Back to Top
Vrijdag 03 Jul
86447 users - nu online: 1122 people
86447 users - nu online: 1122 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Oh boy... Eén stad, twee werelden


door Redaktie in Theater, Kunst & Expo , 17 december 2014

This article is also available in English


Dit jaar is het vijfentwintig jaar geleden dat de Berlijnse muur viel. Kort na de Eerste Wereldoorlog was Berlijn een brandpunt van creatieve en maatschappelijke ontwikkelingen. Hieraan kwam een abrupt einde toen de nazi’s aan de macht kwamen en ook tijdens de jaren vijftig, de periode van wederopbouw, waren er andere hoofdsteden waar het artistieke leven sprankelender bruiste.

In de jaren zeventig kwam hierin langzamerhand verandering, toen gerenommeerde kunstenaars als bijvoorbeeld David Bowie in de stad neerdaalden om daar inspiratie te vinden. Bowie had in Berlijn een langdurige relatie met de zangeres en danseres Romy Haag, die in 1951 in Den Haag geboren werd als Frans Eduard Verbaarschot. Een kwart eeuw na de Wende heeft Berlijn zich echter weer ontwikkeld tot een creatieve metropool met een aantrekkingskracht op kunstenaars vanuit de gehele wereld. Vaak wordt dit ook hun woonplaats.

Met trots toont galerie MooiMan op de tentoonstelling Oh boy... Eén stad, twee werelden twee jonge, veelbelovende kunstenaars uit Berlijn met ieder een geheel eigen wereld, Georg Weise en Benyamin Reich. Beiden staan ze onder de aandacht van musea en hun curatoren.

Georg Weise (Berlijn, 1973) is opgegroeid in Mecklenburg en werkt sinds 1991 als professioneel kunstenaar in Berlijn. Van 1998 tot 2003 studeerde hij aan de Kunsthochschule Berlin-Weißensee. In zijn schilder- en beeldhouwwerk laat Georg Weise romantische voorstellingen zien van tienerjongens, bescheiden maar ook sierlijk, of zoals in het Duits omschreven met “Anmut.”

Het gevoel van ironie waarmee deze werken vervaardigd zijn met behulp van oude schilderijen, lijsten en soms structuren van muren, gaat twee kanten op. Niet alleen richt hij zich op meesterlijk hergebruik van oude schilderijen, maar het toevoegen van een laag van zelfreflectie en intellectuele afstand schenkt de kunstenaar ook voldoening. Weise had begin dit jaar een overzichtsexpositie bij het Museum Junge Kunst in Frankfurt an der Oder. De bij deze gelegenheid verschenen publicatie Erste Liebe is bij de Groningse galerie te koop, evenals twee andere boeken met werk van Weise, Ehrfurcht en An Mut.

Benyamin Reich (Jeruzalem, 1976) groeide op in een ultra-orthodoxe joodse familie. Hij studeerde aan de École des Beaux-Arts in Parijs en de Bezalel Academy of Art and Design in Jeruzalem. Tijdens zijn jeugd bezocht hij religieuze scholen en yeshiva’s totdat hij op jonge leeftijd het huis verliet om zijn weg te vinden in een wereld die in strijd leek met zijn homoseksualiteit. In zijn fotowerk laat hij het spanningsveld zien tussen kunst en religie, beleving en herinnering maar ook het contrast tussen sensualiteit en de strenge formaliteit van de orthodox-joodse religie.

Eerder dit jaar was werk van hem te zien op de tentoonstelling De kunst van het geloven, die was samengesteld door Maarten Spruyt, die onder andere voor het Rijksmuseum werkzaam is. In december komt een filmcrew uit de Verenigde Staten die Benyamin Reich in de galerie gaat filmen voor een beoogde televisieserie over homokunstenaars, hun werk en de eventuele conflicten met hun omgeving.

Op de expositie Oh boy... Eén stad, twee werelden laten Weise en Reich beiden iets zien van de wereld waarin zij zich begeven, die hen gevormd heeft en hen nog immer inspireert. Oh boy... Eén stad, twee werelden is te zien tot en met 5 januari 2015.

Zuidelijk van onze landsgrenzen werkt galerie MooiMan sinds 8 november samen met holebi-boekwinkel ’t Verschil in Antwerpen. In de oude, gewelfde kelder van de boekhandel - die sinds 8 november achttien jaar bestaat en daarmee volwassen is - laat de galerie een keur aan nationale en internationale kunstenaars zien onder de titel 18+. Om de twee maanden zal er een nieuwe expositie plaatsvinden zoals in januari 2015 Woof! Bears + beards. De expositie 18+ duurt tot en met 9 januari 2015.

Galerie MooiMan is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00-18.00 uur en na telefonische afspraak: 050-5710394.

Galerie MooiMan
Noorderstationsstraat 40
9717 KP Groningen
www.mooi-man.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Oh boy... Eén stad, twee werelden

Redaktie, in Theater, Kunst & Expo op 23 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN THEATER, KUNST & EXPOIN NUMMER 280


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media