Back to Top
Donderdag 02 Jul
86447 users - nu online: 1019 people
86447 users - nu online: 1019 people login
VAN ONZE EDITORS
Share:lengte: 6 min. Printervriendelijke Pagina  
’t Bölke Veertig jaar


door Redaktie in Scene , 06 december 2012

This article is also available in English
lengte: 6 minuten


Waar je ook komt, bijna iedereen kent wel disco/café en sauna ’t Bölke in Enschede. Uitgaanscentrum ’t Bölke bestaat dit jaar veertig jaar, waarmee tevens een record wordt gevestigd als langst lopende gaydiscotheek van de Benelux. De aftrap van het veertig-jarig bestaan werd gegeven met het “Open Air” festival op 19 juli op de Oude Markt in Enschede.

In verband met het veertigjarig bestaan werd deze keer nog grootser uitgepakt dan daarvoor met artiesten als Pia Douwes, Blush, CPG en spectaculaire dance-acts, mode en travestie-shows. Natuurlijk met de muziek van de Resident DJ’s: Justin Strikes, Martin Rivera, Roelz, Maarten & Bob. Het was een geweldig feest met duizenden bezoekers. Tot het eind van het jaar staan diverse avonden in het teken van het veertig-jarig bestaan. Met op zondag 16 december een receptie op uitnodiging en een geweldige feestavond met diverse artiesten en acts. Voor alle informatie en de agenda kun je terecht op www.bolke.nl.


Hoe is het allemaal begonnen?

In 1972 namen de heren Van der Slikke en De Jong de dancing ’t Bölke over van de toenmalige eigenaar Hans Visscher. Tot die dag was het een druk bezochte heterodancing, vooral bekend vanwege de live-optredens. De aankoop bleek een groot succes in het regiogebied Twente en de Duitse grensstreek. De eigenaren hanteerden een streng deurbeleid en binnen de kortste keren was het een echte gay uitgaansgelegenheid waar iedereen zichzelf kan zijn.

Door dit succes openden ook andere café’s hun deuren voor het homopubliek in Enschede, zoals Het Spoortje, Bergerac, Harry’s, Farao, Big Apple, Baccara, etc... Het waren roerige tijden voor ’t Bölke; met elke nieuwe opening zag men de klandizie gaan “wandelen,” maar gelukkig ook steeds weer terugkomen in het gezellige “gaycentrum” van Enschede. Ook in ’t Bölke zelf was het niet altijd rustig. De exploitatie bijvoorbeeld is regelmatig in andere handen geweest. Vanaf 1990 veranderde echt alles, want dit was het moment waarop Frans Loohuis en Hans Oude Heuvel de zaak overnamen. Het Bölke werd meteen grondig aangepakt en het eeuwenoude vergane interieur werd kort en klein geslagen om plaats te maken voor een nieuwe frisse start met een moderne eigentijdse discotheek.


Verhuizing...

Eigenlijk liep alles op rolletjes tot het moment dat de regering een jaar later besloot een nieuwe milieuwet in te voeren met daarin zeer strenge eisen met betrekking tot door muziek veroorzaakte geluidsniveaus. Al snel bleek dat ’t Bölke niet aan de gestelde eisen kon voldoen en moest er snel worden gekeken naar een nieuwe geschikte locatie. Uiteindelijk werd die een paar deuren verder gevonden, waarna een zeer hectische periode volgde.

Er werd op de tweede etage van het nieuwe gebouw (de huidige locatie van ’t Bölke) snel een tijdelijk café gebouwd, waardoor op de begane grond de grote zaal tot discotheek omgetoverd kon worden, en dat alles in nog geen vier weken tijd! Frans: “Het was gekkenwerk, de zaak verbouwen en toch gewoon doordraaien met het café. Maar het moest steeds beter, verbouwing na verbouwing, en als klap op de vuurpijl werd er ook nog een gaysauna in het gebouw gevestigd met diverse faciliteiten.”

Het Bölke is het enige gay uitgaanscentrum van Europa waarin een discotheek, een café en een sauna zijn gevestigd.


Wat is zo bijzonder aan het Bölke?

Het uitbaten van een homo-horecagelegenheid is niet alleen het schenken van een borreltje of het tappen van een lekker biertje. Gastvrijheid is erg belangrijk. Dat er in ’t Bölke meer gebeurt blijkt wel uit de activiteiten die de afgelopen jaren de revue gepasseerd zijn. Allerlei themafeesten met de daarbij uitbundige versiering. Zo wordt de discotheek met Halloween compleet omgetoverd tot spookkasteel; met Burlesque Extravaganza was het een chique hoerenclub en ga zo maar door... Natuurlijk mogen de geweldige Foam & Swim Party’s niet worden vergeten die door gasten vanuit heel Nederland en Duitsland druk bezocht worden, waarbij ook het zwembad geopend is. Het belangrijkste is dat je gezellig en met veel plezier kunt uit gaan en meerdere homo’s kunt ontmoeten en dat is zeker mogelijk in ’t Bölke. Ze hebben verschillende Resident DJ’s die onder andere draaien op feesten in Amsterdam, “gaypride/clubs,” Gran Canaria en op diverse andere locaties. Kortom voor een goed feestje moet je in Enschede zijn.


De sauna van ’t Bölke

Na de verhuizing bleek dat het nieuwe onderkomen wel aan de grote kant was. Na enig onderzoek bleek dat de huidige locatie wel geschikt was, en werd een plan van aanpak ontwikkeld.

De eerste opzet was klein, maar al snel bleek er zo veel belangstelling te zijn dat uitbreiding noodzakelijk werd.

Frans en Hans: “Klein beginnen, dat was de gedachte, maar als je elke keer vol zit moet er wel worden uitgebreid.” Zo werd er een zwembad bijgebouwd, een jacuzzi, extra stoombaden, relaxruimtes, een grotere kleedruimte, een rokersruimte, enz. De sauna heeft inmiddels een oppervlakte van 1200 vierkante meter, verdeeld over vier etages. Of je nu gaat voor ontspanning of juist voor spanning, in de sauna van ’t Bölke vind je altijd wat je zoekt.

Ook is er de mogelijkheid om heerlijk te eten met bijvoorbeeld een lekker glaasje wijn. Met een ruime keuze op de menukaart die regelmatig wordt veranderd, of de daghap is er voor iedereen wel iets lekkers bij.

Als je van de gerechten wilt genieten zonder in de sauna te gaan, is dat mogelijk op zondag in het gezellige café dat dan vanaf 16.00 uur geopend is.

Ook in de sauna zijn er regelmatig themadagen: De Sauna & Schuimparty’s die ook erg druk bezocht worden of Young & Wet op elke eerst vrijdag van de maand.


Trouwen en feesten

Iets heel anders dat in het Bölke gebeurt zijn de “trouw”feesten en partijen. Het is mogelijk om in ’t Bölke te trouwen en daar ook een trouwfeest te geven. Als je echter gewoon een leuk en gezellig feest wilt organiseren dan is dat allemaal mogelijk. Met of zonder een heerlijk warm of koud  buffet, walking dinner, zelfgemaakte luxe hapjes of verse sushi/oesters. Alles kunnen ze regelen, van entertainment tot aankleding in verschillende thema’s.


De toekomst...

In het verleden is van verschillende kanten gesuggereerd ’t Bölke het zou worden verkocht of zou verdwijnen. Op ruimtelijke visie van de gemeente Enschede zijn er verschillende plannen geweest maar het Bölke blijft lekker op zijn huidige plek bestaan. Frans en Hans: “Wij zijn voorlopig nog niet van plan er mee te stoppen omdat we erg van het werk houden en zeker voor de toekomst nog meer uitbreidingsplannen hebben, waar we ons op dit moment nog niet verder uit laten. Eén ding is zeker, we kijken met gepaste trots terug op alles van de afgelopen jaren maar meer nog vooruit naar de toekomst! Wij willen dan ook graag samen met al onze fantastische medewerkers iedereen bedanken voor de afgelopen jaren. Wij hopen wat ons betreft dat het nog gezelliger en mooier wordt, en dat jullie daar allemaal van mogen genieten.”
 
 

Voor meer info: www.bolke.nl
2x per maand het laatste van onze redacteuren en nieuws updates in je inbox

Uitschrijven kan met 1 klik

GERELATEERDMEER VAN REDAKTIEMEEST GELEZEN VAN REDAKTIEjul 2017       


jul 2018       


jul 2019       
’t Bölke Veertig jaar

Redaktie, in Scene op 10 december 2020
Reageren? Jouw reactie:

Je naam:
Email (wordt niet getoond):
min. 15 karakters, geen links of html svp
TOP STORIES

MEEST GELEZEN (6 mnd)IN SCENEIN NUMMER 256


bottom image
Entire © & ® 1995/2020 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2020 Gay News ®, GIP/ St. G Media