Back to Top
Vrijdag 13 Dec
86390 users - nu online: 1184 people
86390 users - nu online: 1184 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 11 min. Printervriendelijke Pagina  
Conchita Wurst geeft acte de présence tijdens Canal Parade 2014


door Redaktie in Evenementen & Agenda , 30 juli 2014

This article is also available in English
lengte: 11 minuten


Op 2 augustus wordt de Prinsengracht weer overspoeld door de regenboogkleuren en roze als de Canal Parade bezit neemt van deze statige gracht. De afgelopen jaren is de Amsterdam Gay Pride uitgegroeid tot een multidisciplinair festival met feesten, maar ook een uitgebreid cultureel programma waaraan een groot aantal Amsterdamse culturele instellingen meedoet. De combinatie van feest, cultuur en emancipatie onderscheidt de Amsterdamse Gay Pride van vele andere prides.

Het absolute hoogtepunt is echter sinds het begin de beroemde Botenparade, waarbij inhoud en amusement samenkomen tot een bruisend spektakel.

Elk jaar zijn er wel enkele betweters die beweren dat de Canal Parade niet “representatief” is. Zo presenteerde twee jaar geleden een datingsite een onderzoek onder 251 “hoog opgeleide” homo’s en lesbo’s, waaruit bleek dat bijna zeventig procent van hen zichzelf niet herkent in de publiciteit rondom de botenparade. In de berichtgeving over de Parade wordt niet het “werkelijke” gezicht van de homogemeenschap in Nederland getoond, oordeelden zij. Tien procent vond zelfs dat dit beeld “absoluut” niet klopte. Overigens meende zo’n zestig procent dat de Pride wel bijdraagt aan de emancipatie van homo’s en lesbiennes.

Genuanceerder dachten de ondervraagden over het feit of het evenement bijdraagt aan de algehele maatschappelijke acceptatie van en tolerantie ten opzichte van homoseksuelen. Een kleine meerderheid van tweeënvijftig procent meende dat dit niet het geval is, terwijl de andere achtenveertig procent dacht dat het festijn wel een positieve uitwerking heeft. Irene Hemelaar van de organisatie merkte indertijd naar aanleiding van deze enquête zeer terecht op: “Tijdens de Amsterdam Gay Pride vieren we dat iedereen zichzelf mag zijn. Net als bij het Zomercarnaval in Rotterdam kleden de deelnemers zich voor de Botenparade uitbundig en extravagant. Bij het Zomercarnaval vraagt niemand zich af of dit het werkelijke beeld is dat men van de heterogemeenschap krijgt, bij de Botenparade vraagt men zich dit wonderlijk genoeg wel af over de HLBT-community.

Homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders zijn net zo divers als heteroseksuelen en deze diversiteit zie je terug in de grote verscheidenheid aan opvarenden en boten.”

De 350.000 bezoekers die de Canal Parade jaarlijks gemiddeld bekijken, trekken zich van dit soort betweterige “onderzoekjes” natuurlijk ook niets aan. Het is niet uitgesloten dat dit “homootje kijken” bij een aantal toeschouwers een zekere exotisering tot gevolg heeft, maar wat is daar erg aan? Bij een andere gelegenheid worden ze weer geconfronteerd met de schmierende Toppers Joling en Gordon of een truttig homokoppeltje dat in Goede tijden, slechte tijden in maagdelijk (gelooft u het?) wit in het huwelijk treedt. Of dat nu zo veel beter is? Burgemeester Eberhard van der Laan noemde Amsterdam Gay Pride “één van de topevenementen die onze hoofdstad kent.” Volgens hem is de Pride “hét feest van de tolerantie dat laat zien waar Amsterdam voor staat: divers, veelkleurig, open en gastvrij” en dat “de Amsterdam Gay Pride laat zien dat wij Amsterdammers in staat zijn iedereen welkom te heten. Heteroseksueel, biseksueel, transgender, homoseksueel; iedereen mag zichzelf zijn.”


Wereldwijd Pride

Het is algemeen bekend dat niet overal ter wereld de situatie voor holebi’s en transgenders even (relatief) rooskleurig is als in Nederland (ondanks de incidenten van potenrammerij waardoor Amsterdam soms wordt opgeschrikt). Volgens Irene Hemelaar is de noodzaak om gay prides in het algemeen en de Amsterdam Gay Pride in het bijzonder te organiseren dan ook alleen maar toegenomen. “Naast de anti-homopropagandawet in Rusland, is ook in Oeganda een nieuwe anti-homowet aangenomen. Maar liefst achtendertig landen in het Afrikaanse continent hebben al anti-homowetgeving. De situatie in de wereld wordt voor homoʼs, biseksuelen, lesbiennes en transgenders steeds benarder. Dat is gevaarlijk, want intolerantie in Afrika heeft ook direct grote gevolgen in Nederland.”

Onder het motto “My Pride World Wide” besteedt de Amsterdam Gay Pride daarom dit jaar nog meer aandacht aan mensenrechten wereldwijd. Zo bezoeken vele internationale mensenrechtenactivisten de hoofdstad tijdens het festival en worden er talloze activiteiten georganiseerd die benarde mensenrechtensituaties onder de aandacht brengen. Speciale aandacht is er voor de Belgrado Pride, waar de parade al drie jaar is verboden.

Vanaf midden juni tot 30 juli heeft een aantal organisaties - waaronder Hivos, Amnesty, Roze50+ en COC - dan ook achttien portretten van activisten en hun verhalen op hun Facebook-paginaʼs geplaatst. Het gaat om activisten die iets vertellen over de plek waar zij wonen en hun pride. Acht van deze portretten verschijnen ook in de festivalkrant die tijdens Amsterdam Gay Pride wordt verspreid. “Het is voor het eerst dat we in samenwerking met de verschillende mensenrechtenactivisten deze portretten hebben gemaakt,” aldus Hemelaar. “Hoe ziet hun leven eruit, hoe ervaren zij ‘pride,’ zijn enkele aspecten die aan bod komen. Dat het organiseren van een pride noodzakelijk blijft, ook in Amsterdam, wordt na het lezen van de portretten weer pijnlijk duidelijk.”


Listen: You Were the One

Dit luisteren naar de ervaringen van mensen elders in de wereld, sluit uitstekend aan bij het thema waaraan de Amsterdamse Pride dit jaar is gewijd: Luister. Luister naar elkaar, probeer te begrijpen wat de ander zegt en toon begrip. Maar ook naar jezelf luisteren en je hart volgen zitten in dit thema besloten. Luister en wordt creatief!

Luisteren is ook het onderwerp van de speciale Pride-song. Sinds een aantal jaren wordt ter gelegenheid van Amsterdam Pride een toepasselijk lied gecreëerd. Dit jaar draagt dit de titel Listen: You Were the One. Het is ontstaan in een samenwerking tussen presentatrice en zangeres Yvonne Coldeweijer en DJ Sjeazy Pearl, winnares van BNN’s Beauty and the Beat. De tekst is door Yvonne Coldeweijer geschreven en gaat over het niet uiten van je liefde. Liefde is, naast het mooiste wat er is, en ongeacht je seksuele voorkeur, afkomst, leeftijd, ook het moeilijkst om openlijk voor uit te komen.

Coldeweijer zegt over het lied: “Toen Sjeazy me haar beats liet horen raakte ik meteen geïnspireerd. Ik heb een nummer geschreven over een verloren liefde, omdat ik denk dat iedereen daar wel eens iets mee te maken heeft gehad. Liefde is natuurlijk universeel.” Sjeazy Pearl verklaart: “Je seksuele voorkeur is niet wie je bent, maar slechts een onderdeel van wie je bent. Je kunt alles worden wat je wilt als je maar naar jezelf luistert en in jezelf durft te geloven! Door mijn verhaal te vertellen hoop ik dat iedereen inziet dat onbegrip en het niet geaccepteerd worden door je omgeving geen belemmering hoeven te zijn om je dromen waar te maken!”

Sjeazy Pearl is ambassadrice van de Amsterdam Gay Pride 2014. Ze vertolkt Listen: You Were the One tijdens de Botenparade en op verschillende buitenpodia tijdens het Pride-festival. De Pride-ambassadeurs hebben de taak zich in te zetten voor het evenement en de zichtbaarheid te verhogen. Ze vormden het onderwerp van een fotoshoot ten behoeve van posters en advertenties in de diverse homomedia.

Van 23 juli tot en met 4 augustus vrolijken bovendien posters met de gezichten van de ambassadeurs het straatbeeld in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam op, waarbij in Amsterdam ook twaalf peperbussen worden ingezet. Daarnaast wordt elke ambassadeur geïnterviewd voor de festivalkrant. Het ambassadeurschap is een benoeming “voor het leven.” Elk jaar neemt deze groep met drie personen toe.


Viva Conchita!

Sjeazy Pearl is niet de enige prijswinnende artiest die dit jaar tijdens de Canal Parade acte de présence geeft. Internationaal zal de aanwezigheid van Conchita Wurst, de winnaar van het Eurosongfestival, ongetwijfeld meer aandacht genereren.

La Wurst vaart tijdens de Canal Parade mee op de boot van Gay Care Amsterdam, de eerste thuiszorgorganisatie voor holebi’s en transgenders in Nederland. Op zondag 3 augustus treedt ze bovendien op tijdens het afsluitende mensenrechten-concert op het Rembrandtplein.

Met de keuze voor de Amsterdam Pride 2014 bouwt Conchita Wurst verder aan haar boodschap van diversiteit en tolerantie. De artiest noemt zichzelf een “statement voor tolerantie en acceptatie” en is van mening dat het niet om uiterlijk of verschijning gaat, maar om de mens. Conchita Wurst is ontstaan wegens de discriminatie die haar alter ego, Tom Neuwirth, als tiener ondervond. In een interview zei hij daarover: “Een tiener zijn, een homotiener, in zo’n klein dorp [Bad Mitterndorf in Oostenrijk] is echt niet erg leuk. Ik maak deel uit van de homoscene en de meeste homo’s hebben een verhaal dat met het mijne overeenkomt.” Hij meent dan ook dat “iedereen zijn leven moet leven zoals hij of zij dat wil, zolang niemand anders schade wordt toegebracht of in diens eigen manier om te leven wordt ingeperkt.”

De directeur van Gay Care, Jan Nieuwenhuis, is er trots op Conchita Wurst naar Amsterdam te halen: “Zij is op dit moment hét symbool voor diversiteit en openheid in Europa, wat aansluit op de doelstelling van Gay Care Amsterdam.” Hij noemt het “belangrijk om trots en tolerantie te zetten tegenover discriminatie en geweld.” Ook Irene Hemelaar is blij met de komst van de Oostenrijkse artiest naar het Pride-festijn in Amsterdam: “Ze draagt met haar verschijning en boodschap voor tolerantie enorm bij aan de strijd voor HLBT-rechten in Europa. We denken onterecht dat het in ons eigen land niet meer nodig is, maar we moeten waakzaam blijven.” De ontwerpers van de boot van Gay Care, Marco Bakker en Jelle Tinholt, waren natuurlijk volstrekt uitgelaten: “Met Conchita aan bord wordt het helemaal een feest. Wij hadden geen enkel probleem om de boot te ontwerpen naar zowel de boodschap die Gay Care uitdraagt als die van Conchita. Die sluiten naadloos op elkaar aan,” aldus Bakker. Tinholt voegt hieraan nog aan: “We verklappen niet hoe de boot eruit komt te zien, maar het zal spectaculair zijn.”


Diva Dana

Conchita Wurst, “de vrouw met de baard,” wordt tijdens de Botenparade, weliswaar op een andere boot, gesecondeerd door Dana International, die in 1998 het Eurosongfestival won met het nummer Diva. Dana International, de artiestennaam van Sharon Cohen, vaart mee op de boot van Exodays, een internationaal evenement voor HLBT-joden dat tijdens Amsterdam Gay Pride 2014 wordt gehouden. Haar aanwezigheid is echter ook een mooie coïncidentie voor TransPride, die dit jaar voor het eerst tijdens Amsterdam Pride wordt georganiseerd. Bij haar geboorte werd de zangeres namelijk als man beschouwd, maar al jong ontdekte ze dat ze transgender was. Op haar dertiende kwam ze als transvrouw uit de kast en een geslachtsaanpassende operatie werd uitgevoerd in 1993, het jaar waarin ook haar debuutalbum verscheen. Dana International laat weten “gek op Amsterdam” te zijn: “Ik roep iedereen op - joods en niet-joods, besneden en onbesneden, HLBT en hetero-bondgenoot - om met ons mee te varen. De joodse boot is voor iedereen en gaat over diversiteit, verbondenheid en vrede.”

De deelname aan de Canal Parade met de “Joodse Boot” is het hoogtepunt van Exodays. De joodse boot heeft ook de primeur van de eerste rabbijn die meevaart tijdens de Canal Parade. Rabbijn Marianne van Praag van de Liberaal Joodse Gemeente Den Haag vindt het belangrijk dat er ook vanuit de joodse wereld een helder statement wordt gemaakt tegen anti-homogeweld en discriminatie: “Het is schrikbarend om te zien hoe de tolerantie in Nederland afneemt. Jonge homostellen die niet hand in hand durven te lopen uit angst mishandelt te zullen worden en jongeren die weer meer moeite hebben om uit de kast te komen. Het is hoog tijd dat er ook vanuit de religieuze wereld een statement gemaakt wordt. Dus: ik vaar mee!”


Gay en moslim

Naast de Exodays-boot nemen ook een Amerikaanse en, zoals we in het vorige nummer al berichtten, een Marokkaanse boot deel aan de Canal Parade. De Amerikaanse inzending heet Freedom to Marry en vraagt aandacht voor de wens van paren van gelijk geslacht om in de gehele Verenigde Staten te mogen trouwen. De initiatiefnemers van de Marokkaanse boot vinden het belangrijk om de zichtbaarheid van Marokkaanse holebi’s en transgenders te vergroten en taboes te doorbreken. Voor het Amsterdamse stadsbestuur was dit reden om vertegenwoordigers van de homogemeenschap in Marokko uit te nodigen, zoals vorig jaar een groep uit Kiev en het jaar daarvoor uit Sint-Petersburg waren uitgenodigd.

De uitnodiging werd dit voorjaar door de toenmalige loco-burgemeester Freek Ossel persoonlijk gedaan tijdens een bezoek aan Marokko. Bij die gelegenheid zei hij: “Of mensen mee willen varen is een persoonlijke afweging. Het is een publiek evenement, beelden kunnen tot in Marokko komen. Dat moeten ze zich realiseren. Dat was voor sommigen een reden om te zeggen: ik doe het niet.” Een aantal anderen sloot zich echter bij Van Praag aan en zei ook: “Ik vaar mee.” Onder hen bevindt zich ook de drieëntwintig-jarige Rayan, die in het Noord-Afrikaanse land woont en een hoofdrol vervulde in de documentaire I am Gay And Muslim. “Ik wil laten zien dat je moslim en gay kunt zijn. Ik zal erop worden aangevallen, maar ik ben er klaar voor,” aldus Rayan. Dit is een dappere beslissing, want in Marokko staat nog steeds een celstraf van zes maanden tot drie jaar op homoseksuele handelingen. Vorig jaar nog werden vier mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen die varieerden van vier maanden tot drie jaar.


Slotfeest

De strijd tegen strafbaarstelling van homoseksualiteit maakt onderdeel uit van een meer algemene strijd voor de mensenrechten van homo’s, lesbo’s, biseksuelen en transgenders. De mensenrechten krijgen ook volop aandacht tijdens de My Pride World Wide Closing Party, die op zondag 3 augustus van 13.00 tot 22.00 wordt gehouden op het Rembrandtplein en door deze centrale locatie dus gemakkelijk bezocht kan worden. Naast optredens van de Eurosong-winnaars Conchita Wurst en Dana International biedt dit feest een programma vol andere bekende (inter)nationale artiesten en mensenrechtenactivisten. Irene Hemelaar zegt dat de opzet van dit slotfeest beoogt “duizenden bezoekers op de hoogte te brengen van de internationale situatie rondom de mensenrechten van HLBT’s wereldwijd. In dit evenement komen alle projecten weer samen.”

Alle activiteiten tijdens de Amsterdam Gay Pride zijn te vinden op www.amsterdamgaypride.org en
natuurlijk in onze agenda's. Happy Gay Pride!

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIEjun 2018        lengte: 5 min.


mei 2015        lengte: 5 min.
Conchita Wurst geeft acte de présence tijdens Canal Parade 2014

Redaktie, in Evenementen & Agenda op 31 juli 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 340, december 2019

bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media