Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 959 people
86440 users - nu online: 959 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Schoonspringer Tom Daley: ‘Op dit moment ga ik met een gozer'


door Xavier van Beesd in Algemeen , 03 februari 2014

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


Tijdens de openingsceremonie van de vierde Gay Games in 1994 te New York werd een belangrijke rol vervuld door een videoboodschap van de voormalige Olympische schoonspringkampioen Greg Louganis. Na een sierlijke duik zwemt hij hierin naar de rand van het zwembad en zegt onder andere: “Over een paar dagen zal ik daar zijn, terug op de duikplank, en me aansluiten bij andere homo- en lesbo-atleten uit de gehele wereld. [...] Dit is onze kans onszelf en de wereld te laten zien hoe sterk we zijn als individuen en als gemeenschap. Welkom bij de Games! Het is geweldig uit de kast en trots te zijn.”

Voor Louganis was dit een hele stap, want het was de eerste keer dat hij publiekelijk voor zijn homoseksualiteit uitkwam, hoewel hij daarmee geruchten bevestigde die al veel langer de ronde deden. Hij behoorde hiermee bovendien tot de eerste topsporters die, weliswaar na afloop van hun professionele carrière, uit de kast kwamen, want zoals hij schreef in zijn in 1995 verschenen autobiografie Breaking the Surface: “De meeste atleten die homo zijn, doen dat nooit, en op goede gronden.” Louganis’ ervaringen waren tot dan toe ook niet bepaald positief geweest.

Toen hij op z’n zestiende deelnam aan de Olympische Spelen in Montreal, waar hij een zilveren medaille in de wacht sleepte, vertelde hij z’n collega Scott Cranham dat hij zich tot mannen aangetrokken voelde. Louganis had het vermoeden dat Cranham zelf homo was of dat hij, als dat niet zo mocht zijn, als student psychologie in ieder geval begripvol zou zijn. Dit pakte anders uit, want na deze bekentenis kwam de Canadees alleen nog maar bij Louganis in de buurt als er ook veel andere mensen aanwezig waren. Later bekende Cranham dat hij Louganis ontliep juist omdat hij ook homo was, maar dat hij daarmee op dat moment zelf alles behalve in het reine was.


Superieur en hatelijk

Louganis schreef dat hij zich onder de sporters die aan de Gay Games deelnamen volledig geaccepteerd en op z’n gemak voelde en dat dit een hele verademing was: “In de wereld van het schoonspringen ben ik altijd enigszins een buitenstaander geweest omdat ik homo was.” Sindsdien is er veel veranderd. De laatste jaren maken veel topsporters al tijdens hun professionele loopbaan, en dus op veel jongere leeftijd, geen geheim meer van hun homoseksualiteit, ook onder de Olympische waterratjes. Eerder dit jaar kwam de drieëntwintig-jarige Tongaanse zwemmer Amini Fonua, die in 2012 aan de Olympische Spelen deelnam en in de Verenigde Staten studeert, uit de kast. Fonua beschouwde deze publieke coming out niet als een grote stap, aangezien hij tegenover z’n vrienden en familie al zo’n vijf jaar open over zijn seksuele voorkeur was. Fonua’s bekentenis heeft wereldwijd niet voor grote koppen gezorgd, aangezien hij bij de Olympische Spelen niet in de prijzen was gevallen. Heel anders was dat toen de Australische schoonspringer Matthew Mitcham tijdens de Olympische Spelen van 2008 een topprestatie neerzette en in z’n overwinningsroes zijn partner Lachlan Fletcher omhelsde, waarop een verslaggever van NBC ontzet uitriep: “Gaf hij die gozer net een kus?!”

Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen moest Mitcham het opnemen tegen zijn jongere rivaal Tom Daley, vooral ook op het publicitaire vlak aangezien Daley voor een thuispubliek speelde. In Groot-Brittannië beschouwde men Daley namelijk al lange tijd als een van de “posterjongens” voor de Spelen in Londen. De media waren dan ook op hem gefixeerd.

In zijn autobiografie Twists and Turns (Sydney 2012) vertelt Mitcham dat hij een interview aan zo’n vijftien journalisten had gegeven en dat in de gepubliceerde artikelen uitsluitend uitspraken over Tom Daley hadden standgehouden, bij voorkeur voorzien van een sensationele kop zoals “Mitcham zegt dat Daley niet alles kan willen hebben.” “Toen ik het artikel las, was ik ontsteld,” aldus Mitcham.

“Mijn woorden deden me superieur en hatelijk klinken, als een ouwe kletstante die ongezocht advies geeft. Ik benaderde Tom en vertelde hem dat de manier waarop het interview was uitgepakt me spijt deed. Hij was vol begrip en zei me dat ik me er geen zorgen over moest maken.”


Openhartig en ter zake

Ongetwijfeld had Daley zelf al de nodige onprettige ervaringen met de Britse pers. Mocht dat verbazenderwijze niet het geval zijn geweest, dan leerde Daley een jaar later hoe het Mitcham ten gemoede moet zijn geweest. Enige maanden geleden had de Daily Mirror namelijk gemeld dat de negentien-jarige schoonspringer in een interview had gezegd: “Ik vind het grappig als mensen zeggen dat ik homo ben... Ik maak me er met een lachje vanaf. Ik ben het niet. Maar zelfs als ik het zou zijn, dan zou ik me daarvoor niet schamen.” Begin december verklaarde hij in een video op YouTube precies het tegenovergestelde.

Als reden voor de keuze van dit medium gaf hij: “Ik wilde niet dat mijn woorden worden verdraaid, ik wilde een eind maken aan alle geruchten en speculatie en het jullie gewoon zeggen en vertellen.” Hij verwees in dit verband naar een niet nader genoemd interview: “Onlangs werd ik in een interview verkeerd geciteerd, en dat maakte me echt woedend en gefrustreerd en ik voelde emoties die ik nooit eerder heb gevoeld bij het lezen van iets over mezelf. Voor mij is eerlijkheid iets waarin ik werkelijk geloof. En ik ben altijd eerlijk geweest. Misschien dat ik vaag was in sommige van mijn antwoorden, maar ik ben altijd eerlijk geweest.”

De coming out van Greg Louganis in 1994 was nog min of meer impliciet doordat hij zichzelf eenvoudig presenteerde als deel van de groep homo- en lesbo-atleten. Hoewel Daley aan het begin van zijn video zegt dat “een zaak die ik als tamelijk belangrijk beschouw het hebben van een bepaalde vorm van privé-leven is,” vertelt hij vervolgens uitvoerig over zijn leven en zijn net ontdekte liefde voor een man. Hij is zeer openhartig en ter zake, en daarom laten we hier een deel van zijn verhaal volgen:

“Ik heb altijd alleen maar gesproken over dingen waarover ik me op m’n gemak voelde om te praten. Toen ik jonger was haatte ik het te praten over de treiter-toestanden op school [...]. Ik bedoel maar, het is een van die dingen waarover ik in een ideale wereld niet deze video zou hoeven te doen, omdat het er niet toe zou moeten doen. [...] Een ding waarover ik het nooit gemakkelijk vond te praten zijn mijn relaties omdat dat is wat me wordt gevraagd zelfs als ik een interview over sport doe, heb je een vriendin, met wie ga je uit, al dat soort gedoe. En ik, ik ben met meisjes gegaan en ik heb nooit echt een serieuze relatie gehad om over te praten. En nu voel ik me er op een bepaalde manier klaar voor om over mijn relaties te praten.”


Geruchten en speculatie

“Bij het aanbreken van de lente dit jaar veranderde mijn leven - enorm - toen ik iemand ontmoette en die me zo gelukkig liet voelen, zo veilig, alles voelt gewoon geweldig, en, nou ja, die iemand is een gozer. En ik werd er een beetje door verrast. Het zat altijd in mijn achterhoofd dat zoiets kon gebeuren, maar het was pas in de lente van dit jaar dat dat iets gewoon klikte, het voelde in orde en ik had zoiets van: oké. En zoals ik zei, mijn hele wereld veranderde gewoon op dat moment. Natuurlijk vind ik meisjes nog steeds leuk, maar op dit moment ga ik met een gozer en ik kan niet gelukkiger zijn. Ik voel me gewoon veilig. En het voelt gewoon als het juiste.”

“Mensen zullen hun eigen opvattingen hebben, en ik denk dat mensen hier iets belangrijks van gaan maken. Ik bedoel, is het iets belangrijks? Tja, ik denk van niet. Mensen zullen me een leugenaar noemen. Mensen, ik bedoel, het gaat belangrijk worden, maar ik wilde iets zeggen, en ik voel me daar nu klaar voor, en ik wilde het doen. Mensen zullen denken: wat zou je vader gezegd hebben, maar hij zei altijd tegen me: zolang jij gelukkig bent, ben ik gelukkig.

En op dit moment kan ik niet gelukkiger zijn. Mijn moeder heeft me bovendien ontzettend ondersteund. Ik zou op de vingers van een hand het aantal mensen kunnen tellen, die ik het verteld heb. Maar al mijn vrienden en familieleden die ik het heb verteld hebben me zo gesteund, en dat was geweldig. Maar vandaag heb ik het de rest van mijn familie verteld, en laten we alleen maar zeggen dat de meningen verdeeld zijn. Veel van hen geloofden het niet. Veel van hen wilde dat ik het geheim zou houden. Ik wilde een eind maken aan alle geruchten en speculatie en het jullie vertellen. Weet je, dit is wat ik wil doen. Mijn vrienden en familie zullen er altijd zijn om me te ondersteunen, en ik hoop dat jullie dat ook kunnen.”

“Ik ben nog steeds Tom. Ik wil nog steeds voor Groot-Brittannië een Olympische gouden medaille winnen tijdens Rio 2016. Ik ben nog steeds even gemotiveerd als altijd om dat te doen, en het zou geweldig zijn als jullie ook op die reis zouden willen zijn. [...] Zo, ik ben blij dat ik mijn hart heb gelucht. Ik hoop dat jullie me ook kunnen vergezellen op mijn reis naar Rio 2016.”

Daley uit zich zeer discreet over de prille liefde in zijn leven, maar binnen een week verschenen berichten dat het hier gaat om een van de meest prominente, openlijk homoseksuele scenarioschrijvers van Hollywood, namelijk de negenendertig-jarige Dustin Lance Black, die in 2008 een Oscar en vele andere prijzen won voor het scenario van Gus Van Sant’s bio-pic Milk.    
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN XAVIER VAN BEESDMEEST GELEZEN VAN XAVIER VAN BEESDjun 2015        lengte: 5 min.


feb 2019        lengte: 28 min.


okt 2016        lengte: 5 min.
Schoonspringer Tom Daley: ‘Op dit moment ga ik met een gozer'

Xavier van Beesd, in Algemeen op 03 februari 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media