Back to Top
Maandag 25 juni
86148 users - nu online: 1012 people
86148 users - nu online: 1012 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Book Review: Ontwapenend pijnlijk


door Martin Maassen in Films & boeken , 27 maart 2013

This article is also available in English


Wie praat over het weekblad Elsevier in de verzuilde jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw, heeft het over een uitgesproken rechts medium. Rechtser dan het huidige Elsevier dat toch ook met weinig moeite hetzelfde etiket opgeplakt kan krijgen. Toch was in die jaren van politiek gepolariseerde verhoudingen Rex Brico (1928) de spraakmakende, linkse (religie)verslaggever van het blad.

Hij overleefde diverse hoofdredacteuren en conflicten en greep de kans om gezichtsbepalende interviews te hebben. Met moeder Teresa, bisschop Gijsen en Desmond Tutu, om maar eens wat dwarsstraten te noemen. Ook hield Brico het allerlaatste interview met de eerste vrouwelijke minister van Nederland, Marga Klompé. Hij doet er gewag van in het soms ontwapenend pijnlijke, maar prettig leesbare boek De odyssee van een journalist. In dit boek slingert Brico heen en weer tussen de verschillende tijdvakken in zijn leven. Maar bovenal maakt hij de lezer duidelijk dat achter de bekende verslaggever een worstelend, vaak wanhopig mens schuilgaat. Op zijn vijftiende heeft hij door dat hij homoseksueel is. Wat volgt zijn periodes van compensatie (“zendingsactiviteiten” voor de Katholieke Actie), ellende (afwijzing, shocktherapie, een zelfmoordpoging) en intrigerende partnerkeuzes (alle partners van Brico kiezen uiteindelijk voor een heteroleven).

Zijn “eerste en diepste liefdeservaring” werd “letterlijk” uit zijn “lijf gebrand.” Niet verwonderlijk dat Brico dan ook spreekt in bewoordingen als “mijn afwijkende seksuele geaardheid” en “het gezelschap van gelijkgeaarden.”

Brico verhaalt uitbundig van zijn vele reiservaringen. Zo verblijft hij enige tijd in Australië als journalist. Daar wordt hij valselijk beschuldigd van verkrachting door een (rand)criminele jongeman die hij dronken zou hebben gevoerd. Om veilig te zijn voor de politie laat Brico zich opsluiten in een psychiatrische kliniek. Als Brico een paar jaar later terugkeert naar Australië realiseert hij zich dat hij daar bij de politie geregistreerd staat als KAMP, “Known As Male Pervert” (= Bekend als pervers mannelijke persoon). Maar James Dean (zo duidt Brico zijn toenmalige object van verlangen consequent aan) en Brico slaan zich er wel door heen. Een coming out zat er in het begin van de jaren zestig niet in. Of, zoals de schrijver het uitdrukt: “We spraken er niet over en anderen vroegen er niet naar. Publiekelijk was het thema van mijn geaardheid trouwens geheel onbespreekbaar. Dat kwam alleen in het nieuws als weer eens een bekende buitenlander was gepakt wegens ‘onzedelijk exhibitionisme’ in een openbaar toilet.”

Bijzonder zijn ook de beschrijvingen die Brico geeft van zijn contacten met de aartsconservatieve Bisschop Gijsen (die tussen de benen van Brico naar een stekkerdoos zocht) en studentenpastor en jezuïet Jan van Kilsdonk (die God ervaart “te midden van de immorele minderheid”).

Uiteindelijk vat Rex Brico zijn aardse bestaan kernachtig samen: “Mijn leven is een lange zoektocht geweest naar minnaars en maatjes. Maar in wezen, zo denk ik nu, was dat dezelfde zoektocht als die naar God.” Na zijn vijftigste heeft Brico geen seks meer. Jaren later volgt ook het definitieve afscheid van God.

De titel van Brico’s boek suggereert een thuiskomen. Je vraag je na het dichtslaan van de laatste pagina af waar dat zal zijn.Rex Brico, De odyssee van een journalist.
Utrecht: Uitgeverij ten Have, 2012, 375 blz., ISBN 9789025901462 

Rubrieken:
In het nieuwste nummer, Gay News 323, juli 2018


Mister B& B
Ontdek de wereld, ervaar je prideMeer uit Films & boeken
Meer uit nummer 259
Meer van Martin Maassen

Toddities


Art gallery for artists and their admirers

meer info |visit


Club YOLO


Amsterdam newest Gay Club

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media