Back to Top
Zondag 20 Oct
86366 users - nu online: 1321 people
86366 users - nu online: 1321 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Qissa: over een dochter die als zoon wordt opgevoed


door Redaktie in Films & boeken , 30 oktober 2014


Qissa is een aangrijpend en gevoelig familiedrama van de Indiase filmmaker Anup Singh over tradities en maatschappelijke verwachtingen. Irrfan Khan (Life of Pi, Slumdog Millionaire) speelt een traditionele Sikh die graag een zoon wil, maar wederom een dochter krijgt. Hierop besluit hij haar als jongen op te voeden.

De film is al op diverse festivals in de prijzen gevallen. Zo draaide Qissa in 2013 in competitie op het Toronto International Film Festival  (TIFF) en won daar de award voor NETPAC Best Asian Cinema. Qissa was in 2014 de openingsfilm van het 43e International Film Festival Rotterdam (IFFR) en won daar de Dioraphte Award voor beste publieksfilm ondersteund door het Hubert Bals Fonds. Op International Film Festival of Queensland 2014 in Australië wonnen Irrfan Khan en Tillotama Shome de award voor Beste Acteur en Actrice en kreeg de film bovendien een award voor Beste Regie en Beste Cinematografie.

Verhaal

Het aangrijpende Qissa gaat over Umber Singh (Irrfan Khan), een Sikh die alles kwijtraakt na de opdeling van Brits-Indië in 1947. Met zijn drie dochters verhuist hij naar het Indiase deel van de Punjab. Hij verlangt hevig naar een zoon. Als hij echter een vierde dochter krijgt, besluit hij haar als een jongen (Tillotama Shome) groot te brengen. Het drama speelt zich af tijdens een van de meest roerige periodes uit de Indiase geschiedenis. Het hartstochtelijk verlangen van vaders naar zonen veroorzaakt heden ten dage nog altijd veel ellende binnen de Indiaanse gemeenschap. Qissa is dan ook actueel en herkenbaar, een universeel volksverhaal.

Cast & crew

Veteraan Irrfan Khan (Life of Pi, Slumdog Millionaire) en het jonge Bengalese talent Tillotama Shome leveren prachtige acteerprestaties in dit ontroerende drama. Naast Tillotama Shome spelen ook Rasika Dugal en Tisca Chopra indrukwekkende rollen. Anup Singh was verantwoordelijk voor de regie en schreef samen met Madhuja Mukherjee ook het script.

Qissa is een coproductie van Duitsland, India, Frankrijk en Nederland (Augustus Film) en werd gerealiseerd met steun van het Nederlands Filmfonds en het Hubert Bals Fonds, dat dit jaar 25 jaar bestaat. Het Hubert Bals Fonds geeft financiële steun aan filmmakers uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika en delen van Oost-Europa en heeft tot nu toe wereldwijd meer dan duizend filmprojecten ondersteund, waaronder Qissa. Qissa wordt in Nederland uitgebracht door Just Film Distribution.

Qissa: The Tale of a Lonely Ghost
vanaf 6 november in de filmtheaters
Qissa op IMDB

   

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Qissa: over een dochter die als zoon wordt opgevoed

Redaktie, in Films & boeken op 03 januari 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media