Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 829 people
86447 users - nu online: 829 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
De GGD maakt zich zorgen over de praktijken van (thuis)tatoeëerders


door Redaktie in Health & Body , 20 oktober 2014

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


De GGD maakt zich zorgen over de praktijken van (thuis)tatoeëerders die goedkoop en zonder vergunningen werken waarbij mensen ontstekingen, littekens en ziektes als hepatitis en hiv kunnen oplopen.

De 'thuisprikkers' zijn moeilijk aan te pakken omdat ze op heterdaad moeten worden betrapt. 'Het is een serieus probleem,' zegt Marty Jacobs, inspecteur voor tatoeëren en piercen van de Amsterdamse GGD. 'We hebben de laatste twaalf maanden vijf meldingen gekregen van plekken waar zonder vergunning werd gewerkt. Bewijzen is lastig. Je mag spullen voor het zetten van tatoeages in huis hebben, dus je moet iemand op heterdaad betrappen. Of er moet net iemand uit het huis komen lopen met een kersverse tattoo.'

Het aantal tattooshops is de laatste drie jaar dertig procent gegroeid. In Amsterdam zijn ongeveer tachtig tatoeagezaken met een vergunning. Daarnaast zijn er vele thuisprikkers aan het werk. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het aantal inspecties naar thuistatoeëerders sinds 2010 uitgebreid en zegt steeds succesvoller te zijn bij de aanpak van illegale thuisprikkers. 'We kijken ook naar advertenties. Staat een tatoeëerder niet op de lijst van vergunninghouders, dan kan hij een controle verwachten,' aldus een woordvoerder van de NVWA.

Het VUmc is een aantal maanden geleden een onderzoek begonnen naar allergische reacties op tatoeages. Die treden vooral op door het gebruik van rode inkt. 'Er is weinig bekend over allergische reacties op tatoeage-inkt. Sommige soorten geven een grotere kans op een allergische reactie. Kleurstoffen met metaalzout kunnen zwellingen, jeuk en soms blaren opleveren. Voor de rode inkt bestaat nog steeds geen hypoallergeen alternatief. Wij willen daar een veiligere kleurstof voor ontwikkelen,' zegt arts-onderzoeker Sebastiaan van der Bent van de afdeling dermatologie die het onderzoek uitvoert.

Het aantal mensen met een tatoeage groeit al enige tijd. Van de groep twintigers heeft dertig procent inmiddels een tatoeage, bij mensen tussen de 30 en 49 jaar is dat 27 procent.

De tatoeage is in de 'homo scene' al jaren lang erg gewild zeker in de leerscene.  Maar het gevaar is dat bij onhygiënisch werken je een ernstige infectie kan oplopen zoals hepatitis B of aids. Sinds 1 juni 2007 is er wetgeving van kracht die hygiënisch werken door de diverse studio's moet waarborgen,  maar de meeste weten gewoonweg niet wat er in de huid gespoten wordt.

Veel kleuren zijn schadelijk en niet zonder risico

De bedoeling van een tattoo is 'voor altijd' daarom prikt de tattoo-naald diep, tot in de middelste huidlaag. Elke steek één kleurdruppel is te veel voor de cellen van ons immuunsysteem, ze zijn niet in staat om de kleurstoffen af te voeren, alleen om ze enigszins te verplaatsen; zo worden de pigmenten letterlijk ingekapseld onder de huid. Welke kleuren daarbij worden gebruikt, bepaalt de tatoeëerder.

Elke tattooshop moet in het bezit zijn van een vergunning van de GGD waaruit blijkt dat men aan alle hygiënevoorschriften voldoet; bij de plaatselijke GGD kan je, voordat je een afspraak maakt bij een tattooshop, navragen of de geselecteerde tattooshop als bonafide studio geldt en inderdaad voldoet aan de hygiënische normen.

Op de website veiligtatoeerenenpiercen.nl en veiligpmu.nl staan alle studio's, schoonheidssalons en juweliers die een vergunning hebben.

Het aanbrengen van een tatoeage is een huiddoorborende handeling. Door een juiste werkwijze en een juist gebruik van de apparatuur moet voorkomen worden dat je besmet wordt met bloedoverdraagbare ziekten, zoals Hepatitis B en C. Daarnaast kunnen door slechte verzorging en onhygiënische behandeling (zowel door jezelf als door de behandelaar) wondinfecties ontstaan die schadelijk zijn en je tatoeage er niet mooier op maken.


Het aanbrengen van een tatoeage

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding.  De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit wordt gecontroleerd door de Voedsel en Waren Autoriteit.

Voordat de tatoeage wordt aangebracht, wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zonodig wordt de huid geschoren. Dit moet gebeuren met een nieuw wegwerpscheermesje. Het aanbrengen van een tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen; de naald die door je huid gaat, mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt.

De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn. De inkt die voor jou gebruikt wordt zit in kleine inktcups en mag alleen voor jou worden gebruikt. Overgebleven inkt wordt weggegooid. Tijdens het aanbrengen van de tatoeage worden tissues gebruikt. Uiteraard moeten de tissues schoon zijn en direct na gebruik worden weggegooid. De tatoeëerder draagt tijdens het aanbrengen van je tatoeage handschoenen en vervangt deze handschoenen telkens als hij of zij iets anders aanraakt dan het tatoeëerapparaat, een tissue of je huid. Na afloop wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt.


Het verzorgen van de tatoeage

Een pas aangebrachte tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. De wond die door het tatoeëren is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Met een goede verzorging is de wond na ca. 1 week genezen. Je krijgt van de tatoeëerder mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je de tatoeage moet verzorgen. In de instructie staat o.a. ook dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts. 

Gedurende de genezingstijd wordt afgeraden om te gaan zwemmen, en wordt aanbevolen niet in bad te gaan (douchen mag wel), niet te zonnebaden (ook niet onder de zonnebank) en geen gebruik te maken van de sauna en/of bubbelbad. Gebruik ook na de genezingstijd op je tatoeage altijd een hoge beschermingsfactor tijdens het zonnen.


Je gezondheid

Als je lijdt aan één van de onderstaande gezondheidsklachten raadt de GGD je af om een tatoeage te laten aanbrengen.
  • diabetes
  • hemofilie
  • chronische huidziekte
  • contactallergie
  • immuunstoornis
  • hart- en vaatafwijkingen
  • bij het gebruik van antistollingsmiddelen
  • op plaatsen waar je plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan
  • op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie op je lichaam voordoen

Tijdens het aanbrengen van de tatoeage mag je niet onder invloed van alcohol of drugs zijn.  Zorg dat je goed uitgerust bent, goed hebt gegeten en breng de tatoeëerder op de hoogte van zaken waarvan je denkt dat deze belangrijk zijn (bijvoorbeeld medicijngebruik, allergieën, overgevoeligheidsreacties, onder behandeling zijn van een dermatoloog e.d).


Richtlijnen 

In Nederland geldt een wet die van toepassing is op het zetten van tatoeages. Het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid heeft hygiënerichtlijnen opgesteld en de tatoeëerders zijn verplicht deze richtlijnen na te leven. De GGD en Voedsel en Waren Autoriteit controleren 1 keer per twee jaar of de tatoeagestudio’s zich houden aan de richtlijnen.Voordat je een piercing laat aanbrengen

word je gevraagd een toestemmingsformulier (een verklaring) in te vullen. In dit toestemmingsformulier staan o.a. een aantal vragen over je gezondheid. Het invullen van het toestemmingsformulier is voor je eigen veiligheid. Het toestemmingsformulier blijft in het bezit van de piercer en wordt vertrouwelijk behandeld.


Het aanbrengen van een piercing

Voor het aanbrengen van de piercing wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Het aanbrengen van een piercing moet steriel gebeuren. Dat wil zeggen; de naald en het sieraad die door je huid gaan, moeten uit een steriele verpakking komen en mogen niet met de blote handen worden aangeraakt. De piercer draagt tijdens het aanbrengen van je piercing handschoenen die vlak voor het aanbrengen van de piercing gedesinfecteerd worden met alcohol 70-80%. Het aanbrengen van een piercing kan heel even pijn doen. Het is de piercer echter verboden om je, zonder toestemming van een arts, te verdoven.


Het verzorgen van de piercing

Een pas aangebrachte piercing is te vergelijken met een diepe wond in je huid. Het is heel belangrijk dat je je piercing goed verzorgt. Je krijgt van de piercer mondelinge en schriftelijke instructie mee hoe je dat moet doen. In de instructie moet o.a. staan hoe de piercing verzorgd moet worden en dat je bij klachten (hevige roodheid, zwellen, pussen, wondvocht) contact moet opnemen met je huisarts. De wond die door het piercen is ontstaan heeft tijd en zorg nodig om te genezen. Het helen van een piercingwond duurt soms lang (van 4 weken tot 9 maanden). Bij sommige mensen ontstaat als gevolg van het aanbrengen van een piercing littekenweefsel. Bovendien kan het gebeuren dat de piercingwond lelijk geneest als deze ontstoken is geweest. Van sommige piercings is nog niet bekend wat de gevolgen zijn op latere leeftijd.


Kans op infecties

Tatoeëren, piercen, het aanbrengen van permanente make-up en alle andere vormen van lichaamsversiering waarbij de huid beschadigd raakt moeten hygiënisch gebeuren omdat er anders kans is op huidinfecties of men besmet kan worden met ernstigere infecties zoals Hepatitis B en aids.


Andere lichaamsversieringen

Naast deze relatief traditionele vormen van lichaamsversiering laat men tegenwoordig ook balletjes of staafjes implanteren onder de huid en laat men littekens aanbrengen. Permanente make-up bestaat vooral uit het aanbrengen van lipcontouren, eyeliner en wenkbrauwen en het camoufleren van littekens. Alhoewel permanent make-up vaak in een geheel andere 'setting' wordt aangebracht is de feitelijke handeling gelijk aan die van de traditionele tatoeage.

Tatoeëren, piercen, het aanbrengen van permanente make-up en alle andere vormen van lichaamsversiering waarbij de huid beschadigd raakt moet hygiënisch gebeuren omdat er anders kans is op huidinfecties of men besmet kan worden met ernstigere infecties zoals Hepatitis B en aids. Als u overweegt om één van deze vormen van lichaamsversiering aan te laten brengen is het verstandig eerst goed de informatiefolder door te nemen. Naast deze relatief traditionele vormen van lichaamsversiering laat men tegenwoordig ook balletjes of staafjes implanteren onder de huid en laat men littekens aanbrengen.


Voor discrete en veilige tatoeages & Piercings is Mister B een veilig en vertrouwd adres,
Warmoesstraat 89, Amsterdam.  
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

De GGD maakt zich zorgen over de praktijken van (thuis)tatoeëerders

Redaktie, in Health & Body op 26 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media