Back to Top
Donderdag 16 Aug
86185 users - nu online: 1178 people
86185 users - nu online: 1178 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Uniek beeld van seksuele gezondheid LHBT’s


door Redaktie in Health & Body , 02 juli 2014

This article is also available in English


Met het onderzoek ‘Een wereld van verschil’ is een uniek beeld verkregen van de seksuele gezondheid van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen en transgenders (LHBT’s) en de factoren die hiermee samenhangen.

Zo is er door Rutgers WPF onderzocht hoe tevreden LHBT’s zijn over hun seksleven en in hoeverre seksuele problemen en seksueel geweld voorkomen.

Voor het eerst is daarmee in Nederland de seksuele gezondheid van LHBT’s in alle breedte onderzocht. Grensoverschrijding en seksueel geweld komen vaak voor in alle LHBT-groepen. Transgenders zijn minder tevreden over hun seksleven en hebben meer seksuele problemen dan de andere groepen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Een wereld van verschil’ dat Rutgers WPF in april 2014 heeft uitgebracht.


Grensoverschrijding en seksueel geweld

Zorgelijk is dat LHBT’s vaak grensoverschrijding en seksueel geweld meemaken. Driekwart van de biseksuele vrouwen, twee derde van de lesbische vrouwen, de helft van de homomannen, een derde van de bi-mannen en twee derde van de transgenders heeft wel eens te maken gehad met seksuele grensoverschrijding, zoals ongewenste opmerkingen en aanrakingen.

Bijna een kwart van de lesbische vrouwen en ruim een derde van de biseksuele vrouwen is slachtoffer geweest van seksueel geweld. Dit geldt ook voor een op de zeven homo- en bi-mannen en drie van de tien transgenders. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de psychische en lichamelijke gezondheid, maar ook voor de maatschappelijke participatie van slachtoffers. Met name LHBT-jongeren en jongvolwassenen hebben te maken met grensoverschrijding en seksueel geweld, en verdienen extra aandacht.


Aandacht voor transgenders

Uit het onderzoek blijkt dat de seksuele gezondheid van transgenders aandacht behoeft. Transgenders zijn minder seksueel actief en minder tevreden over hun seksleven. Seksuele problemen van transgenders hangen samen met onvrede met het lichaam. Transgenders die een operatie hebben ondergaan hebben een positievere seksbeleving. Transgenders met een onvervulde transitiewens zijn minder tevreden dan transgenders die geen transitiewens hebben of die hun wens al vervuld hebben.


Goede preventie en hulpverlening nodig

Het huidige onderzoek laat zien dat preventie van seksueel geweld onder LHBT’s van groot belang is. Dit betreft het voorkómen van seksueel geweld, het tijdig herkennen van signalen en het voorkómen van herhaling. Daarnaast verdienen transgenders het passende, professionele hulp te krijgen voor hun seksuele problemen. Professionals dienen LHBT-sensitief te zijn en in staat om aandacht voor seksualiteit, seksuele diversiteit en genderdiversiteit in hun werk te integreren.   Deze onderzoeksuitgave geeft antwoord op vragen als:
  • Zijn homomannen tevreden over hun seksleven? Hoe vaak hebben lesbische vrouwen seks?
  • Hoeveel biseksuele mannen hebben seks met mannen? Hoe vaak genieten transgenders van seks? Welke seksuele problemen spelen er bij lesbische en biseksuele vrouwen?
  • Gebruiken mannen een condoom als ze anale seks hebben met een man? Hoe vaak komt seksueel geweld voor bij transgenders? 

Rubrieken:

Roze Zaterdag 2020 naar Leeuwarden


Roddel Nieuws


Iconische Amsterdamse winkel Mister B verandert van locatie


Out & About: Nederland festivalland!


Op zoek naar homoseksualiteit en verzet, Deel 2

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 324, augustus 2018

Sauna NieuweZijds
Gay Sauna Amsterdam


Meer uit Health & Body
Meer uit nummer 274
Meer van Redaktie

Black Body


Fetish wear for men

meer info |visit


A. van Ostade Bed & Breakfast


Rooms with all the comfort you may need.

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media