Back to Top
Vrijdag 29 mei
86440 users - nu online: 930 people
86440 users - nu online: 930 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 5 min. Printervriendelijke Pagina  
Acteur Wentworth Miller komt uit de kast als politiek statement


door Xavier van Beesd in Media & entertainment , 30 oktober 2013

This article is also available in English
lengte: 5 minuten


De afgelopen jaren is een behoorlijk aantal topsporters als homoseksueel uit de kast gekomen, zowel in Europa als in de Verenigde Staten. Het lijkt erop dat mannen die in teamsporten participeren iets minder geneigd zijn voor een afwijkende seksuele voorkeur uit te komen dan mannen die in individuele sporten excelleren, maar er kan niet langer worden beweerd dat de sportwereld een bastion van onverschrokken heteroseksualiteit is.

Deze beschrijving is nooit opgegaan voor de filmwereld in Hollywood, maar toch zijn er opvallend weinig Amerikaanse film- en televisie-acteurs die openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen. Daarentegen zoemt het over deze mannen van geruchten en insinuaties, en dat is al bijna een eeuw lang het geval.

Toen Rudolph Valentino in juli 1926 Chicago aandeed tijdens een promotietour voor The Son of the Sheik stuitte hij in de Chicago Tribune op een artikel met de titel “Pink Powder Puffs.” De auteur verwonderde zich erover dat op de herentoiletten van een kort tevoren geopende danszaal een automaat voor gezichtspoeder was geïnstalleerd. De verslaggever was ontzet: “Een verkoopautomaat voor gezichtspoeder! Op het herentoilet! Homo Americanus! Waarom heeft niet iemand Rudolph Guglielmo, alias Valentino, jaren geleden stilletjes verdronken?” In het vervolg van zijn tirade meende de scribent dat het tijd is “voor een matriarchie als de man van de soort toestaat dat dit soort dingen voortduurt.” En hij eindigde met de verzuchting: “Hollywood is de nationale school van mannelijkheid. Rudy, de prachtige tuinmansjongen, is het prototype van de Amerikaanse man. De klokken van de hel. Oh, liefje.”

Valentino was voor veel stoere hetero’s niet meer dan een “opgemaakte miet.” Dit gold niet voor Cary Grant, hoewel het feit dat hij gedurende twaalf jaar op en af samenwoonde met zijn collega Randolph Scott in de roddelpers innuendo’s tot gevolg had en na zijn dood zelfs tot meer expliciete opmerkingen leidde. Scott zelf omschreef zich regelmatig gekscherend als Grant’s vrouw, terwijl de journalist Richard Blackwell ooit schreef dat de heren “intens, waanzinnig verliefd” waren. Alexander D’Arcy, die met Grant in The Awful Truth (1937) speelde, verklaarde dat Grant en Scott “samenleefden als een homokoppel” en voegde daaraan toe: “Ik denk dat Cary wist dat mensen dingen over hem vertelden. Ik denk niet dat hij probeerde het te verstoppen.” Grant, die vijf maal getrouwd was, gaf in ieder geval ooit toe dat zijn eerste twee vrouwen hem ervan hadden beschuldigd homoseksueel te zijn. Zijn derde vrouw, Betsy Drake, wilde daarvan echter niets weten: “Waarom zou ik geloven dat Cary homoseksueel was terwijl we druk met neuken bezig waren?”

Grant zelf heeft zich nooit expliciet uitgelaten over zijn seksuele voorkeur - of die nu hetero of homo was - maar in de decennia dat hij succesvol carrière maakte, was onvervroren uitkomen voor een gelijkgeslachtelijke interesse reden voor een beroepsverbod. De angst hiervoor, of in ieder geval voor een noemenswaardige afname van het aantal en de soort aangeboden rollen, houdt waarschijnlijk ook nu nog veel acteurs er vanaf zich openlijk tot hun seksualiteit te bekennen.

Het is daarom toe te juichen dat Wentworth Miller (41), die roem verwierf als Michael Scofield in de televisieserie Prison Break en van moeder’s zijde nog Nederlands bloed in de aderen heeft vloeien, onlangs zonder voorbehoud het hetero-masker aflegde, hoewel dat in zijn geval reeds langer onvolkomenheden vertoonde. Al ten tijde van Prison Break tierden de geruchten welig dat de aantrekkelijke kanjer homoseksueel zou zijn, maar hij heeft zich daarover toentertijd nooit uitgelaten. Blogger Salmagundi meldt zelfs dat hem indertijd was verteld dat Miller al uit de kast was gekomen toen hij in 1998 de rol van Gage Petronzi vertolkte in Buffy the Vampire Slayer.

Miller’s coming-out was het gevolg van een uitnodiging als eregast naar het Internationale Filmfestival in Sint Petersburg te komen. In een brief, die openbaar werd gemaakt op de website van GLAAD, bedankte hij een mevrouw Averbakh voor de uitnodiging, maar vervolgde:
 
Als iemand die het genot heeft gehad in het verleden Rusland te bezoeken en ook een mate van Russische afstamming kan claimen, zou het me gelukkig maken ja te zeggen.

Als een homoman, echter, moet ik weigeren.

Ik maak me ernstig zorgen over de huidige houding tegenover en behandeling van homoseksuele mannen en vrouwen door de Russische regering. De situatie is op geen enkele manier acceptabel, en ik kan niet met een gerust geweten deelnemen aan een feestelijke gelegenheid waarvan het gastland een land is dat mensen zoals ik systematisch hun grondrecht ontzegt openlijk te leven en lief te hebben.

Misschien, als en wanneer de omstandigheden verbeteren, zal ik me vrij voelen een andere keuze te maken.
Tot dan.
Wentworth Miller

Wilson Cruz, een woordvoerder van GLAAD (wat tot voor kort stond voor Gay & Lesbian Alliance Against Defamation), verklaarde dat “Wentworth’s stoutmoedige manifestatie van ondersteuning een krachtige boodschap stuurt aan HLBT-Russen, die extreem geweld en vervolging onder ogen zien: jullie zijn niet alleen.”

Anno nu is het altijd een genoegen in de cyber-commentaren de stem des volks te volgen, die zich in dit geval minder met het politieke karakter van Miller’s verklaring bezighoudt, dan met het seksuele. Zo sprak Gena Rees op de GLAAD-website de hoop uit dat “op een dag mensen niet meer ‘uit de kast’ hoeven te komen en bekend te maken dat ze homo zijn.” Het is niet duidelijk of Tyler Sigler’s verklaring positief of negatief opgevat moet worden: “Ik heb geen enkele keer gedacht dat hij homo was tijdens alle afleveringen van Prison Break.

Opgerot met stereotypen!” In ieder geval positief is de bekentenis van Tamayn Irraniah op het blog Salmagundi: “Ik heb in het geheim altijd gehoopt dat hij het was. Ik voel me een stuk beter nu ik weet dat hij het is. Het is minder alsof ik terug ben op de middelbare school en naar hetero-jongens smacht.” Hoewel sommigen het betreuren dat Wentworth Miller zijn stem niet in Rusland laat horen, lijkt het overgrote deel van de internet-commentaren in geen geval negatief. Dit zou voor andere acteurs een teken moeten zijn dat ze eveneens open kunnen zijn over hun seksuele voorkeur.

Voor het journaille is de kwestie van Miller’s seksualiteit ondertussen afgevinkt, dat houdt zich nu bezig met de vraag of hij een vaste relatie heeft, bijvoorbeeld met de acht jaar jongere acteur Luke MacFarlane, die in 2008 uit de kast kwam. Al in 2007 en 2008 gingen er geruchten rond dat beide heren een relatie zouden hebben en eind augustus schijnen ze, volgens berichten, samen weer een “romantische dag” doorgebracht te hebben. Wordt vervolgd als de huwelijksklokken gaan luiden...!  
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN XAVIER VAN BEESDMEEST GELEZEN VAN XAVIER VAN BEESD

Acteur Wentworth Miller komt uit de kast als politiek statement

Xavier van Beesd, in Media & entertainment op 04 november 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN MEDIA & ENTERTAINMENTIN NUMMER 266


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media