Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 987 people
86447 users - nu online: 987 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 7 min. Printervriendelijke Pagina  
De Barderij is babybooming


door Vincent van der Kraan in Uitgaan & Reports , 17 april 2003

This article is also available in English
lengte: 7 minuten


De afgelopen vijfentwintig jaar hebben de homo babyboomers (zij die vlak na de oorlog zijn geboren) zich aangepast aan alle trends die achtereenvolgens de revue passeerden: “Disco,” “Leer,” “House," “Nieuwe Drugs,” ”Sportschool,” “Internet.” Nooit in de geschiedenis heeft een generatie zich zo, als een kameleon, “hip” weten aan te passen aan volgende generaties. Maar ook babyboomers, hoe modern ze ook willen zijn, blijken niet te ontkomen aan ietwat banale menselijke behoeftes zoals de hang naar wat eens was... het kunnen praten over vroeger... oude bekenden nog eens zien en doen wat je altijd verfoeilijkte... meedeinen op smartlappen en met elkaar bekende liedjes zingen. Op Zeedijk 14 in Amsterdam is sedert anderhalf jaar café de Barderij geopend, een kroeg voor springlevende vijftig- en zestigjarigen, die bij het heden even betrokken zijn als bij het verleden en daar nog trots op zijn ook.

De eigenaren Paul Carels (51) en Gerard Smitskam (55) komen allebei uit Den Haag. Gerard verhuisde dertig jaar geleden naar Florida waar hij een cateringbedrijf opzette en Paul is zijn horecaloopbaan begonnen bij Guus en Gerard van de Boko in Den Haag. Paul vertelt lachend dat hij dat eigenlijk helemaal niet zag zitten omdat hij veel te verlegen was. "Guus zei: 'Kom op, dat kan je best.' Er stond een grote kast achter de bar en daar kroop ik dan naast. Als er iemand een pilsje bestelde tapte ik het vlug en vloog dan weer naast de kast. Langzaam leerde ik mijn verlegenheid af. Ik heb bij Lola’s Place in Den Haag gewerkt, daarna in de Monopole, bij Adje in de Amstel Taveerne en bij Manfred Langer in Chez Manfred en de IT. Gerard kwam elk jaar uit Florida terug om zijn familie op te zoeken in Den Haag en logeerde dan altijd bij mij in Amsterdam."
Paul wilde bij Gerard gaan werken in Florida maar Gerard wilde juist naar Nederland terugkomen om te werken. Op een dag belde Paul Gerard in Florida op dat hij in Amsterdam een waanzinnig mooie kroeg te koop wist die helemaal was wat zij beiden wilden. “Verkoop alles en kom onmiddellijk hier naartoe!,” riep Paul door de telefoon. Al vlug was Gerard net zo enthousiast als Paul en was het pand op de Zeedijk gekocht.
Wat zat er eerst in dit pand? Het ziet er naar uit dat het al meer dan een eeuw een horecagelegenheid dienst doet?

"Er zat eerst een Frans restaurant in en daarvoor was het het heel bekende Portugese restaurant Lucitania. Daar weer voor was het jarenlang nachtclub Williams. De Zeedijk is een van de oudste plekjes van Amsterdam. Hoewel de dijk inmiddels een toplokatie is geworden, wonen er ook nog steeds oorspronkelijke bewoners van zo’n zestig jaar geleden. Vaste klant is tante Aal van 82 die al 68 jaar op de Zeedijk woont, maar daar zijn ook Jopie, Albert, Peter, Chris, Marijke, Harm en nog veel anderen... allemaal buurtbewoners en inmiddels vaste klanten." De Zeedijk is van ouds een homovriendelijke straat. Voor, tijdens en na de oorlog zat er de eerste openlijke homokroeg ter wereld, Het Mandje van Bet van Beeren. De plaatselijke penoze droeg Bet op handen. Gelukkig is daar nog niets aan veranderd.

Tot Paul’s en Gerard’s grote verbazing kwamen de buurtbewoners al snel homokroeg de Barderij binnen en nestelden zich als vaste klanten. Raar, want als er één buurt van Amsterdam is waar je overal terecht kan voor kroegen dan is het wel de Zeedijk, maar en masse komen ze naar de Barderij. Daarmee is de droom van Paul en Gerard uitgekomen. Ze hadden een kroeg voor ogen als de Landman in Den Haag. Een kroeg waar van oudsher hetero’s en homo’s evenredig vertegenwoordigd zijn, waar artiesten komen en buurtbewoners, waar je keurig in het pak binnen kan maar ook als zwerver, alles kan er, “met elkaar zijn” is het hoogste doel.

Dat droombeeld is de afgelopen anderhalf jaar in de Barderij verwerkelijkt. "Een en ander is niet helemaal vanzelf ontstaan. We doen ook ons best om elke klant die binnenkomt of weggaat gedag te zeggen; zo snel mogelijk van klanten hun naam te leren. Als jij volgende keer binnenkomt zullen we meteen 'Dag Vincent' tegen je zeggen. Klanten zijn daar heel erg gevoelig voor. Als we merken dat een klant alleen zit en voor zich uit zit te staren, zullen we, als we met een ander in gesprek zijn, ons tot die stille klant wenden en vragen: 'Wat vind jij daar nou van?' Voor je het weet is die klant mede in gesprek met de andere klanten en trekken we ons bescheiden terug."Hoe zit het met de grote schoonmaak van de Zeedijk een aantal jaren geleden, is dat gelukt?

"De Zeedijk is inmiddels een toplokatie geworden. De huizenprijzen zijn hier niet meer te betalen. Er zijn nog wel wat junks. Dat zijn voornamelijk de oudere die hier al zo’n vijfentwintig jaar zitten en verder niemand kwaad doen. Wij krijgen heel veel toeristen. Die komen vanaf het Centraal Station de Zeedijk op. Na twintig meter zijn ze bij ons en zien dan een oergezellig Amsterdams café. Met junks zijn ze dan nog niet in aanraking gekomen, want die zitten veel verderop. Toeristen reageren heel leuk op deze, toch duidelijke homozaak. Vooral wat oudere Engelsen. Als er een Drag Queen achter de bar staat dan komen ze alle dagen dat ze in Amsterdam zijn terug. Dan vertellen ze hun kennissen ook dat, als ze naar Amsterdam gaan, ze zeker langs de Barderij moeten gaan. Engelsen zijn niet gewend op een barkruk te zitten, ze staan in de pub of zitten aan een tafeltje. Gelukkig hebben we een hele ruime zaak en zijn er hoekjes genoeg met tafels en stoelen waar je kan zitten."
Een van jullie hoekjes heet de Kieteltuin, waar komt die naam vandaan?

"De eerste keer dat tante Aal hier binnenkwam liep ze naar achter, naar dat kleine kamertje dat uitziet op het sluisje en riep: 'Oh, dat heette heel vroeger de Kieteltuin.' We hebben nooit kunnen achterhalen waar die naam vandaan kwam maar waarschijnlijk kwamen hier voor de oorlog veel prostituees met hun klanten die dan waarschijnlijk dat hoekje hadden om met elkaar te friemelen. We hebben dus onmiddellijk dat hoekje zijn oude naam terug gegeven en zomers is het het favoriete hoekje voor buitenlandse klanten omdat ze dan recht op het sluisje hier beneden kijken. Dat is één van de moeilijkste bochten voor boten. Omdat het sluisje zo smal en lang is moet je wachten tot er niets aan komt voordat je erin kan varen. Dat geeft op drukke vaardagen een hoop vertier van krijsende pleziervaartschippers en hun vrouwen die manoeuvreren om niet met andere boten in botsing te komen. Dolle pret voor de beste stuurlui aan wal, als ze wijselijk hun mond houden, terwijl ze de ene botsing na de andere al ver van te voren aan zien komen."


Doen jullie aan karaoke?

"We doen niet aan karaoke maar we hebben wel open microfoons, als klanten gaan meezingen geven we hen een microfoon. Er staat hier ook een piano en als er klanten zijn die kunnen spelen, beginnen ze gewoon en zetten we meteen de muziek uit. Sommigen, van wie je het helemaal niet zou zeggen, blijken schitterend piano te kunnen spelen en al gauw zingt dan de hele zaak mee. Trees, onze barkeepster, zingt trouwens ook geweldig life. Als mensen hun huis verlaten om uit te gaan dan hebben ze kennelijk een behoefte die ze thuis niet kunnen beleven. Met andere mensen een alledaags praatje houden, even over de dagelijkse beslommeringen praten is iets dat de laatste dertig jaar een beetje teloor is gegaan in de homohoreca. Disco’s en darkrooms waren niet gericht op het kletsen over allerdaagse koetjes en kalfjes. Daarvoor is hier alle ruimte."Hoe komen jullie aan de naam Barberij?

"We moesten natuurlijk een naam hebben. We dachten aan boerenjongens (op sap) wat natuurlijk een typisch oud Amsterdams drankje is en lekker dubbelzinnig. Boerenjongens, boerderij, we waren aan het brainstormen. Diverse namen kwamen op en op een gegeven moment zei Paul zomaar na boerderij... barderij en Gerard riep: 'Ja, dat is het.' Het lijkt op boerderij maar het bestaat niet. Dat maakt het woord interessant. Zo is het De Barderij geworden. Tapperij de Barderij of Café de Barderij het bekt allebei goed. Beneden hebben we ook een wijnkelder met volledige café-inrichting en keuken. Die kan voor feestjes gehuurd worden. Van de zomer gooien we die speciaal voor toeristen apart open, er is een eigen ingang vanaf de straat."
Het is zondagmiddag en het wordt steeds drukker om ons heen. Als we de zaak verlaten moeten we ons een weg naar buiten wringen tussen vriendelijke klanten die zich allemaal zorgen maken “of je wel goed thuis komt”... Lachen hoor!


Café de Barderij
Zeedijk 14
1012 AX Amsterdam
Open dagelijks: 12.00–01.00 uur
Vr–Za: 12.00–03.00 uur
Tel. (020) 4205132
E-mail: p.carels@worldonline.nl


2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klikCommentaar:
Re: De Barderij is babybooming-


Reactie van dd. 23 september 2004


Reactie van Hanze dd. 30 januari 2007
Nou wij zijn vandaag met onze klas in deze gezellige kroeg geweest, we wisten niet dat het een homobar was en we hebben onze fantasieën nog wel laten vieren over de Kieteltuin.
Leuk café waar iedereen terecht kan.
Groeten uit Groningen.


Reactie van roland dd. 15 april 2007
kom naar de bardery proef .....de gezelligheid en voel je vry

GERELATEERDMEER VAN VINCENT VAN DER KRAANMEEST GELEZEN VAN VINCENT VAN DER KRAANaug 2018       


jul 2019       
De Barderij is babybooming

Vincent van der Kraan, in Uitgaan & Reports op 23 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN UITGAAN & REPORTSIN NUMMER 139


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media