Back to Top
Maandag 23 Sep
86359 users - nu online: 1264 people
86359 users - nu online: 1264 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Mensenrechtencommissaris wil meer aandacht voor intersekse-conditie


door Redaktie in Algemeen , 24 juni 2014


Nils Muižnieks, de Mensenrechtencommissaris van de Raad van Europa, dringt er bij Europese landen op aan wetgeving en medische praktijken die leiden tot problemen van mensen met een intersekse-condities tegen het licht te houden en maatregelen te nemen om daar een oplossing voor te vinden.

Mensenrechtencommissaris Nils Muižnieks constateert in zijn webblog-artikel ‘A boy or a girl or a person – intersex people lack recognition in Europe’ dat er rond mensen met een intersekse condities nog veel onwetendheid en misverstanden bestaan. Muižnieks ondersteunt daarom het feit dat de Internationale Dag tegen Homo/Transfobie (IDAHOT) dit jaar ook aandacht vraagt voor de strijd tegen discriminatie en vooroordelen van mensen met een intersekse-conditie.

Muižnieks pleit voor het recht op zelfbeschikking en bescherming van de lichamelijke integriteit van mensen met een intersekse-conditie. Dat betekent dat er een einde moet komen aan medisch gezien onnodige en vaak onherstelbare operaties die het geslacht vastleggen op jonge leeftijd, dus zonder de uitdrukking instemming van de betreffende persoon. De mensenrechtencommissaris pleit ook voor informatie en ondersteuning aan mensen met een intersekse-condities, hun ouders en familieleden en voor verbetering van de opleiding van medische professionals. Verder wijst Muižnieks op de problemen die mensen met een intersekse-conditie kunnen hebben doordat hun geboortebewijs en andere officiële documenten een geslachtaanduiding bevat en niet de mogelijkheid biedt om dit open te houden.

Mensenrechtencommissaris Muižnieks dringt er daarom bij Europese regeringen op aan wetgeving en medische praktijken die leiden tot problemen voor mensen met een intersekse-conditie tegen het licht te houden en maatregelen te nemen om daar een oplossing voor te vinden. Daarbij adviseert de mensenrechtencommissaris om daarbij overleg te voeren met belangenorganisaties, zoals OII Europe en ILGA-Europe – in ons land vertegenwoordigd door NNID en COC Nederland.

Het Nederlands Netwerk Intersekse/DSD (NNID) definieert intersekse als een parapluterm voor diverse aangeboren condities waarbij de ontwikkeling van het chromosomale, gonadale (geslachtsklieren) of anatomische geslacht verschilt van de norm. Mensen met een intersekse-conditie identificeren zich meestal als man óf vrouw. Artsen gebruiken sinds 2006 de term DSD (Disorders of Sex Development), maar steeds vaker wordt het woord Disorders vervangen door Differences. De oude naam (pseudo)hermafroditisme wordt over het algemeen als kwetsend ervaren.

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIE

Mensenrechtencommissaris wil meer aandacht voor intersekse-conditie

Redaktie, in Algemeen op 25 juni 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN ALGEMEENIN NUMMER 274
mei 2019        lengte: 4 min.


jun 2019       
bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media