Back to Top
Maandag 18 juni
86146 users - nu online: 1142 people
86146 users - nu online: 1142 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Sauna Nieuwezijds opent zijn stoomdeuren


door Christos Andreas in Uitgaan , 23 januari 2014

This article is also available in English


Afgelopen maand werd de Sauna Nieuwezijds (NZ) geopend, Amsterdam’s eerste nieuwe homosauna in meer dan vijftien jaar. We bezochten de feestelijke opening en waren erg onder de indruk van dit stijlvolle, nieuwe badhuis, midden in het centrum van de stad. Wij spraken met Elard Diekman, een van de drijvende krachten achter de nieuwe onderneming.

Elard, allereerst gefeliciteerd. De nieuwe sauna ziet er geweldig uit. Ik ben erg onder de indruk. Wat is je favoriete gedeelte van de sauna?

“Bedankt, ik ben ook heel blij met het eindresultaat en hoop dat het publiek dat ook vindt! Natuurlijk vind ik alles geweldig: de jacuzzi, de lounge, de glory-holecarrousel, maar persoonlijk vind ik het Turkse bad het hoogtepunt. De pilaren en hoeken zijn buitengewoon geslaagd.”

We hebben veel gehoord over de gemeente die geen vergunningen voor darkrooms en sauna’s meer wil verstrekken. Hoe heb je toestemming kunnen regelen om een homosauna te openen in het wallengebied?

“Sinds het midden van de jaren negentig organiseren wij feesten en evenementen in Amsterdam. Als onderdeel van Stichting GALA hebben we de buitenfestiviteiten op het Homomonument, grootschalige fetisj-party’s in de Silo en kleinschaligere evenementen in de Warmoesstraat georganiseerd. We zijn bekend met de relevante regelgeving en hebben een goede relatie met de gemeente. Je kunt dus zeggen dat we door de molen zijn gehaald. Waar het op neer komt is dat de seks hier niet commercieel is, maar op basis van wederzijds goedvinden plaatsvindt. Daarom is er geen speciale vergunning nodig.

We zijn verrast door de aandacht voor details en stijl die de sauna uitstraalt. Heeft een andere sauna in het bijzonder model gestaan voor deze sauna? Wat is je inspiratiebron?


“Ik ga zelf graag naar sauna’s, of dat nu een homosauna of een gewone sauna is. Daarom heb ik er tijdens mijn vele reizen over de wereld dus veel gezien, van Bangkok, zoals de Babylonsauna (een van mijn favorieten) tot Berlijn - Der Boiler, ook een prima sauna. Ik had dus veel vergelijkingsmateriaal en kon zien wat wel of niet werkt. Zo kon ik een selectie maken uit wat ik persoonlijk goed vond. Maar het was onze architect Ad Bogerman die onze ideeën naar de praktijk heeft omgezet en de sauna heeft gemaakt tot wat die nu is.

We waren verbaasd dat de sauna van de grond is gekomen in wat zo’n korte tijd lijkt. Is daar veel werk aan vooraf gegaan?

“Ja. We hebben de website en de Facebook-pagina van de sauna officieel gelanceerd tijdens de Gay Pride in augustus, dus toen hoorden veel mensen er voor het eerst over. In september stond er een artikel op de voorpagina van Het Parool over ons, overigens niet erg positief, maar natuurlijk wel onbetaalbare PR. We raakten toen bekend bij het grote Amsterdamse publiek. Maar daarvoor waren we al meer dan een jaar op zoek naar een locatie, en vonden de huidige locatie in december 2012. Het traject heeft dus van start tot finish ongeveer een jaar geduurd. Het opzetten van de sauna in zo’n korte tijd was een enorme klus.”

Hoe zijn Club Church en Sauna Nieuwezijds met elkaar verbonden?

“Tja, je zou kunnen zeggen dat ze beide voortkomen uit Stichting GALA, een soort broer en zus dus. Stichting GALA is de drijvende kracht achter veel goede initiatieven in Amsterdam, waaronder het Roze Wester festival, het Pink Point, de nieuwe Stichting Homomonument, Club Church en nu dus Sauna NZ. Mijn partners in NZ zijn Wim Peeks en Richard Keldoulis (die ook mijn man is), beiden ook betrokken bij Church en Stichting GALA. Ook hebben we samengewerkt met vijfentwintig investeerders die in het project geloofden. Velen daarvan hebben ook in de Church geïnvesteerd.”

“We denken dat het een goede combinatie is. Je kunt eerst helemaal losgaan in de Church, en afsluiten met ontspanning in de sauna.”

Hoe vind jij dat sauna Nieuwezijds anders is dan de overige sauna’s in Nederland?
“Net als Church zijn we erg gastvrij en klantvriendelijk, iets dat andere ondernemingen soms minder hebben. Daarnaast zijn we in het weekend dag en nacht geopend. Van vrijdagmiddag tot maandagochtend, zodat het dé ideale plek is om te relaxen na het uitgaan of op de eerste trein te wachten. We verzorgen een uitgebreid ontbijt in het weekend, hebben een team van topmasseurs voor alle soorten massages, en dat allemaal in de ontspannen sfeer van een echte herenclub.”


Sauna Nieuwezijds
Nieuwezijds Armsteeg 95
Amsterdam
www.sauna-nz.com

foto’s Erik Verheggen (www.partyhotshots.nl) 

Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 322, juni 2018


Damage
30 juni 2018, AntwerpenMeer uit Uitgaan
Meer uit nummer 269
Meer van Christos Andreas

Het Mandje


Fun and respect since 1927

meer info |visit


La Demence


Guide to better and more glamourous gay clubbing!

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media