Back to Top
Zaterdag 18 Aug
86187 users - nu online: 1197 people
86187 users - nu online: 1197 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
In Memoriam: Jeanne Manford, oprichter van PFLAG en bondgenoot voor homorechten


door Redaktie in In Memoriam , 23 februari 2013

This article is also available in English


Jeanne Manford, de oprichter van de Amerikaanse organisatie PFLAG (Parents, Families and Friends of Lesbians and Gays) en een in vele opzichten baanbrekende bondgenote van de homorechtenbeweging, is op tweeënnegentig-jarige leeftijd overleden.

Manford stierf in haar woning in Daly City in Californië en kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen, zoals haar dochter Suzanne Swan meedeelde: “Ze is bij duizenden mensen bekend als de moeder van de beweging van heterobondgenoten van de homowereld, maar voor mij - was ze mijn moeder,” aldus mevrouw Swan in een verklaring per email. “Ze was iemand die altijd het juiste deed, het goede. Ze ondersteunde alle mensen, en dat betekende heel veel voor ons toen we opgroeiden.”

Jeanne Manford zag op 4 december 1920 als Jeanne Sobelson het levenslicht in Queens, N.Y. en werd in 1972 actief in de strijd voor holebi-rechten. Eén van Manford’s zonen, wijlen Morty Manford, was homo. Hij werd in april 1972 in elkaar geslagen bij een demonstratie van de Gay Activists Alliance, en de politie liet het daarbij na op te treden. Ze schreef een ingezonden brief aan de New York Post, die op 29 april 1972 werd gepubliceerd, waarin ze pontificaal stelde: “Ik heb een homoseksuele zoon en ik houd van hem.” Haar brief ontlokte een lawine aan reacties en minder dan twee maanden later vergezelde ze haar zoon bij, wat toen heette, de Christopher Street Liberation Day Parade. Ze droeg een bord met de tekst “Parents of Gays: Unite in Support Of Our Children” (Ouders van homo’s: Verenig ter ondersteuning van onze kinderen).De eerste bijeenkomst van PFLAG (toentertijd nog bekend als “Parents of Gays” of “POG”) werd het jaar daarna gehouden in de Metropolitan Community Church te New York. Haar participatie en de positieve respons die ze van anderen kreeg, leidden tot de oprichting van PFLAG.

Jody M. Huckaby, de huidige directeur van PFLAG, verklaarde dat de wereld met het overlijden van Manford een pionier heeft verloren. “Jeanne was een van de meest vurige strijdsters in de strijd voor acceptatie en gelijkheid van homoseksuele, lesbische, biseksuele en transgender mensen,” aldus Huckaby. “Het noopt werkelijk tot bescheidenheid als je je voorstelt dat in 1972 — net veertig jaar geleden — een eenvoudige schooljuffrouw begon met deze beweging van ondersteuning door familie en andere bondgenoten, zonder het gemak van alle technologie die het hedentendage zo eenvoudig maakt een grassroots-beweging te organiseren. Geen internet. Geen mobiele telefoons. Uitsluitend een diepe liefde voor haar zoon en een bord met de tekst ‘Parents of Gays: Unite in Support for Our Children.’” 

Rubrieken:

Eerste ‘koninklijke’ homo-huwelijk in Europa


Roze Zaterdag 2020 naar Leeuwarden


Roddel Nieuws


Iconische Amsterdamse winkel Mister B verandert van locatie


Out & About: Nederland festivalland!

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 324, augustus 2018


Man tot Man
Doe de symptomen checkMeer uit In Memoriam
Meer uit nummer 258
Meer van Redaktie

Het Mandje


Fun and respect since 1927

meer info |visit


La Demence


Guide to better and more glamourous gay clubbing!

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media