Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 822 people
86447 users - nu online: 822 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 9 min. Printervriendelijke Pagina  
Menswear Milaan 2014-2015


door Bernardo van Eekhout in Mode & Lifestyle , 09 oktober 2014

This article is also available in English
lengte: 9 minuten


De Italiaanse modesector is een van de belangrijkste industriële sectoren van Italië en ook op wereldniveau een zeer belangrijke speler, met name in het hogere en luxe segment. In 2011 bedroeg de totale omzet van de Italiaanse modesector circa 63,5 miljard euro. Vooral dankzij de groei van de buitenlandse markten zoals die van Amerika en Azië. De herenmode-omzet was goed voor zo’n 8,3 miljard euro.

Voor 2014 schat de Camera Nazionale della Moda Italiana dat de totale groei zal uitkomen op meer dan vijf procent met een geschatte omzet van 62,5 miljard euro. Deze omzetafname heeft vooral te maken met de aanhoudende economische crisis waardoor niet alleen de Italiaanse omzet aanzienlijk tegenvalt, maar ook de verkoop in geheel Europa nog steeds ver achter blijft.

Al seizoenenlang overstijgt de omzetgroei van mannenmode die van de vrouwenmode. Een bijzondere en interessante ontwikkeling. Factoren als het verschuiven van de cultuur op de werkplek, de opkomst van nieuwe sport- en media-iconen voor mannen, eenvoudigere toegang tot allerlei modekanalen via sociale media en een toenemende vraag van opkomende economieën zoals die van China zorgen ervoor dat de omzetten van herenmode behoorlijk zijn toegenomen. Het aanbod van mannenkleding is nog nooit zo groot en divers geweest als het nu is.

De mannelijke consument heeft de afgelopen jaren een duidelijkere en betere kennis ontwikkeld qua kleedgedrag. Met name het koopgedrag van mannen is veranderd. Historisch gezien kochten mannen kleding omdat ze het puur noodzakelijk vonden; nu kopen mannen kleding steeds meer voor hun plezier, met een gerichter oog op de heersende trends. Niet voor niets investeren daarom veel Italiaanse luxemerken zoals Gucci, Dolce & Gabbana en Bottega Veneta miljoenen euro’s in het openen van winkels die enkel en alleen op herenmode-accessoires zijn gericht. Zo wil Prada bijvoorbeeld in de komende drie jaar vijftig winkels gaan openen die uitsluitend voor mannen bestemd zijn. In 2013 opende Prada al drie van dit type winkels.

Het is met name de veel verdienende metroseksuele stadsman die veel geld aan zichzelf besteedt qua uiterlijke verzorging en kleding. Hij schaft de beste designerkleding voor zichzelf aan, gebruikt cosmeticaproducten en schuwt het dragen van dure designertassen allerminst. Vooral dit type mannelijke consument is groeiende en vormt daarmee een interessante doelgroep voor de luxemarkt. Zo ontwikkelde Ermengildo Zegna een speciale Couture Collectie die gericht is op de top van de wel verdienende mannelijke consument, waarbij de prijzen van de kleding zo’n vijftig procent hoger liggen dan die van de standaardcollectie. Dit is een absolute nichemarkt die groeiende is en waar steeds meer internationale luxemerken zich op zullen gaan richten.


Handmade Couture

Ook het Italiaanse modehuis Valentino richt zich op het topsegment binnen de mannenmode door in haar herencollectie couture-items te tonen; vijf schitterende herenmantels uitgevoerd in double-face cashmere. Handgemaakt in Rome. Perfect qua coupe in camel, grijs of zwart-grijs gestreept. Want volgens het creatieve designerduo Pierpaolo Piccoli en Maria Grazia Churi zit couture in het DNA van het merk Valentino. Sowieso ademt de gehele collectie Italiaanse luxe en superkwaliteit uit. Gestreepte krijtstreepkostuums hebben de snit van soepel vallende mannenpyjama’s. Korte wollen jassen hebben grafische Art Deco patronen.

Schitterend is een driekwart kleurige camel-jas die op de rug is versierd met de afbeelding van een valk wiens vleugels over de schouders reiken. Een ambachtelijk kunststuk. “We willen geen trends zetten,” legt Piccoli uit. “We willen een stijl creëren voor mannen. Stap voor stap creëren we de ideale garderobe.” Om het geheel niet té klassiek te laten overkomen, draagt de Valentino-man anno nu donkere, opgerolde jeans en witte sneakers onder zijn begeerlijke outfits. Momenteel is mannenmode goed voor zeven á acht procent van de inkomsten van Valentino. In de komende drie tot vijf jaar moet dat aandeel worden vergroot naar tien tot vijftien procent. Recentelijk opende ook Valentino een men-only flagshipstore in Parijs als onderdeel van de uitbreiding van de mannenlijn.

Modelabels proberen steeds meer het aspect van ambachtelijke vervaardiging van hun producten te benadrukken. Om zich zo te richten op de steeds kritischer wordende consument die daar naar op zoek is. Zo lopen de modellen bij de show van Antonio Marras langs kleermakers die achter oude naaimachines kleding aan het vermaken zijn. Bedachtzaam consumeren is de nieuwe norm. Consumenten zijn niet meer alleen bedachtzaam als het om hun uitgaven gaat, ze nemen ook aanzienlijk meer tijd voor het koopproces. Hierbij willen ze de steeds meer eentonige massaproductie vermijden. Burberry speelt hierop in door met de hand beschilderde, abstracte motieven op regenjassen en bijpassende XL tassen. “Alle tassen en jassen zijn handbeschilderd in de studio,” aldus creative director Christopher Bailey. “Ondanks dat we een groot bedrijf zijn, houd ik van het idee om handgeproduceerde items te maken. Ik denk dat consumenten items willen die meer persoonlijk zijn.”

Bailey is een van de weinige ontwerpers die prints dit seizoen niet schuwt: wijdvallende shirts, trenchcoats en om de schouder geknoopte zijden sjaals hebben prints van de plattegrond van Londen en architecturale monumenten van Londen en Parijs. Zijden en katoenen shirts, gewatteerde overjassen en XL gebreide sjaals hebben gestileerde bladpatronen. Geïnspireerd op vintage Engels behangpapier. De in Wales met de hand geproduceerde cashmere sweaters hebben ingebreide patronen van St. Paul’s Cathedral. Very British! Over 2013 steeg de omzet bij Burberry met zeventien procent naar 2,87 miljard euro. Hierbij profiteert Burberry flink van de verkoop via internet; zeventig procent van de omzet komt uit eigen winkels en de webwinkel. In het komende jaar zal Burberry nog eens zo’n twintig tot vijfentwintig nieuwe winkels gaan openen in China en het Midden–Oosten.


Moda Fast-Fashion

In de mode-industrie zijn er momenteel twee segmenten die goed presteren; het lagere en het hogere luxe segment. Het middensegment heeft het meeste last van dalende verkoopcijfers. Goedkope fast-fashion winkelketens veroveren steeds meer terrein op de concurrerende modemarkt. En met succes! Zo is de Spaanse eigenaar en oprichter Amancio Ortega van modeketen Zara de rijkste man van Europa. Hij bezit ruim drieënveertig miljard euro. Zara heeft 1827 winkels over zevenentachtig landen op vijf continenten. Op de derde plaats staat Philip Green, eigenaar van onder andere het Engelse Topshop, met een vermogen van 4,76 miljard euro.

De tachtig-jarige Giorgio Armani wil met zijn jongere en betaalbare label Armani Exchange de strijd aangaan met goedkope ketens als Zara, Topshop en H&M en zal dit label daarom flink gaan uitbreiden. Met momenteel 270 Armani Exchange winkels wereldwijd wil Armani de eerste mondiale Italiaanse fast-fashion keten gaan worden. “Fast fashion is een jong en dynamisch segment van de modemarkt. Ik ben altijd van menig geweest dat Armani Exchange één van de sterkste merken ter wereld kan worden,” aldus Armani. Afgelopen jaar heeft Armani een recordomzet van 2,19 miljard euro geboekt. Vorig jaar investeerde Armani nog honderd miljoen euro in de ontwikkeling van zijn winkelnetwerk en andere projecten en opende hij ruim honderd nieuwe winkels.

Minder bekend bij het grote publiek is wellicht de Engelse designer Neil Barrett die al zijn collecties in Milaan toont. Zijn kleding wordt vakkundig in Toscane geproduceerd en prijkt zodoende met het begerenswaardige label Made in Italy. Volgens de designer zelf woont de typische Neil Barrett-man over de gehele wereld. “Hij is cool, hij heeft een goede smaak en hij begrijpt waarmee ik bezig ben. Hij hoeft geen zichtbaar designerlabel te dragen en hij is erg intelligent,” aldus Barrett. In zijn stoere en übermannelijke collectie speelt Barrett ditmaal met dégradé effecten: veel kledingstukken lopen van één kleur over naar een andere kleur.

Korte wollen jacks lopen van donkerblauw naar zwart met bijpassende pantalons en truien. Herenmantels zijn zwart van boven en eindigen geleidelijk in chocoladebruin. Het meest ingenieus is een driekwart herenjas die van leder overloopt naar suède; het is een grote dierenhuid die hiervoor verschillende behandelingen heeft doorstaan. Zijn prints van grafische witte bliksemstralen voor oversized gewatteerde bomberjacks, royale sweaters en blazers zullen ongetwijfeld snel worden gekopieerd door de grotere fast-fashion modeketens. “Voor mij komt de grafische bliksemstraal het dichtst bij mijn DNA. Ik ben niet alleen de president van mijn bedrijf maar ook mijn eigen cliënt. Maar ik heb meer moeite om kleding voor mijzelf te ontwerpen dan voor een ander,” aldus Barrett.Moda Anno ’70

De jaren post 2008 zijn voor de Italiaanse luxemerken niet de meest gemakkelijke en rendabele jaren geweest. De mondiale crisis heeft haar sporen diep achtergelaten in het bestedingspatroon van de consumenten. Voor 2014 verwacht men een verminderde groei van luxegoederen in vergelijking met 2013 door afname van Chinese en Europese consumentenbestedingen. Met name de belangrijke Russische consument laat Italië momenteel links liggen vanwege de politieke crisis in eigen land en de zwakkere Russische roebel. De crisis heeft het creatieve aspect in de huidige collecties duidelijk doen verdampen. Het gevolg is een versobering in de vele Italiaanse mannencollecties. Zo ook bij Gucci. Simpele en draagbare kleding die ontdaan is van ieder “la dolce vita” Gucci-gevoel. Geen accessoires, geen prints of opzichtige logoriemen. Supersmalle pantalons (soms in leder uitgevoerd), lederen jasjes en shirts uit flinterdun leder en krappe double-breasted jacks. Ook bont voor mannen maakt (net als bij vele andere ontwerpers) bij Gucci haar opwachting.

De logovrije (!) Gucci-tas wordt dubbelgevouwen onder de arm gedragen. “Een reis door de jaren zeventig. Iconische stukken uit de Gucci geschiedenis zijn nu weer terug in deze collectie maar op een innovatieve manier,” aldus creative director Frida Giannini. “De jas, de pantalon en de schitterende cashmere truien. Ik wilde spelen met bleke huidskleuren en delicate kleuren.” Voor de finale veel zwart, want dat is volgens Giannini “de voornaamste Gucci-kleur omdat zwart gevaarlijk, sexy en decadent is.” Daarnaast is het ook uiterst commercieel verkoopbaar. De jarenlange expansiedrift van Gucci heeft het merk geen goed gedaan; door duurdere tassen aan te gaan bieden en minder winkels te openen hoopt Gucci haar exclusiviteit bij de consument weer terug te winnen. Helaas maken tegenvallende verkoopcijfers pijnlijk duidelijk dat Gucci niet meer zo’n geliefd merk is als vroeger. In het vierde kwartaal van 2013 daalde de verkoop van Gucci met 5,5 procent. En in de eerste drie maanden van 2014 realiseerde Gucci een magere omzetplus van slechts 0,3 procent.

Niet veel beter was de 0,3 procent nettowinststijging van Prada over 2013 naar een bedrag van 627,8 miljoen euro. Over de eerste drie maanden van 2014 daalde de nettowinst met maar liefst vierentwintig procent. Veroorzaakt door een dalende vraag naar luxeproducten in China en de aanhoudende Europese crisis. Was Prada afgelopen zomer nog dé trendsetter met haar kleurrijke Hawaï-prints voor mannen, dit seizoen is alles uni en compleet printloos. Het silhouet is veelal ruimvallend met een hoog jaren-zeventig-gehalte in soepele stoffen. Supersimpele kostuums en shirts met contrasterende revers en grote kragen, waarbij de pantalons iets uitlopende wijde pijpen hebben en afgebiesde zijnaden.

Moeilijke tijden vragen kennelijk om begrijpelijke kleding. Geen accessoires of ceintuurs. De royale bontjassen en bijpassende lange bontsjaals geven aan dat ook Miuccia Prada gelooft in bont voor mannen. Met een live orkest liepen er tijdens deze show ook vrouwelijke modellen mee; iets wat meerdere ontwerpers afgelopen juli hebben opgepikt voor de presentatie van hun mannen-zomercollecties 2015. Prada opende in 2013 zo’n negenenzeventig nieuwe winkels en heeft wereldwijd nu 540 winkels. Toch wil Miuccia Prada niet aan e-commerce doen. “Ik geef er niet om. Persoonlijk denk ik dat het niet geschikt is voor luxeproducten.” Met uitzondering van onder andere Gucci, Burberry en Saint Laurent zijn nog veel luxemerken snobistisch over internetaankopen, want zo’n negentig procent van alle luxe aankopen vinden nog steeds plaats in de winkels zelf.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN BERNARDO VAN EEKHOUTMEEST GELEZEN VAN BERNARDO VAN EEKHOUT

Menswear Milaan 2014-2015

Bernardo van Eekhout, in Mode & Lifestyle op 15 oktober 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MODE & LIFESTYLEIN NUMMER 277


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media