Back to Top
Dinsdag 16 Oct
86202 users - nu online: 1379 people
86202 users - nu online: 1379 people login
VAN ONZE EDITORS
Printervriendelijke Pagina  
Doorbraak in bloeddonatie door homo’s


door Redaktie in Health & Body , 12 juni 2012

This article is also available in English


De Tweede Kamer wil dat homoseksuele mannen weer bloed mogen doneren. COC Nederland, die jarenlang pleitte voor een einde aan het verbod op bloeddonatie voor homoseksuele mannen, spreekt van een doorbraak. Bloedbank Sanquin laat weten vooralsnog de regels niet te zullen aanpassen.

Volgens de regels van bloedbank Sanquin mogen mannen die seks hebben met mannen momenteel geen bloed doneren. De Tweede Kamer stemde vandaag voor een motie van de Kamerleden Van Gent (GroenLinks), Dijkstra (D66) en Marcouch (PvdA), die aan dit verbod een einde wil maken.


Volgens de Kamer moet ‘seksueel risicogedrag’ (het hebben van onveilige seksuele contacten) het criterium voor bloeddonatie worden.

‘Hiermee komt een einde aan de onnodige discriminatie van homomannen bij bloeddonatie. Dat is een doorbraak’, reageert COC-voorzitter Vera Bergkamp. ‘Veiligheid dient bij bloeddonatie voorop te staan. Dat bereik je niet door homomannen uit te sluiten, maar door mensen – hetero’s en homo’s – uit te sluiten die onveilige seks hebben’.

Het huidige beleid leidt volgens Bergkamp tot de onrechtvaardige situatie dat een heteroseksueel die in de kroeg elke week een andere partner oppikt en daar onveilige seks mee heeft wél bloed mag doneren, terwijl een homoseksueel die al 25 jaar een monogame relatie heeft met zijn vriend dat niet mag.

Eerder beloofde minister Van Bijsterveldt (Emancipatie) dat de regering vóór de zomer van 2012 een standpunt zou presenteren over bloeddonatie door homoseksuelen. Van Bijsterveldt wilde echter een standpunt van de Raad van Europa afwachten.

De Kamer wil hier niet op wachten en vraagt een direct einde aan het verbod op bloeddonatie voor homo’s. In landen als Italië is het verbod op bloeddonatie door homoseksuelen al opgeheven. COC Nederland pleit al jaren voor een einde aan het verbod op bloeddonatie door homo’s. Het COC herhaalde deze oproep in een brief van 7 maart jl. aan de Kamer, over het emancipatiebeleid.Het besluit van de Kamer is daarvan het directe gevolg. Bloedbank Sanquin is niet gelukkig met het aannemen van deze motie en laat weten vooralsnog ook niet van plan te zijn om de regels aan te passen.

De bloedbank wijst er ook op dat homoseksuelen niet als bloeddonor geweigerd worden, maar 'mannen die seks hebben met mannen'. Volgens Sanquin gaat het daarbij om gedrag en niet om seksuele gerichtheid.

‘We kijken naar risicogedrag en daar is mannenseks er een van. Als je kijkt naar de hiv-monitor dan kun je zien dat het risico op hiv-overdracht ongeveer honderd keer zo groot is als bij mannen met heteroseksuele seks’, zegt een woordvoerder in het Radio 1 Journaal.


‘Sanquin kiest daarmee voor onnodige discriminatie. Veiligheid staat bij bloeddonatie voorop. Dat bereik je niet door homomannen uit te sluiten, maar door mensen (hetero’s en homo’s) uit te sluiten die onveilige seks hebben’, zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp. ‘

Het COC vertrouwt er op dat minister Schippers Saquin alsnog met kracht van argumenten op andere gedachten zal brengen. Landen als Italië, Zweden en Spanje zijn op ons dit punt voorgegaan’. Reacties:
Re: Re: Doorbraak in bloeddonatie door homo’s


door Phoenix1977Phoenix1977 op 21 juni 2012
Minister Schippers kan haar tong kromlullen maar zal bij Sanquin niets bereiken. Sanquin is, in tegenstelling tot de bloedbanken in Italië, Zweden en Spanje, geen overheidsinstelling, ontvangt geen subsidies van de Rijksoverheid en heeft het monopolie op de bloedvoorziening in Nederland. Ofwel, Sanquin maakt op dit terrein de dienst uit en niet de minister noch de Tweede Kamer.
Sanquin zal dus gewoon op de oude voet verder gaan en zijn schouders ophalen tegenover zowel de minister als de Tweede Kamer.Doorbraak in bloeddonatie door homo’s

Reageer:

Comments voor guests staat uit, je kunt evt. inloggen (rechts bovenin), dan kun je wel comments plaatsenRubrieken:

Icarus Rickarus wil naar de Uitdekastmarkt


Help Mee! Materiële herinneringen aan de homo-horeca gezocht


Verkiezing Mister Leather Netherlands 2019


Zorgen om tientallen onbehandelde hiv-patiënten onder internationale studenten


La Demence 29th Anniversary Weekend: 26 tm 28 oktober

    toon meer

In het nieuwste nummer, Gay News 326, oktober 2018


Meer uit Health & Body
Meer uit nummer 249
Meer van Redaktie

Pink Pijp & RB borrel


maandelijkse lokale bewoners borrel

meer info |visit


Gays&Gadgets


Gay Shopping for anything gay

meer info |visitbottom image
Entire © & ® 1995/2018 Gay International Press & Stichting G Media, Amsterdam. All rights reserved.
Gay News ® is een geregistreerde merknaam. © artikelen Gay News; duplicatie niet toegestaan. Opname uitsluitend na schriftelijke toestemming van uitgever, met verplichte bronvermelding gaynews.nl. Door derden overgenomen artikelen worden in rekening gebracht, en zo nodig geincasseerd. Gay News ISSN: 2214-7640, ISBN 8717953072009. Gay News op Wikipedia.
Volg Gay News:
Twitter Issuu
RSS RSS Editors
zelfstandige Escortboys

CMI
Neem contact op
Abonneren
Adverteren


© 1995/2018 Gay News ®, GIP/ St. G Media