Back to Top
Zaterdag 25 mei
86314 users - nu online: 1428 people
86314 users - nu online: 1428 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Mister B sponsort als eerste bedrijf Aids-monument


door Redaktie in Scene , 05 juni 2014

This article is also available in English


Enige maanden geleden besteedden we uitvoerig aandacht aan het initiatief in Amsterdam een Aids-monument op te richten. Ondertussen is een locatie gekozen, namelijk de De Ruyterkade noordwesthoek Oosterdokseiland. Deze plek kreeg vrijwel unaniem de voorkeur van de kunstcommissie van de gemeente Amsterdam en leden van de werkgroep Aids-monument.

De locatie werd gekozen op basis van de stemmen van websitebezoekers, de meningen van kunstexperts en de haalbaarheid ten aanzien van bestemmingsplannen. Ook biedt de plek de kunstenaar letterlijk en figuurlijk de ruimte.

Het IJ heeft een sterk symbolische waarde gezien de handel over zee, waarbij naast goederen ook ziektes werden uitgewisseld zoals syfilis in de vijftiende en de pest in de zeventiende eeuw. Er zijn bovendien raakvlakken met aids: de De Ruyterkade was vroeger de plek voor straatprostitutie en de methadonbus voor drugsverslaafden stond op deze hoek. Voor homo’s is deze plek ook niet onbekend: het oostelijke gedeelte van de kade tot onder het spoor door was populair voor auto-cruising en het voormalige Café West-Indië op De Ruyterkade 110 was jarenlang de ontmoetingsplek van de Motor Sportclub Amsterdam (MSA).

Tot nu toe schitterde het bedrijfsleven door afwezigheid onder de vele ondersteuners van het initiatief. Onlangs is Mister B echter sponsor geworden. Deze stap ging vergezeld van een zeer persoonlijke aanbevelingsbrief door Wim Bos, de oprichter van het bedrijf. Hij roept hierin de gruweljaren van de epidemie in herinnering, “eind jaren tachtig en begin jaren negentig, [...] de tijd dat iedere maand wel iemand uit mijn bekendenkring overleed.” Iets later schrijft hij dat, als hij terugdenkt, “het jaar 1990 in herinnering [komt].

Meteen in januari overleed één van de twee eigenaren van het bedrijf waarvoor ik werkte. Dai Evans, de partner van RoB. Tegen Pasen overleed RoB Meyer zelf. Beiden werden onder grote belangstelling gecremeerd. Zij lieten een groot gat achter binnen het bedrijf. Datzelfde jaar stierven nog twee medewerkers van het bedrijf. Een leerbewerker van net vierentwintig jaar oud en zijn chef van het atelier, die midden veertig was. Aan het eind van het jaar moest ook Jonathan Greveson, die de leiding van het bedrijf had gekregen, terugtreden. Hij was te ziek om verder te werken. Hiermee was vijftig procent van de mannelijke werknemers van het bedrijf in één jaar weggevaagd.”

Bos constateert dat het tegenwoordig “alleen zo nu en dan [is], bijna verborgen dat toch weer iemand is overleden. Het valt nu niet meer zo op, er wordt niet meer zo over gesproken, het lijkt alsof men er zich (zeer onterecht) voor schaamt nog aan aids te overlijden.” Aan het eind van zijn brief schrijft Bos: “Iedere dag kijk ik in mijn kantoor naar het portret van RoB en Dai. Het waren erg lieve vrienden.” Hij roept vervolgens anderen op het initiatief ook te steunen. Bos’ steunbetuiging is zeer passend, want één van de doelstellingen van het Aids-monument is een eerbetoon te bieden aan dierbaren die aan aids zijn overleden. 


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIE

Mister B sponsort als eerste bedrijf Aids-monument

Redaktie, in Scene op 06 juni 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp


Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 334, juni 2019


Mister B
Nieuwe Urban collectie, out now!Meer uit Scene
Meer uit nummer 273
Meer van Redaktie

Filmhuis Den Haag


Regelmatig gay-specifieke voorstellingen

meer info |visit


NCADAM


regular safe sex parties

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media