Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 968 people
86440 users - nu online: 968 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 12 min. Printervriendelijke Pagina  
Meer dan tienduizend sporters verwacht bij Gay Games 2014


door Xavier van Beesd in Evenementen & Agenda , 16 juni 2014

This article is also available in English
lengte: 12 minuten


Pointers Sisters treden op tijdens openingsceremonie- Velen denken nog steeds af en toe enigszins nostalgisch terug aan de eerste week van augustus 1998, de “acht dagen vriendschap” waarin meer dan zevenhonderdduizend homo’s en lesbo’s vanuit de gehele wereld in Amsterdam neerstreken om deel te nemen aan of toe te kijken bij de Gay Games, die dat jaar voor de eerste keer niet op het Noord-Amerikaanse continent werden georganiseerd.

De Gay Games gaven een enorme impuls aan de homowereld en ook de economie in het algemeen van onze hoofdstad want de roze dollars stroomden uitbundig. Deze vijfde editie van het sportevenement, dat door Tom Waddell (1937-1987) in het leven is geroepen en voor het eerst in 1982 te San Francisco werd gehouden, trok volgens het herdenkingsboek ruim veertienduizend deelnemers uit achtentachtig landen. Als het eerste aantal juist is, zou dit betekenen dat de Gay Games in Amsterdam groter waren dan de Olympische Spelen twee jaar eerder in Atlanta of twee jaar later in Sydney, waaraan in beide gevallen door ruim tienduizend atleten werd deelgenomen.

De Gay Games in Amsterdam waren echter ook de eersten waaraan een omvangrijk cultureel programma was verbonden en het kan zijn dat de samenstellers van het boek degenen die daarin participeerden ook tot de deelnemers hebben gerekend. Maar hoe dit ook zij, al in 1994 hadden de Gay Games, die dat jaar - ter viering van de vijfentwintigste verjaardag van de Stonewall-rellen - in New York werden gehouden, met 10.864 sporters de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona overvleugeld, aangezien die 9.356 deelnemers hadden getrokken.Nog noorzakelijk?

De doelstelling van de Federation of Gay Games (FGG) is, volgens de website, “het cultiveren en vermeerderen van het zelfrespect van lesbiennes en homomannen over de hele wereld en het opwekken van respect en begrip bij de niet-homowereld, voornamelijk door een georganiseerd internationaal atletisch en cultureel groepsevenement dat elke vier jaar wordt gehouden en algemeen bekend staat als de Gay Games.” De nadruk die in deze beginselverklaring wordt gelegd op de vermeende buitenstaanderspositie van homo’s en lesbo’s roept soms enige weerstand op. Zo vroeg de Amerikaan Kyle James zich in 2010 naar aanleiding van de Gay Games te Keulen in een “Briefkaart uit Europa” op de website dw.de af of de Gay Games nog noodzakelijk zijn. Volgens James was ten tijde van de eerste Gay Games in 1982 “homo zijn [...] tamelijk gevaarlijk. Aids begon net zijn dodelijke stormloop, en de opvattingen buiten een paar buurten in een paar grote steden waren uitgesproken homofoob, vaak gewelddadig.”

Sindsdien is er echter veel veranderd, meende James en hij sprak dan ook de hoop uit dat “we ons bewegen naar een tijd waarin homo zijn niet anders zal zijn dan het hebben van rood haar of blauwe ogen - een deel van wie je bent, maar niet wie je bent. Dit soort grote, afgescheiden evenementen voor homoseksuele mensen zijn voor mij een teken van een zeker gevoel apart te zijn, van in wezen anders te zijn dan hetero’s.” Dit maakt hem als Texaan enigszins ongemakkelijk aangezien het herinneringen oproept aan “de afschuwelijke racistische geschiedenis van mijn land, aan het voormalige juridische beginsel van afgescheiden-maar-gelijk, dat zwarten en blanken van elkaar gescheiden hield en segregatie rechtvaardigde.” Hij denkt dan ook dat “we er beter aan doen ons met de grotere wereld te vermengen - te strijden met atleten van alle gezindten - dan onszelf in een beschermende bol af te grendelen. Ik weet dat er nog een lange weg gegaan moet worden om ons doel te bereiken. Maar ik denk dat het beter is als we die met hetero’s afleggen, niet in een aparte bus.”

In een bepaald opzicht heeft James natuurlijk gelijk. Ook het afgelopen jaar zijn er bijvoorbeeld weer diverse topsporters uit de kast gekomen zonder dat dit voor hen noemenswaardige gevolgen lijkt te hebben. Zo werd Tom Daley’s reisprogramma Tom Daley Goes Global voor de Britse televisiezender ITV2 niet ineens geschrapt nadat hij wereldwijd in de schijnwerpers was getreden met zijn mededeling op mannen te vallen en dus konden kijkers er op de Dag van de Arbeid getuige van zijn dat deze voortreffelijke duiker heel wat minder vaardig is in het opzetten van een tentje. Anderzijds wachtte de Duitse topvoetballer Thomas Hitzlsperger toch tot na de afsluiting van zijn carrière voordat hij zijn gelijkgeslachtelijke voorkeur bekend maakte en de commentaren van enkele betrokkenen op de Duitse televisie - dus voor een miljoenenpubliek en niet aan de beruchte Stammtisch - maakten duidelijk dat hij hier niet onverstandig aan heeft gedaan.


Weerstand in Moskou

Bovendien worden homosporters nog lang niet overal met open armen ontvangen, zoals eerder dit jaar bleek bij de Open Games, het eerste holebi-sportevenement dat in Rusland werd georganiseerd. De Open Games vonden vanaf 26 februari, dus kort na de Olympische Winterspelen in Sotsji, in en om Moskou plaats en waren officieel geregistreerd bij het Russische Ministerie voor Sport. Desondanks bleek de openingsceremonie op een industriegebied afgeblazen. Journalisten stonden voor dichte deuren, die door de politie streng werden bewaakt. Op de dag van deze ceremonie ontvingen de organisatoren bovendien plotselinge afzeggingen door sportcomplexen, hostels en hotels. Ook werden Russische deelnemers onderworpen aan ongegronde controles door immigratiebeambten en werd hen verzocht hun accommodatie te verlaten. Bovendien waren er bommeldingen en ontplofte bij één gelegenheid werkelijk een rookbom.

Volgens de Russische HLBT Sportfederatie betrof het hier een geregisseerde actie: “Onofficieel heeft iemand van de autoriteiten de beslissing genomen onze evenementen geen ontvangst te bieden,” verklaarde Konstantin Yablotskiy, medevoorzitter van de federatie. Hij onderstreepte bovendien dat ze met de Open Games niet protesteerden tegen de anti-homopropagandawet en dat die ook niet gebroken werd “aangezien ons evenement niet openbaar is, alle activiteiten zijn in binnencomplexen georganiseerd. We hebben uitsluitend volwassenen die ouder dan achttien zijn uitgenodigd. Er is dus geen enkele verbinding met deze nieuwe wet. [...] We willen gewoon een positieve boodschap zenden aan onze autoriteiten, onze maatschappij, om te zeggen dat we goede mensen zijn - we zijn normale mensen.” Volgens Elvina Yuvakaeva van het organiserende comité is de homofobie in Rusland grotendeels een resultaat van onwetendheid: “Mensen weten niets over homoseksualiteit, ze grijpen alleen maar terug op stereotypen.” Yablotskiy stelde dat “sport kan helpen bij het begrip brengen tussen verschillende groepen in de maatschappij.”

Ondanks alle tegenwerking vonden de Open Games toch plaats, hoewel, zoals Olympisch schoonspringer Greg Louganis - die in 1994 de opening van de Gay Games in New York verrichtte en in Moskou als “Amerikaanse ambassadeur” voor de Open Games was uitgenodigd - berichtte: “Aangezien slechts één persoon de locatie van elk treffen kende, moesten we ons in de metro van Moskou verzamelen en elke keer daarvandaan verder trekken. Het was zowel zonderling als angstaanjagend, maar we hebben het klaar gespeeld!” De situatie in Rusland bewijst overduidelijk dat de Gay Games dus ook als emancipatie-instrument nog niet overbodig zijn, ondanks de zich als een olievlek over de wereld verspreidende acceptatie van het “homo-huwelijk.”   

Bij zijn vergelijking met de rassensegregatie in de Verenigde Staten ziet Kyle James bovendien helemaal over het hoofd dat die een wettelijk afgedwongen toestand was, terwijl de afgescheidenheid van de Gay Games (die overigens maar ten dele is, want ongeveer tien procent van de participanten is hetero) een vrijwillige keuze is. Veel homo’s en lesbo’s vinden het namelijk, ongeacht de juridische situatie, gewoon prettig met heel velen “onder elkaar” feest te vieren, zoals de grote aantallen bezoekers van Gay Prides, ook in landen waar wettelijk volledige gelijkheid bestaat, bewijzen.


Welkom in Ohio

Voor de negende editie keren de Gay Games terug naar het land van oorsprong. Ze worden van 9 tot en met 16 augustus gehouden in de steden Cleveland en Akron in de Amerikaanse staat Ohio. Ongeveer vijfenzeventig procent van de activiteiten zal plaatsvinden in Cleveland en de rest in Akron. De burgemeester van Cleveland, Frank Jackson, haalde de Games voor zijn stad binnen door het selectiecomité te beloven: “Jullie zullen het middelpunt zijn en wij zullen ons helemaal om jullie heen wikkelen om jullie succes te garanderen.”

Cleveland is tot nu de kleinste stad waar de Gay Games worden georganiseerd. De organisatie gaat er vanuit dat zo’n dertigduizend sporters en toeschouwers naar de regio zullen afreizen, die tijdens hun aanwezigheid ook de bezienswaardigheden van de stad zullen bezoeken en gebruik zullen maken van de hotels, restaurants en andere gelegenheden. Naar verwachting zullen de Gay Games daarom een economische impuls van zo’n vijftig miljoen dollar aan het noordoosten van Ohio geven, verklaarde Mary Zaller van de organisatie.

Ze voegde daaraan toe: “Ik wil dat zoveel kleine bedrijven als mogelijk is een stuk van die koek krijgen.” De organisatie heeft het daarom voor kleine bedrijven mogelijk gemaakt met een relatief gering bedrag van tussen de vijfhonderd en veertienduizend dollar als sponsor op te treden. “Voor slechts vijfhonderd dollar kan een klein bedrijf een sponsor van de Gay Games zijn en ons logo op hun website krijgen en hun logo op onze website, ons programma en onze sociale media,” aldus Zaller. “Het geeft kleine bedrijven de macht zichzelf daarbuiten te positioneren en blijk te geven van hun ondersteuning van de HLBT-gemeenschap en van gelijkheid en gelijke rechten.” Het zou natuurlijk mooi zijn als bezoekers hun waardering voor deze uiting van solidariteit zouden laten blijken door hun roze dollars vooral bij de sponsorende bedrijven uit te geven.

Hoewel Cleveland en Akron misschien niet heel hoog prijken op het lijstje homo-droombestemmingen, lijken er, afgezien van de sporters, de pret en de internationale verbroedering die ongetwijfeld op het sportveld, de dansvloer en in bed zal plaatsvinden, voldoende aanvullende redenen nog snel een bezoek aan de Gay Games in de agenda op te nemen.


Openingsceremonie

Eind april maakte de organisatie bijvoorbeeld bekend dat de sterren Lance Bass, Broadway-actrice Andrea McArdle en de Pointer Sisters zullen optreden tijdens de spectaculaire openingsceremonie op 9 augustus in de Quicken Loans Arena in Cleveland. Patrick Roberge, de producent van het openingsfestijn, verklaarde: “Ik ben erg uitgelaten dat zo’n geweldige groep artiesten zich aansluit bij onze bezetting van meer dan vierhonderd optredende kunstenaars. De Openingsceremonie zal een groots feest worden, dat de toon zal zetten voor fantastische Games.”

Zanger, danser, acteur, producent en radiopresentator Lance Bass zal als befaamde gast zijn vele talenten inzetten van het twee-en-een-half-uur durende spektakel. Bass is boven zijn jeugdige wortels bij ‘N Sync uitgegroeid tot een veelzijdige entertainer en een sterk geprofileerde verdediger van de homogemeenschap. Hij heeft deelgenomen aan Dancing with the Stars, schreef Out of Sync, dat een bestseller op de lijst van de New York Times werd, en kreeg de Human Rights Campaign Visibility Role Award toegekend.

Andrea McArdle vertolkte de originele Annie op Broadway en ontving een Tony-nominatie voor haar werk. Sindsdien is ze in talrijke beroemde musicals opgetreden, waaronder Evita, Cabaret, Gypsy, Grease en Les Miserables. McArdle treedt op in samenwerking met Broadway Cares / Equity Fights AIDS en zal zich aansluiten bij het Gay Games Koor voor een eerbetoon aan de muziek van Broadway.

De Pointers Sisters hebben natuurlijk geen enkele aanbeveling nodig. Ze hebben geholpen bij de afsluiting van de Olympische Spelen en nu zullen ze helpen bij de opening van de Gay Games. De legendarische Ruth en Anita, die worden bijgestaan door Ruth’s kleindochter Sadako, zullen het podium betreden en met onweerstaanbare energie de openingsceremonie afsluiten. “Met zulke grote hits als Jump en I’m So Excited zullen deze zangeressen de deelnemers en toeschouwers opgewonden voor werkelijk de hele week van de Gay Games achterlaten,” verklaarde Michelle DeLozier, medevoorzitter van het Culturele Comité dat de leiding over de openingsceremonie heeft.

De medevoorzitter van de openingsceremonie Bill Guentzler oordeelde: “De openingsceremonie zal een ervaring worden die alle andere te boven gaat. We zijn in vervoering dat zulke beroemde talenten zich bij ons aansluiten om de duizenden atleten die aan de Games deelnemen eer te bewijzen.” Blijkbaar heeft ook bij de Gay Games het bobo-dom toegeslagen, want een andere medevoorzitter, John Garofalo, sloot zich bij hem aan: “Dit wordt zeker een evenement dat je niet gemist mag hebben - niet alleen voor deelnemers aan de Games maar ook voor de duizenden inwoners van Cleveland en Akron, die van de geschiedenis deel willen uitmaken en ook een geweldige tijd willen beleven.”


Slotmanifestatie

De sluitingsceremonie zal plaatsvinden bij de Rock and Roll Hall of Fame. Het is de bedoeling dat de deelnemers zich aan de zijkant van het Great Lakes Science Center verzamelen voor een optocht van een kwart mijl naar het plein bij de Rock and Roll Hall of Fame. Hierbij zullen ze worden toegejuicht door plaatselijke cheer teams. Op het plein worden de Gay Games feestelijk afgesloten en zal ook de vlag worden overgedragen aan de gaststad van de Gay Games 2018: Parijs. Op een eigen podium treden entertainers op en ook zullen doe-het-zelf artistieke activiteiten worden geproduceerd door lokale kunstenaars en organisaties. Bovendien zal de quilt van de Gay Games worden getoond. Vuurwerk en het doven van de heksenvlam van de Gay Games 2014 zullen het officiële einde van de week signaleren, maar reken erop dat de after party de gemoederen nog tot diep in de nacht hevig in beweging zal houden.

Maar de Gay Games draaien natuurlijk vooral om de sport. De organisatie verwacht dat ongeveer elfduizend atleten uit meer dan zestig landen zullen deelnemen aan een omvangrijk programma van bijna veertig sportieve competities. De prijs voor algemene inschrijving bedraagt 195,00 dollar en de officiële inschrijvingstermijn sloot op 31 mei. Daarnaast is er per sportcompetitie nog een (wisselend) bedrag verschuldigd.

Wie zich in juni nog wil registreren moet rekenen op een toeslag van dertig dollar en van 1 tot en met 15 juli wordt tachtig dollar extra berekend. Na 15 juli worden geen inschrijvingen meer geaccepteerd. “Je hoeft niet homo te zijn, je hoeft niet goed te zijn, je moet alleen maar achttien of ouder zijn om deel te nemen,” aldus Mary Zaller. “Het draait allemaal om insluiting, participatie en het beste dat je van jezelf kunt geven.” Als je jezelf als sporter beschouwt is het nog net niet te laat om je in te schrijven. In de week van de Gay Games is er in Cleveland en Akron echter ook een omvangrijk cultureel programma en worden er bijna elke avond uitbundige feesten georganiseerd. Ook wie dus niet sportief is ingesteld, maar wel van feesten houdt kan in de eerste week van augustus zijn hart ophalen in Cleveland en Akron.


Meedoen? Inschrijven kan tot 15 juli.
Gay Games, 9-16 augustus 2014, CLeveland, USA

Zie www.gg9cle.com voor meer informatie.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN XAVIER VAN BEESDMEEST GELEZEN VAN XAVIER VAN BEESD

Meer dan tienduizend sporters verwacht bij Gay Games 2014

Xavier van Beesd, in Evenementen & Agenda op 22 juni 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media