren, wekt de indruk dat dit soort geweld door de regering wordt gesponsord of, in het beste geval, getolereerd wordt', aldus de ambassadeur in een interview met het blad Balkan Insight. 'Het doel ervan is mensen angst aan te jagen en monddood te maken.'

Twee jaar geleden werd het centrum op de dag van de opening, op 24 oktober, ook al eens kort en klein geslagen. En een jaar geleden raakte een politieman gewond toen een groep gemaskerde relschoppers de instelling aanviel.

Directeur Uranija Pirovska van het Helsinki Comité voor de Mensenrechten in Macedonië is het volledig eens met de ambassadeur. 'Degenen die bij vorige gelegenheden het centrum aanvielen, zijn nooit opgespoord', zegt ze. Dat betekent volgens haar dat de Macedonische overheid dit soort geweld in wezen tolereert.


Rustige Gay Pride in Montenegro

Zo'n 200 mensen liepen mee in een Gay Pride-manifestatie in Podgorica, de hoofdstad van Montenegro. De deelnemers werden beschermd door ruim duizend agenten. Door de grote inzet van de politie was het centrum van de stad bijna volledig geblokkeerd.

Op spandoeken van deelnemers stonden teksten als 'Laten we van elkaar houden' en 'Dit is nog maar het begin'.

Vorig jaar vond de eerste Pride ooit plaats in het land. Bij een tweede optocht raakten toen zestig mensen gewond bij botsingen tussen homo-activisten en rechts-extremisten.


Toetreding EU

Net als in de rest van de Balkan heerst er in Montenegro een cultuur met weinig tolerantie voor homo's. Het conservatieve land wil graag lid worden van de EU. Brussel hamert erop dat het land minderheden dient te beschermen.

In het Servische Belgrado werd onlangs voor het eerst in vier jaar een Gay Pride gehouden. Ook dat land onderhandelt over toetreding tot de EU.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Harde kritiek Nederlandse ambassadeur op Macedonië

Redaktie, in Historie & Politiek op 26 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media