Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 824 people
86447 users - nu online: 824 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:Printervriendelijke Pagina  
Brief uit Brussel: God Bless America


door De Ket in Columns & Opinie , 11 mei 2014

This article is also available in English


Lieve Noorderburen, De gouverneur van de Amerikaanse staat Arizona Jan Brewer mag dan wel heel moedig zijn geweest om enkele weken geleden een potentieel discriminerende wet ten aanzien van de homoseksuele gemeenschap met haar vetorecht te counteren, de hele heisa roept toch wel veel vragen op.

Waarmee ik in de eerste plaats wat in herhaling val. Toen ik in de vorige editie de schuld van de homohaat op zowel het Afrikaanse als op het Amerikaanse continent bij de katholieke kerk legde, zat ik er pal bovenop. Ook de wet in Arizona kwam er onder druk van religieuze bewegingen die, onder het mom van vrijheid van godsdienst, niet voor de rechtbank wensten gesleept te worden indien ze mensen wilden discrimineren omdat ze ideeën of gedragingen hadden die niet overeenkwamen met hun eigen geloof.

Die religieuze bewegingen zijn zonder uitzondering christelijke geloofsinstellingen. Of hoe God wordt gebruikt en misbruikt om discriminatie te rechtvaardigen.

Dat deze wet tot aan het eindstadium is geraakt, zonder enige publieke en duidelijke tegenwind, is een andere verontrustende vaststelling. Tot aan de finale handtekening kraaide haast niemand naar de inhoud van deze discriminerende wet, met uitzondering van enkele lokale organisaties. Zelfs in Washington lag niemand er wakker van.

Maar wie de nationale en internationale media goed volgde, zal toch hebben opgemerkt dat de politieke wereld in Europa hier blijkbaar niet van wakker lag. Een enkele politicus, al dan niet belangrijk, heeft zijn of haar stem eens laten horen, een gemeenschappelijk communiqué vanuit Europa was er niet, laat staan een veroordeling.

Als Poetin ook maar het woord homo uitspreekt, staat Europa in rep en roer. Of als een president van een Afrikaans ontwikkelingsland een wet tekent die homoseksualiteit in al haar facetten verbiedt, dan durven enkele landen geld voor ontwikkelingssamenwerking wat terugschroeven. Maar als in de Verenigde Staten een toch wel echt discriminerende wet tegen homoseksuelen - die niet expliciet maar wel impliciet werden geviseerd - bijna tot de eindfase geraakt, dan begrijp ik niet dat Europese politici of regeringsleiders de VS openlijk niet tot de orde hebben geroepen.

Maar eigenlijk begrijp ik het wel. Zoals ik in de afgelopen jaren al vaker in deze rubriek heb geschreven, energie- en handelsbelangen zijn veel belangrijker dan homorechten. Mocht Nederland (of België) economisch bijna volledig afhankelijk zijn van Rusland, dan zou het een kwestie van dagen zijn vooraleer Nederland homo’s en lesbiennes in hetzelfde hokje zou duwen als nu in Rusland het geval is.

De Verenigde Staten zijn wellicht de belangrijkste handelspartner van Europa. Europese landen exporteren massaal naar de VS. Openlijke kritiek aan het adres van een belangrijke handelspartner wordt – vroeg of laat – steeds afgestraft. In een niet zo ver verleden heeft de VS Europa al meerdere keren “afgestraft.” Denk maar aan enkele protectionistische maatregelen toen Europa kritiek uitte na de inval in Irak en Afghanistan.

De christelijke bewegingen en organisaties die de wet in Arizona aan hun neus zagen voorbijgaan, zullen niet bij de pakken blijven zitten. Integendeel. Misschien komt de echte homohaat nu in de Verenigde Staten terug bovendrijven.

Je toegenegen,


De Ket
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN DE KETMEEST GELEZEN VAN DE KET

Brief uit Brussel: God Bless America

De Ket, in Columns & Opinie op 17 mei 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media