Back to Top
Zondag 16 juni
86325 users - nu online: 1171 people
86325 users - nu online: 1171 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:

Printervriendelijke Pagina  
Advies condoomgebruik aan vaste partners met ongelijke hiv-status


door Redaktie in Health & Body , 25 november 2013

This article is also available in English


Aids Fonds, Hiv Vereniging Nederland, de Nederlandse Vereniging van Hiv-Behandelaren en Soa Aids Nederland komen met een eenduidig advies over condoomgebruik voor vaste partners met een ongelijke hiv-status. Het algemene advies blijft om condooms te gebruiken. Wanneer echter aan specifieke voorwaarden wordt voldaan, kunnen vaste partners ervoor kiezen het condoom weg te laten. Uit onderzoek blijkt dat de kans dat de partner met hiv het virus overdraagt (zeer) klein is als hij of zij succesvol met hiv-remmers wordt behandeld.

Overleg met een arts wordt hierbij geadviseerd. Daarnaast mogen beide partners geen beschadigingen van het slijmvlies  van anus, penis of vagina hebben, bijvoorbeeld ten gevolge van een soa. Ook moeten beide partners zich realiseren dat vele (zeer) kleine risico’s over de jaren heen een relevant risico op overdracht van hiv kunnen gaan vormen.

Specifieke voorwaarden

De kans op hiv-overdracht wordt aanzienlijk verkleind als er aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:
  • De partner met hiv krijgt een succesvolle behandeling. Hier is sprake van wanneer hiv-remmers consequent door hem of haar worden ingenomen, en de hoeveelheid virusdeeltjes in het bloed minimaal zes maanden ondetecteerbaar is (minder dan 50 virusdeeltjes per ml bloed), en hij of zij zich regelmatig laat controleren.
  •  De partner met hiv en zijn of haar hiv-negatieve vaste partner hebben geen soa en sinds de laatste check geen risico op een soa gelopen. Wanneer het slijmvlies van de anus, penis of vagina is beschadigd, wordt de kans op overdracht alsnog vergroot. Naast een soa kan ook heftige seks zorgen voor beschadigd slijmvlies.

In overleg met de arts

Het is soms moeilijk vast te stellen of een hiv-behandeling daadwerkelijk succesvol is, en of er sprake is van beschadigd slijmvlies. Een consult met een hiv-behandelaar wordt dan ook geadviseerd  wanneer het weglaten van het condoom wordt overwogen, bijvoorbeeld door partners met een ongelijke hiv-status en een kinderwens.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Aan de partners zal expliciet gemeld worden dat bij elkaar opgeteld  veel (zeer) kleine risico’s van seks zonder condoom op termijn toch een relevant risico op overdracht kunnen vormen. De keuze om geen condooms te gebruiken ligt bij beide betrokken partners en zij dragen ook samen de verantwoordelijkheid voor de eventuele gevolgen van het (zeer) kleine risico. De hiv-negatieve partner dient zich deze mogelijke gevolgen te realiseren en daarbij een eigen keuze te maken.

Algemeen advies: condooms!

De organisaties vinden het belangrijk om met eenduidige informatie naar buiten te komen, onder meer omdat het de stigmatisering van mensen met hiv tegengaat. Deze informatie heeft echter alleen betrekking op mensen die in een monogame relatie zitten. De organisaties laten er geen misverstand over bestaan dat condoomgebruik voor het algemene publiek het geldende advies blijft. 


GERELATEERDMEER VAN REDAKTIE

Advies condoomgebruik aan vaste partners met ongelijke hiv-status

Redaktie, in Health & Body op 25 november 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp


Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 334, juni 2019


RoB
Made in AmsterdamMeer uit Health & Body
Meer uit nummer 267
Meer van Redaktie

t Mandje


Fun and respect since 1927

meer info |visit


La Demence


Guide to better and more glamourous gay clubbing!

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media