Back to Top
Dinsdag 10 Dec
86388 users - nu online: 1366 people
86388 users - nu online: 1366 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 8 min. Printervriendelijke Pagina  
Hannah’s ervaringen als kind van een homostel en een heterovrouw


door Sara Coster in Mode & Lifestyle , 03 september 2013

This article is also available in English
lengte: 8 minuten


‘We weten jouw geheim!’ Hannah (21) groeide op in een co-ouderschap tussen een homoseksueel stel en een heterovrouw. “Ik vond het wonen in twee huizen fijn, ik was het gewend, had ook nooit heimwee bij schoolreisjes. En ik heb goed leren plannen!”

Steven had een sterke kinderwens, maar zijn partner Jan wilde geen kind. Ze hadden ruim tien jaar een relatie toen Steven besloot iets met zijn kinderwens te gaan doen. Hij zette een advertentie in de Volkskrant: “Homo met stabiele relatie zoekt co-ouderschap.” Jan was wel min of meer op de hoogte, maar wilde het er niet over hebben.

Corine (38) had een relatie met Adri, die al twee kinderen had uit zijn vorige relatie. Corine had een sterke kinderwens, maar Adri wilde geen biologische kinderen meer, niet nogmaals trouwen, niet nog een keer verantwoordelijkheid op zich nemen op dat gebied. Adri zei: “Er zijn mogelijkheden, regel het maar. Als het maar niet biologisch van mij is en als ik maar niet de verantwoordelijkheid draag.”

Een vriendin van Corine zorgde samen met haar ex in co-ouderschap voor hun kind, dat ging heel goed, en het leek Corine wel wat. Ze wilde geen kind van “niemand,” want ze had zelf een vader die er nooit was en dat wilde ze haar kind besparen.

Ze voerde gesprekken met mannen uit haar kennissenkring, homo’s en hetero’s. Dat ketste allemaal af, meestal op haar leeftijd want de mannen wilden veel meer tijd om alles uit te zoeken rondom hun kinderwens en hun band met Corine, maar de achtendertig-jarige Corine had háást.


Roekeloos en impulsief

Van plan B stapte Corine noodgedwongen over op plan C: ze schreef zich in Leiden in voor kunstmatige inseminatie met zaad van een onbekende donor. Ze volbracht de eerste inseminatie en kreeg op de terugweg in de trein vreselijke buikkrampen; haar hele lijf en geest verzetten zich tegen de anonimiteit van de vader. Nooit was ze verder verwijderd van het moederschap dan toen en ze probeerde te wennen aan haar ongewenste kinderloosheid.

Maar toen zei een vriendin: “Hé Corine, er staat een oproep voor je in de Volkskrant!” Het was nog in de tijd van “brieven onder nummer” en Corine schreef meteen. Ze was de tweede die reageerde. Steven en Corine spraken af en Steven vroeg: “Hoe weet ik of het kind van mij is?” Corine kon die vraag goed pareren, want haar partner Adri was gesteriliseerd. Jan wilde er niet bij betrokken zijn, maar werd wel een beetje op de hoogte gehouden. Steven zei: “Hij draait wel bij als het zover is.”

Corine zegt achteraf: “Eigenlijk wil je dat niet, maar ik was niet meer voor rede vatbaar, ik werd roekeloos en impulsief. Steven was een aardige, gezellige babbelaar en mijn grote wens leek ineens vervulbaar.”Bij de tweede poging was het al raak. Omdat Corine inmiddels negenendertig was, wilde Steven een punctie laten doen. Pas toen die uitslag goed bleek, heeft Corine haar familie op de hoogte gebracht door een kerstkaart te sturen met een baarmoeder met een kindje erin. Eén zwager zei: “Weet je wel hoeveel verantwoordelijkheid je op je neemt?” Verder kreeg ze geen negatieve reacties.


Maandenlang een huilende baby

Corine’s eerste ontmoeting met Jan verliep boven verwachting, Jan gaf haar meteen een zoen en Steven stond perplex. Het plan was dat Steven bij de bevalling zou zijn, maar vlak voor de uitgerekende datum gingen Jan en Steven nog even met vakantie. Ze waren nog niet weg of de vliezen braken. Ze sprongen in de auto en scheurden terug vanuit Zeeland. Jan zette Steven bij Corine op de hoek af en reed zelf door naar huis.

Toen Steven aanbelde deed een huisgenote open: “Het was een bloedbad, ze is met spoed naar het ziekenhuis gebracht.” En daar stond Steven in zijn eentje, middenin de nacht. Hij moest een taxi naar het ziekenhuis nemen, naar Corine en hun prachtige dochter Hannah.

Na een tijdje kwam ook Jan Hannah bekijken. Hij nam de baby onmiddellijk in zijn armen en het was liefde op het eerste gezicht. Steven werd er stiekem een beetje jaloers van.
In de maanden die volgden groeiden ze langzaam naar het afgesproken schema toe. Steven kwam eerst bij Corine op bezoek en na een tijdje nam hij de baby zo nu en dan mee.

Na drie maanden sliep Hannah voor het eerst bij haar vaders. Ze huilde ontzettend en papa Steven belde in paniek naar Corine. Ze zei: “Ik heb maandenlang elke avond met een huilende baby gezeten, nu ben jij aan de beurt.” Maar als Corine het over zou kunnen doen, dan had ze het rustiger opgebouwd, dan was ze de eerste keren meegegaan met Hannah.

In beide huizen waren alle spullen aanwezig. De kleertjes die Hannah aanhad als ze naar het andere huis ging, kwamen keurig gewassen weer terug. Als er te kort kleertjes in huize Jan-Steven waren, dan kocht Jan er met alle liefde wat bij. Hannah had veel opa’s en oma’s. Vooral de moeder van Steven was heel blij met haar kleindochter, want Steven’s enige broer is ook homo en door de komst van Hannah werd Steven’s moeder dan toch nog oma! De vader van Steven had helaas moeite met de homoseksualiteit van zijn zoons.


Twee werelden

Corine en Steven hielden de eerste vier jaar een boek bij waar ze alles in opschreven. Het boek reisde met Hannah mee tussen beide huizen. Steven zei later dat hij het ervoer als “huiswerk.”
Het bleek dat Jan een gène had voor dingen als bevallingen en kleine baby’s met al hun plas en poep, maar naarmate Hannah ouder werd, haakte Jan steeds meer aan.

Hannah had in beide huizen een eigen kamer, Steven maakte in de tuin een spannend paadje en een prachtige schommel. Uiteindelijk nam Jan toch een groot deel van de opvoeding voor zijn rekening, hij speelde met Hannah, deed boodschappen met haar en liet haar lekker kliederen met vingerverf. Steven hield niet van knoeien, maar hij was degene die haar meestal van school haalde en hij ging op vrijdagmiddag met haar zwemmen. Naar de speeltuin gingen ze met zijn drieën.

De mannen vlochten ook wel eens samen Hannah’s haar. Steven maakte het ene vlechtje los en slordig en Jan vlocht het andere veel te strak; aan die kant was ze Hannah Langkous.
Voor Hannah is Steven haar vader en Jan is Jan.

In beide huizen was een andere sfeer, bij haar vader was er meer snoep en mocht ze bij het ontbijt al televisie kijken. En papa Steven vond het zo leuk als Hannah er was, dat hij haar veel te lang op hield ’s avonds. Jan riep dan: “Bedtijd!” Maar als Jan er niet was, dan werd het láát!
Als Hannah bij haar vader thuis kwam dan wilde ze meteen wat snoepen, en bij haar moeder had ze niet eens trek in iets lekkers. Hannah kon de twee werelden, de regels en gewoonten van beide huizen, prima scheiden en heeft haar ouders nooit tegen elkaar uitgespeeld.

Kinderen van school kwamen ook bij papa spelen (en vaak ook logeren, omdat het best ver van school was). De ouders vonden het geen probleem om hun dochter mee te geven aan Steven en Jan.
Van haar moeder leerde ze bijvoorbeeld muzieknoten lezen, en van haar vader leerde ze om van de glijbaan in het zwembad af te durven gaan.


‘Je vader is homo!’

Corine’s partner Adri paste wel eens op Hannah, en deed leuke dingen met haar, maar bemoeide zich niet met haar als opvoeder. Als huisgenoot zei hij wel eens iets, bijvoorbeeld als iets hem stoorde. Een keer zat Hannah te zeuren aan tafel en Adri zei daar iets van. Hannah reageerde: “Hé, waarom zeg jij ineens iets?”

Op de middelbare school kwamen er een keer een paar kinderen naar haar toe die luid riepen: “Hannah, we weten jouw geheim.” Hannah zei: “Wat is dan mijn geheim?” “Dat zeggen we nu niet, want er staan allemaal mensen omheen.” “Zeg het maar hoor.” “Je vader is homo!” “Duhu, wist je dat nog niet, dan ben je echt de laatste!”

Op de middelbare school werd het wonen in twee huizen wel wat lastiger, zeker omdat Jan en Steven dertig minuten bij Corine vandaan woonden. Hannah leerde wel goed plannen: “Wat moet en ga ik de komende dagen doen, en wat heb ik daarvoor nodig?”

Tegenwoordig vertelt Hannah de gezinssamenstelling alleen als het nodig is in het gesprek. Haar vroegere omgeving vond het normaal, omdat ze het dagelijks zagen en meemaakten, ze kwamen er vanzelf in terecht. Maar nu ze wat ouder is, kijken mensen ervan op en is het een verhaal dat ze moet uitleggen.

Inmiddels woont Hannah op zichzelf, vlakbij haar moeder. Ze is eenmaal per week bij haar moeder en probeert in het weekend naar haar vader te gaan. Jan woont een groot deel van het jaar in het buitenland met zijn nieuwe vriend.
Hannah heeft al enige jaren een vriend. Hij vindt de situatie apart, maar zegt er niets van. Vroeger kwam hij wel bij Hannah’s vader en logeerde daar ook, maar nu het niet meer hoeft, gaat hij niet meer mee.

Tot slot heeft Hannah een tip voor iedereen die een dergelijk co-ouderschap overweegt: “Gewoon doen! En maak je geen zorgen over die twee huizen, je kind is niet anders gewend en kan het heel goed scheiden, dat gaat vanzelf. Laat los wat er in het andere huis gebeurt.” 


Informatiebijeenkomsten


Op zaterdag 28 september organiseert stichting Meer dan Gewenst (stichting voor homoseksueel ouderschap) een informatiebijeenkomst voor wensouders, zowel mannen als vrouwen. Onder andere het onderwerp co-ouderschap zal dan aan de orde komen. Op zondag 13 oktober is er een informatiemiddag specifiek voor wensvaders. De verschillende gezinsvormen zullen allemaal de revue passeren: co-ouderschap, draagster, adoptie en pleegzorg.

Op vrijdagavond 8 november is er een speeddate voor wensouders die co-ouderschap willen of een donor-constructie.

Zie www.meerdangewenst.nl.
 

GERELATEERDMEER VAN SARA COSTERMEEST GELEZEN VAN SARA COSTER

Hannah’s ervaringen als kind van een homostel en een heterovrouw

Sara Coster, in Mode & Lifestyle op 03 september 2019
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svpIn het nieuwste nummer, Gay News 340, december 2019

bottom image
Entire © & ® 1995/2019 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2019 Gay News ®, GIP/ St. G Media