Back to Top
Vrijdag 19 Oct
86205 users - nu online: 1200 people
86205 users - nu online: 1200 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Stonewall-veteraan Stormé DeLarverie op 93-jarige leeftijd overleden


door Redaktie in In Memoriam , 17 augustus 2014

This article is also available in English


Onlangs overleed Stormé DeLarverie, een homo-activiste die baanbrekend werk verrichtte en langdurig lid was van de vereniging van Stonewall-veteranen. DeLarverie was drieënnegentig jaar oud. Het Bronx LGBTQ Center noemde haar in een verklaring de “Rosa Parks” van de beweging voor homorechten, een verwijzing naar de zwarte vrouw die in 1955 weigerde in de bus voor een blanke medereiziger op te staan en daarmee een reeks gebeurtenissen in gang zette, die uiteindelijk leidde tot de afschaffing van de rassensegregatie in de Verenigde Staten.

DeLarverie werd op 24 december 1920 in New Orleans geboren en geniet bekendheid door de rol die ze vervulde bij de populaire travestie-theatergroep Jewel Box Revue. De groep bestond uit een dozijn drag queens en DeLarverie, als King Stormé, de enige drag king.

Hoewel de documentatie over de Stonewall-rellen in 1969 vaak als incompleet wordt beschreven, is DeLarverie ook bekend door haar betrokkenheid bij deze opstand, die oplaaide na een politie-inval bij een homokroeg in Manhattan en enkele dagen duurde. De Stonewall-rellen worden vaak gezien als een beginpunt van de moderne homobevrijdingsbeweging.

Tijdens een bijeenkomst van de Stonewall-veteranen herinnerde DeLarverie zich: “Een agent zei tegen: ‘Doorlopen flikker,’ denkend dat ik een homogozer was. Ik zei: ‘Doe ik niet! En waag het niet me aan te raken.’ Daarop gaf de agent me een duw en ik gaf hem instinctief een vuistslag in z’n gezicht. Hij bloedde! Hij viel toen op de grond - niet ik!” Twee weken na de opstand, op 11 juli 1969, was DeLarverie betrokken bij de oprichting van de Stonewall Veteran’s Association.

DeLarverie was een actief lid van deze vereniging en bekleedde uiteindelijk de functie van vice-voorzitter van de organisatie. De Imperial Kings and Queens of Greater New York, een zuster-organisatie van de Stonewall Veteran’s Association, erkennen vooral ook het werk dat DeLarverie heeft verricht binnen de vroege travestiescene.

In 2010 publiceerde The New York Times een artikel over DeLarverie, waarin uitvoerig werd ingegaan op de jaren waarin de activiste worstelde met huisuitzettingen en ziekenhuisopnamen nadat ze “gedesoriënteerd en gedehydreerd” was aangetroffen in het Chelsea Hotel in Manhattan, waar ze vele jaren had gewoond. Ondanks deze beproevingen haalde DeLarverie ook nog steeds herinneringen op aan de tijd dat ze een van de eerste voorvechters voort homorechten was. 

Rubrieken:

Jeugd is gelukkig, maar gebruikt minder vaak condoom


Amstelveen wordt een regenboog-gemeente


Icarus Rickarus wil naar de Uitdekastmarkt


Help Mee! Materiële herinneringen aan de homo-horeca gezocht


Verkiezing Mister Leather Netherlands 2019

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 327, november 2018


Meer uit In Memoriam
Meer uit nummer 276
Meer van Redaktie

Pink Pijp & RB borrel


maandelijkse lokale bewoners borrel

meer info |visit


Gays&Gadgets


Gay Shopping for anything gay

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media