Back to Top
Woensdag 03 juni
86442 users - nu online: 846 people
86442 users - nu online: 846 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Berlijns homo-burgemeester neemt afscheid


door Redaktie in Historie & Politiek , 22 oktober 2014


De openlijk homoseksuele burgemeester van Berlijn, Klaus Wowereit, heeft aangekondigd dat hij eind dit jaar zijn functie zal neerleggen.

Tijdens een persconferentie liet hij weten dat hij zelf heeft besloten te vertrekken en helemaal uit de politiek te stappe, het waarom liet hij in het midden. Op 11 december zal een nieuwe burgemeester worden gekozen en volgens ingewijden maakt de eveneens openlijk homoseksuele Jan Stöß een grote kans.

Nadat hij in 1973 zijn diploma aan de Ulrich-von-Hutten-Oberschule in Berlijn behaalde, begon Wowereit een studie rechten, die hij in 1981 afsloot. Sinds 1992 leeft Wowereit samen met de neurochrirurg Jörn Kubicki.


Wowereit werd bekend door als eerste Duitse toppoliticus publiekelijk voor zijn homoseksuele voorkeur uit te komen. Hij deed tijdens een rede voor het SPD-partijcongres in 2001 met de oneliner: "Ich bin schwul - und das ist auch gut so" ("Ik ben homo - en dat is ook goed zo."). Deze uitspraak is sinds dien een veel gebruikte 'kreet' binnen de Duitse homogemeenschap.

Veel homo-organisaties lieten weten dat Wowereit veel heeft betekend voor de emancipatie van homo's in heel Duitsland. Hij heeft een beslissende rol gespeeld om van Berlijn een open en homovriendelijke metropool te maken, aldus een woordvoerder van de homogemeenschap in de Duitse hoofdstad.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Berlijns homo-burgemeester neemt afscheid

Redaktie, in Historie & Politiek op 28 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media