Back to Top
Woensdag 28 juni
85917 users - nu online: 1565 people
Gay News : Editie : 277 : Anja de Crom wint eerste Dutch Lesbian Media Award

Printervriendelijke Pagina  

Anja de Crom wint eerste Dutch Lesbian Media Award

door Redaktie in Films & boeken , 07 september 2014


Anja de Crom kreeg tijdens de Gay Pride in Amsterdam de allereerste Dutch Lesbian Media Award uitgereikt uit handen van organisator Nihalia Blanken. De Award is een prijs ter erkenning, herkenning en aanmoediging voor diegenen die een voortrekkersrol spelen of die het mogelijk maken dat er in Nederlandstalige boeken en film-, theater- en televisieproducties zijn waarin LBT(lesbische, biseksuele en transseksuele) personages een emancipatoire rol vervullen. Er werden prijzen uitgereikt in de categorieën LBT-auteurs, film en televisie.

Anja de Crom, auteur van vijf lesbische boeken, won de prijs in de categorie LBT-auteurs. Met een overweldigende meerderheid aan stemmen liet ze de andere vier genomineerden ver achter zich. Adriënne Nijssen werd 2e, gevolgd door Sara de Coster, Gaea Schoeters en Joanna Werners.

In haar bedankspeech benadrukte ze het belang van zichtbaarheid van lesbische en biseksuele vrouwen in boeken, films en media (“Als je niet zichtbaar bent, besta je dan wel?”), en rekende ze af met het vaak gehoorde cliché dat lesbische boeken er alleen zijn voor lesbische vrouwen (“Je leest wel Harry Potter? Maar je bent toch helemaal geen tovenaar?”).

Ze greep ook de gelegenheid aan om haar uitgever te bedanken, Hilda Abbing van LaVita Publishing, “de enige uitgever van uitsluitend lesbische boeken in Nederland, die zich er al meer dan tien jaar voor inzet om kwalitatief goede lesbische literatuur op de markt te brengen.”

Het is niet de eerste keer dat De Crom een prijs wint voor haar werk: haar roman Halsoverkop, het tweede deel in haar reeks rondom vrouwenwoongroep Villa Volta, won in 2010 de publieksverkiezing Beste Lesbische Boek. Naast Villa Volta en Halsoverkop schreef De Crom twee kostschoolromans (Pitty naar college en Artemis op jacht, beide samen met Esther Bremer). Haar meest recente titel, de detective Onafwendbaar, verscheen in 2010. Het derde deel in de Villa Volta-reeks staat gepland om nog in 2014 te verschijnen.
 
gerelateerd
Een keuze uit het oeuvre van fotograaf Gon Buurman

Leo Varadkar wordt premier van Ierland

Selectief Medelijden


Er heeft niemand gereageerd, jij misschien?


Anja de Crom wint eerste Dutch Lesbian Media Award

Reageer:

Reactie:
Je naam: ip 54.198.223.170Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 311, 2017


Meer uit Films & boeken
Meer uit nummer 277
Meer van Redaktie

Black Body


Fetish wear for men

meer info |visit


A. van Ostade Bed & Breakfast


Rooms with all the comfort you may need.

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2017 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren