Back to Top
Zaterdag 04 Jul
86447 users - nu online: 910 people
86447 users - nu online: 910 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 4 min. Printervriendelijke Pagina  
Massale moordpartij in Zuid-Afrikaans bordeel


door Rob Blauwhuis in Historie & Politiek , 28 maart 2003

This article is also available in English
lengte: 4 minuten


Zuid-Afrika is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een popu-laire vakantiebestemming, ook onder homo's. Maar zoals in zoveel landen waar een dictatuur is afgeschaft, bloeien ook hier misdaad en geweld krachtig op. Dit bleek maar weer al te duidelijk door een gruwelijk bloedbad dat op 20 januari werd aangericht in een homobordeel annex massagesalon in Kaapstad. Op dit moment is nog niet duidelijk wat precies de aanleiding was voor de slachting die werd aangericht in Sizzlers in de wijk Sea Point, die de laatste jaren in toenemende mate over-last ondervindt van drugs en de daarmee samenhangende misdaad.

De Zuid-Afrikaanse homobeweging gaat er vooralsnog dan ook van uit dat de aanslag niet door homohaat werd ingegeven, maar een criminele achtergrond heeft. De aard van de moorden lijkt daar ook op te wijzen: de slachtoffers - allen blank en in de twintig - waren met inpaktape ge-boeid, hun keel was doorgesneden en vervolgens waren ze in het ach-terhoofd geschoten. Ware executies dus.De Zuid-Afrikaanse krant Sunday Times publiceerde een paar dagen na de aanslag een interview met Mark Belcher, een homo-prostitué die beweerde dat de aanslag waarschijnlijk op hem was gericht. De moordenaars zouden naar hem en zijn vriend Stephen op zoek zijn ge-weest in een poging een bedrag van 250.000 rand te incasseren, dat hij aan drugdealers schuldig is. Belcher, die al tien jaar in Kaapstad als hoer werkzaam is, vertelde de krant dat hij had gehoord dat vier blanke mannen in een witte BMW een groep straathoeren naar hem en zijn vriend hadden gevraagd omdat ze nog een aanzienlijk bedrag van een cocaïne-deal schuldig zijn. Volgens hem werd de aanslag gepleegd door leden van de "Fast Guns", een gang uit Johannesburg, die bestaat uit "blanken, Marokka-nen, Nigerianen en zwarten." De gangsters werden door een hoer verwezen naar Sizzlers op Gra-ham Road 7. Deze club werd gedreven door Aubrey "Eric" Otgaar (56), die zijn employé's daar soms ook liet wonen.


Veel van deze jongens waren afkomstig van het platteland. Op zoek naar een baan waren ze naar Kaapstad getrokken, waar ze vervolgens in de prostitutie belandden.


Belcher verklaarde dat de politie hem had verteld dat alle tien aan-wezigen door de gangsters werden geboeid en dat aan ieder van hen werd gevraagd of ze de gezochte prostitué's waren. Nadat de slachtoffers dit ontkeden, kregen ze een voor een de vraag voorgelegd waar die dan wel gevonden zouden kunnen worden. Toen ze niet in staat bleken deze informatie te verstrekken, werden ze achter elkaar de keel doorgesneden en vervolgens met een schot van een 7.65mm kogel omgebracht. Eén van de negen dodelijk verwonde slachtoffers was ei-genaar Otgaar.

Belcher vertelde ook dat hij twee jaar geleden had gesolliciteerd bij Otgaar, maar dat hij daarvan had afgezien toen hem bleek dat Otgaar graag eerst zijn handelswaar zelf testte. Belcher beschouwt zich namelijk als "een gigolo, en niet als een homohoer."
Politiewoordvoerder Etienne Terblanche liet weten dat de verklaring van Belcher zeer serieus wordt genomen. Een paar dagen later werd echter duidelijk dat de zware jongens ook een aan-slag hadden gepland op Juan Uys, leider van de Gay and Lesbian Alliance, de kleinste en radicaalste homo-emancipatie-groep in Zuid-Afrika. Uys vertrouwde het echter niet toen onbekenden bij hem aan de deur kwamen en waar-schuwde de veiligheidsbeamten van zijn appartementencomplex, die de mannen verjoegen. Nadat de politie deze bewakers beschrijvingen van de daders van de aanslag in Sizzlers had gegeven, bleken ze die onmid-dellijk te herkennen. Eén van de overvallers van Uys bleek bovendien met een bewakingscamera vastgelegd te zijn.

Tot opluchting van de homobeweging is ondertussen superdetective Mike Barkhuizen met het onderzoek belast. Barkhuizen geniet vooral bekendheid door zijn betrokkenheid bij het onderzoek naar de moord op de voormalige presidentsvrouw Marike de Klerk. Evert Knoesen, woordvoerder van het Lesbian and Gay Equality Project, verklaarde na een bespreking met commissaris Sharon Schutte dat hij ervan overtuigd is dat de politie alle mogelijke moeite zal doen deze massamoord op te lossen.
Aanvankelijk vreesde behartigers van homobelangen dat de moord-partij weinig aandacht zou krijgen omdat de slachtoffers in de seksindustrie werkzaam waren en de aanslag waarschijnlijk met drugs te maken heeft. Deze angst bleek echter onge-grond.

Een paar dagen na de moordpartij werden de slachtoffers tijdens een kerkdienst massaal herdacht en ook de homopopulatie heeft zich niet van deze zaak afgewend. "Ik was verbaasd over de omvang van de reacties," vertelde de voorzitter van het Lesbian and Gay Equality Project Evert Knoesen de New York Times. "Ik denk dat mannen in de homogemeenschap in staat zijn de moeilijkheden te begrijpen waarvoor jonge mannen zich zien geplaatst in een maatschappij waar armoede wijdverbreid is en daardoor meer sympathie kunnen opbrengen voor mensen in de seksindustrie in het algemeen. Ik denk dat mensen dit be-schouwen als een aanval op de homogemeenschap. Ze willen dat het wordt opgelost. Ze willen weten dat het veilig is daar buiten."Na openbaarmaking van compositietekeningen van twee van de de vermoedelijke daders ontving de politie vele tips. Op zaterdag 8 februari was er echter nog niemand aangehouden.
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN ROB BLAUWHUISMEEST GELEZEN VAN ROB BLAUWHUIS

Massale moordpartij in Zuid-Afrikaans bordeel

Rob Blauwhuis, in Historie & Politiek op 03 april 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN HISTORIE & POLITIEKIN NUMMER 139


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media